Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Aπό τη διάσπαση στη… διάλυση πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αναμενόμενα επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία διαπιστώθηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινή σύμπλευση Κασσελάκη και των διαφορετικών ομάδων που έχουν δημιουργηθεί.

Από την αρχή πάντως της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής φαινόταν ότι η κατάσταση θα είναι έκρυθμη, με δεδομένο το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να σηκώσει ψηλά τους τόνους και να εμφανιστεί πολωτικός και διχαστικός, ενώ η πρόταση του για δημοψήφισμα είχε εξοργίσει ακόμα και ανθρώπους του περιβάλλοντος του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε την ομιλία του επιθετικά αποδίδοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Γιώργο Κατρούγκαλο την ήττα στις πρόσφατες εκλογές. Μάλιστα στην συνέχεια αποκάλεσε τα στελέχη της Ομπρέλας «5η φάλαγγα της Νεάς Δημοκρατίας». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως επιχειρήσαμε να δώσουμε την εκλογική μάχη αλλά είπε «πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και των δηλώσεων Κατρούγκαλου».  Ο Στέφανος Κασσελάκης απαίτησε «λύση τώρα» από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για το ζήτημα των διαγραφών. Λέγοντας πως «σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικές ώρες». Λέγοντας πως πρόκειται για «τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς μένουν στο κόμμα» και «δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη».

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν έκρυθμη, με τις αποχωρήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τις κόντρες να μη σταματούν καθόλου. Στις «ηχηρές» αποχωρήσεις εντάσσεται η αποχώρηση Τσακαλώτου, ο οποίος έφυγε μαζί με τα 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που απαρτίζουν την «Ομπρέλα», ενώ το κείμενο αποχώρησης που κατατέθηκε υπογράφουν και οι υπό διαγραφή Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος και είχε αποχωρήσει την Παρασκευή. Το κείμενο υπογράφει επίσης η βουλευτής Πέτη Πέρκα.

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων, αποχώρησε επίσης και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος και είχε διεκδικήσει την προεδρεία του κόμματος.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα και δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά τόσο η Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας, αν και κατηγόρησαν σφόδρα τον Στέφανο Κασσελάκη, τις επιλογές και τους χειρισμούς του, επέλεξαν να μείνουν στο κόμμα, πιθανόν μέχρι να … φύγουν.

Νωρίτερα, στελέχη που δεν ανήκουν στο αριστερότερο κομμάτι του κόμματος, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επίσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του προέδρου του κόμματος, με τον τελευταίο να βάλλεται πλέον από πολλές κατευθύνσεις.

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου, όπου και προστίθεται:

«Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα».

Στο δια ταύτα και χωρίς να έχει τελικώς μεγάλη σημασία, η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το σχέδιο πολιτικής απόφασης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Στην απόφαση ενσωματώθηκαν ή αναδιαμορφώθηκαν δύο σημεία, που ικανοποίησαν όλες τις πλευρές, ως φαίνεται και τους “έξι” που είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων να μην γίνονται διαγραφές με δημοψηφίσματα

“Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα” και “οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας” είναι η διατύπωση των δύο σημείων, επί των οποίων είχε προηγηθεί συζήτηση και σύνθεση.

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης είχε τονίσει κλείνοντας τις εργασίες ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, κάτι που προφανώς ήταν πλέον ξεκάθαρο.

Από τη διάσπαση στη διάλυση πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής

Κρήτη

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις βρίσκουν και την Κρήτη «διχασμένη» η οποία μοιάζει να έχει χωριστεί επίσης σε στρατόπεδα. Κατ’ αρχάς οι δύο βουλευτές της Κρήτης, Χάρης Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης, εκπροσωπούν ξεκάθαρα την πλευρά Κασσελάκη, αφού έχουν ενεργό μάλιστα ρόλο στο σχήμα που έχει επιλέξει ο νέος πρόεδρος. Ο Δημήτρης Κλαράκης επίσης, ως Γενικός Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, με διαρκείς αναρτήσεις του στο facebook έδειξε να στηρίζει απόλυτα τον πρόεδρο και να υποστηρίζει ότι όσα ειπώθηκαν μέσα στην κεντρική επιτροπή από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι όσα συζητούνταν στην βάση.

