Η δημιουργός περιεχομένου Natasha Gupta έχει δημιουργήσει στα προσωπικά της σόσιαλ μια πολύ όμορφη κοινότητα γεμάτη ταξιδιάρες ψυχές.
Επισκέπτεται με τη βοήθεια του Google Earth διάφορες χώρες του πλανήτη και εξερευνά τυχαία σημεία τους. Μια εξερεύνηση που διακόπτεται ξαφνικά όταν συναντά κάποια άσχημη, σύμφωνα με την δική της αισθητική, γωνιά του εκάστοτε μέρους.
Κάποιοι χρήστες μπορεί να το παίρνουν κάπως πατριωτικά και να αντιδρούν για την επιλογή της νεαρής Tiktoker να χαρακτηρίσει “άσχημη” μια γειτονιά της πατρίδας τους, αλλά σε γενικές γραμμές, το ήρεμο και χαλαρό content της λαμβάνει αρκετή αγάπη. Η Gupta «ταξιδεύει» μαζί με 327 χιλιάδες ακόλουθους στo TikTok και άλλους 134 χιλιάδες στο Instagram, με τα “ταξίδια” της να μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές, με κορυφαία εκείνα σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες.
Ο γύρος του κόσμου από τον καναπέ του σπιτιού της
Με μισή καταγωγή από τη Σιγκαπούρη και άλλη μισή από την Ινδία, η Natasha έψαχνε να βρει από το σπίτι της στο Λονδίνο έναν τρόπο να ανακαλύψει τον κόσμο χωρίς να πληρώσει ένα κάρο λεφτά και το Google Earth έγινε το εισιτήριο της. Βασική ιδέα του πρότζεκτ ήταν να αναδείξει την ομορφιά κάθε χώρας, αμφισβητώντας τα στερεότυπα που υπάρχουν για συγκεκριμένους προορισμούς.
Κάθεται μπροστά στον υπολογιστή της φορώντας άνετα ρούχα, συχνά πιτζάμες. Στα βίντεο της δεν έχουν φανταχτερά εφέ ούτε ιδιαίτερο μοντάζ. Αυτή η απλότητα φαίνεται να είναι το μυστικό της επιτυχίας της στα σόσιαλ.
Από τα βαθιά Βαλκάνια μέχρι το Μπουένος Άιρες
Η Gupta έχει εξερευνήσει περισσότερες από 40 χώρες. Το ποντίκι του υπολογιστή της έχει φτάσει από τη Σόφια μέχρι τη Νέα Υόρκη, ενώ έχει επιλέξει ακόμη και συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το κατά κοινή ομολογία «άσχημο» Οχάιο. Μπορεί οι followers της να περίμεναν ότι αυτό θα ήταν «το πιο γρήγορο TikTok» της αλλά η Natasha κατάφερε να αναδείξει πραγματικά όμορφα σημεία της πολιτείας που ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι αγνοούσαν.
Κάθε μέρος επιλέγεται τυχαία και η μαγνητοσκόπηση του “ταξιδιού” διαρκεί από 5 μέχρι 20 λεπτά και στη συνέχεια με απλό edit ανεβαίνει ως reel σε TikTok και Instagram. Κρατά χαμηλό προφίλ και εξηγεί ότι το κανάλι της είναι για τα μέρη και όχι για εκείνη.
Ο μίνιμαλ τρόπος παρουσίασης στα βίντεο και η απαλή φωνή της στο background χαλαρώνουν το κοινό της σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που παρομοιάζουν αυτή την εμπειρία με το ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Ένας όρος που πιστεύεται ότι επινοήθηκε το 2010 από την Jennifer Allen για να περιγράψει αυτά τα χαλαρά, οριακά διεγερτικά, βίντεο που ηρεμούν τον κόσμο, σαν αγχολυτικά.
Η επίσκεψη της στην Ελλάδα
Η χώρα μας δε θα μπορούσε να λείπει από τα ταξίδια της Gupta. Μέσα σε 141 δευτερόλεπτα η Natasha μεταφέρθηκε στο Καρπενήσι, την Αρχαία Νεμέα, την Εύβοια και τα νησιά.
Όταν όμως ο κέρσορας της έφτασε στις βόρειες αρτηρίες της Αττικής, η επίσκεψη στην Ελλάδα διακόπηκε απότομα, με μια λέξη. «Άσχημο».
«Και δεν πήγε καν στη Λαμία», γράφει ένας χρήστης στα σχόλια.