Και ο Θοδωρής Δουλουμπέκης επίσης μέσω αναρτήσεων του εξέφρασε τη στήριξη του στο νέο πρόεδρο λέγοντας πως η χώρα και το κόμμα από σήμερα θα είναι πιο ισχυρά.

Από την άλλη πλευρά, παλιά στελέχη πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, φαίνεται ότι τάσσονται απέναντι από τον Κασσελάκη, θέλοντας να διαμορφώσουν έναν άλλο πόλο.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον, πάντως αυτό που διαφαίνεται για την Κρήτη τουλάχιστον, είναι πως η νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αποφάσεις Κασσελάκη κι ένα κόμμα πιο ισχυρό και πιο κοντά στους πολίτες, αν και υπάρχουν πολλοί που είναι αντίθετοι με την άποψη αυτή και δεν ασπάζονται σε καμία περίπτωση τις απόψεις του νέου προέδρου.

Η Αχτσιόγλου τον λέει... ακροδεξιό, αλλά παραμένει στο κόμμα!
Η Αχτσιόγλου τον λέει… ακροδεξιό, αλλά παραμένει στο κόμμα!

“Αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε”.

Κείμενο με το οποίο καταδικάζουν την ομιλία Κασσελάκη ως βαθιά προσβλητική, διχαστική, τραμπικής κοπής και ενδεικτική άγνοιας της ιστορίας του κόμματος που προεδρεύει, εξέδωσε η ομάδα Αχτσιόγλου.

“O Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό” αναφέρεται στο ίδιο κείμενο , το οποίο εξηγεί γιατί επέλεξαν τα μέλη της ΚΕ της ομάδας Αχτσιόγλου, να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

Αναλυτικά το κείμενο

«Με ευθύνη για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς. Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”.

Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό.

Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας.

Έτσι, η “πατριωτική αριστερά” δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την “κυβερνώσα αριστερά” δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί “φλυαρίας” σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική.

Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών.

Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα.  Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας.

Το “δημοψήφισμα” καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών “δημοψηφισμάτων”. Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα.

Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σία Αναγνωστοπούλου

Έφη Αχτσιόγλου

Νάσος Ηλιόπουλος

Κωστής Καρπόζηλος

Δανάη Κολτσίδα

Νίκος Μπίστης

Μιχάλης Σαμπατακάκης

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μερόπη Τζούφη

Θεανώ Φωτίου

Αλέξης Χαρίτσης».

 

Από τη διάσπαση στη διάλυση πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής
Τίτλοι τέλους για την “Oμπρέλα” και τον Ευκλ. Τσακαλώτο

Τίτλοι τέλους για την “Ομπρέλα” του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή παραίτησης τους τα 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος».  Μάλιστα σε υστερόγραφό προς «όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς» δηλώνουν: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της».  Το κείμενο της ‘’Ομπρέλας’’ υπογράφουν τελικά 46 και όχι 45 όπως αρχικά ανακοινώθηκε, στελέχη, μέλη της ΚΕ προσκείμενα στην ‘’Ομπρέλα’’ εκ των οποίων δύο βουλευτές, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Στις υπογραφές είναι και οι εναπομείναντες υπό διαγραφή Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, καθώς και ο Πάνος Σκουρλέτης που αποχώρησε την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος – ενέργεια την οποία χαρακτηρίζουν «ανήκουστη», «βοναπαρτική» και «βαθιά αντιδημοκρατική» – ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την καταγγέλλουν επίσης για «πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία.

Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε». Χαρακτηρίζουν την ομιλία του Στ.Κασσελάκη στην ΚΕ «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» υπογραμμίζοντας πως «ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε». Σημειώνεται ότι από τους 46 αποχωρήσαντες οι 9 είναι μέλη της Ομπρέλας στην Πολιτική Γραμματεία.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  1. Αυγουστάκη Ελένη
  2. Βάκη Φωτεινή
  3. Βίτσας Δημήτρης
  4. Βούτσης Νίκος
  5. Γερούκη Άννα
  6. Γιαννακάκη Μαρία
  7. Γκόγκογλου Άγγελος
  8. Γονίδη Μαρία
  9. Γούλιαρου Θεοδώρα
  10. Δρίτσας Θοδωρής
  11. Ζωγράφος Βασίλης
  12. Ιγγλέζη Κατερίνα
  13. Καββαδία Αννέτα
  14. Καλαμαρά Έφη
  15. Καλδάρας Κώστας
  16. Καλκανδής Πέτρος
  17. Καμτσίδου Ιφιγένεια
  18. Κανελλοπούλου Μαρία
  19. Καραμεσίνη Μαρία
  20. Κατριβάνου Βασιλική
  21. Κλαυδιανός Παύλος
  22. Κνήτου Κατερίνα
  23. Κούτσης Νίκος
  24. Κυπριανίδου Ερμίνα
  25. Λάμπρου Πάνος
  26. Μαγαλιού Ερμίνα
  27. Μαντάς Χρήστος
  28. Ματσούκα Χάρις
  29. Μπαλαούρα Όλγα
  30. Μπασκόζος Γιάννης
  31. Μπουγελέκας Γιώργος
  32. Νικολάρα Μαρία
  33. Ξανθός Ανδρέας
  34. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
  35. Παπαζεύκου Ουρανία
  36. Παπανδρέου Ανδρέας
  37. Πέρκα Πέτη
  38. Ρογδάκη Αννα
  39. Σκουρλέτης Πάνος
  40. Τσακαλώτος Ευκλείδης
  41. Υδραίος Μιχάλης
  42. Φίλης Νίκος
  43. Χατζησοφιά Αννα
  44. Χριστοδουλοπούλου Τασία
  45. Χριστούλη Έλενα
  46. Ψαρρά Στέλλα.

 

Αντίδραση και από Ραγκούση
Αντίδραση και από Ραγκούση

Τη σαφή διαφοροποίησή του από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εξέφρασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γιάννης Ραγκούσης.  Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας”.

Ακολούθως άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος: “Ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα. Δεν ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο. Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής, που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος.

Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα”.  Συνεχίζοντας αναφέρεται στη μη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και στην ανάρτηση που έκανε στο “Χ” στη συνέχεια: “Η εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη, είναι μια θέση όχι του ΣΥΡΙΖΑ -με βάση την πολιτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου- αλλά της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου”.

Έκλεισε την ομιλία του με “μία ευχή” όπως ανάφερε: “Είπε ο σύντροφος πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη”.

 

Τεμπονέρας: Φεύγαμε αλλά μέναμε!

Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.

Στην κοινή τους δήλωση διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.  Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

-Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευσή μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί :

-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια.

-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για “δημοψηφίσματα” διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.

Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ’ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

 

Τζουμάκας: Αδίστακτοι μασκοφόροι
Τζουμάκας: Αδίστακτοι μασκοφόροι

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας δια ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή.  Ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.  Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αναφέρει πως “η χθεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ονομαστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού Κόμματος. Πρωτοφανής πολιτική κατάπτωση. Το θράσος και η απάτη ξεπέρασαν κάθε όριο στην ομιλία των εκπροσώπων των εναπομεινάντων. Μεθοδεύσεις και ίντριγκες από το προεδρείο”.

“Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα.

Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι  μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;”.  “Μέχρι τις ευρωεκλογές, για να μην πω νωρίτερα, θα έχει κλείσει το πολιτικό κεφάλαιο του Στέφανου Κασσελάκη”, δήλωσε ο κ. Τζουμάκας εξερχόμενος από το ξενοδοχείο “President”.

Χαρακτηρίζει “τιμωρούς” μέλη του κόμματος που “χρησιμοποιούν ένα τύπο από την Goldman Sachs για να καταλάβουν πόστα που τους στερούσαν οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι”. Όπως λέει, οι “μασκοφόροι της δήθεν ανανέωσης είναι αδίστακτοι και δεν έχουν καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη”.  Παράλληλα χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις κατά Στέφανου Κασσελάκη και ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι έχει κατηγορηθεί για πλαστογραφία σε επιδόσεις γνώσεων, διακρίθηκε στο παρασιτισμό και σε χρηματιστηριακό τζόγο.  “Κάθε μέλος της ΚΟ αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής”, προσθέτει ο κ. Τζουμάκας, “που έχει αίσθηση όχι μόνο του χθες αλλά και του μέλλοντος της αριστεράς να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες”.

“Για να βρεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους με προσωπικές επιδιώξεις είναι γεμάτος ο τόπος” πρόσθεσε και υποστήριξε ότι στην Πολιτική Γραμματεία έθεσε θέμα ηγεσίας καθώς, όπως είπε “δεν κάνει ο άνθρωπος, μας πάει συνεχώς σε ήττες”.

 

Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησαν

Και ξαφνικά χθες ξέσπασε νέα κόντρα ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου για ένα… τηλεφώνημα, που δεν κατέστη δυνατό να οδηγήσει σε επικοινωνία. Η διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου (στις 11.32’ διευκρινίστηκε αργότερα) στην κυρία Αχτσιόγλου για να βρεθεί πεδίο συνεννόησης ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής. Αλλά η κλήση έμεινε αναπάντητη.

Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έλαβε κανένα τηλεφώνημα και έκανε λόγο για παιχνίδια σε βάρος της.

Στη συνέχεια, μόλις οι συνεργάτες του προέδρου έδωσαν την ώρα της κλήσης, διευκρίνισε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό και γι’ αυτό δεν απάντησε. Και μίλησε για fake news.

Το θέμα αυτό φαίνεται να επιβαρύνει κι άλλο τις σχέσεις των δύο πλευρών. Αλλά δεν δόθηκε συνέχεια από καμία πλευρά.

Η ομάδα Αχτσιόγλου δεν προτίθεται πάντως να επιστρέψει στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά ούτε και να αποχωρήσει, ως φαίνεται μέχρι τώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεν παραδίδουν την έδρα τους!
Δεν παραδίδουν την έδρα τους!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, δύο από τα 46 στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, αντίθετα με ό,τι είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Στη σύντομη ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής αποχώρησης των 46, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι αυτό ορίζει το καταστατικό που αναφέρει ότι «όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους και στις ίδιες».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα, αν αποχωρούσε από το αξίωμα ο κ. Τσακαλώτος, είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ίδια αναμέτρηση η Πέτη Πέρκα εξελέγη στη Φλώρινα. Πρώτος επιλαχών είναι ο Γιώργος Κωτακίδης.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν το κείμενο των 12 με το «κατηγορώ» κατά του προέδρου του κόμματος.

Πρόκειται για τη Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐα), την Έφη Αχτσιόγλου (Δυτικός Τομέας Αθηνών), τον Νάσο Ηλιόπουλο (Α΄ Αθηνών), τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (Α’ Αθηνών), τη Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων) και τον Αλέξη Χαρίτση (Μεσσηνία).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές – σε αυτούς περιλαμβάνονται Τσακαλώτος και Πέρκα, για τους οποίους πρέπει να αναμένουμε και την τυπική ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει (άρθρο 15) ότι «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε 10».

Αυτό σημαίνει ότι αν και οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν τα κείμενα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν, δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αν και θα λογίζονταν ως ανεξάρτητοι βουλευτές.