Στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας που έχει 4 ιατρικές σχολές, 21 νοσοκομεία και 100.000 άτομα προσωπικό εργάζεται ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Χαριτάκης, ο οποίος μιλά στην “Π” για τη ζωή του στο Χιούστον. Ο επίκουρος καθηγητής ζει με την Τεξανή σύζυγό του Kristy Armstrong και ένα λαμπραντόρ, τον Δία.
Ο γάμος τους έγινε τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο και φιλοξένησαν 50 φίλους από την Αμερική, οι οποίοι πραγματικά απόλαυσαν το ταξίδι τους.
“Ισως ακουστεί κλισέ” αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαριτάκης, γιός του Ηρακλειώτη καρδιολόγου Νίκου Χαριτάκη, “αλλά προτιμώ αυτό το νησί απ’ όλα τα μέρη που έχω ταξιδέψει. Και η γυναίκα μου με ρωτάει συνεχώς πότε θα επιστρέψουμε μόνιμα”.
“Υπάρχει η λέξη νόστος, ένα μίγμα νοσταλγίας και αγάπης για την πατρίδα” αναφέρει ο επεμβατικός καρδιολόγος που αισθάνεται τυχερός για την οικογένεια που έχει και τον στηρίζει σε κάθε επιλογή του. “Πραγματικά τους χρωστάω ό,τι έχω επιτύχει” λέει.
Η συζήτηση μαζί του είχε ως εξής:
Ερωτ: Ζείτε 14 χρόνια στην Αμερική και σήμερα είστε επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανενπιστήμιο του Τέξας. Ποια διαδρομή ακολουθήσατε;
Απ: “Δεν είχα ποτέ το όνειρο ή την επιθυμία να ζήσω στην Αμερική… Απλώς έτσι το έφεραν οι συνθήκες. Ηρθα στη Νέα Υόρκη το 2004 για ένα χρόνο μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλλ. Τελικά μετά από 4 χρόνια έμεινα και για ειδικότητα Καρδιολογίας. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκα για 6 χρόνια στο New York Presbyterian Hospital (The University Hospital of Cornell and Columbia) και στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον και εργάζομαι στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας στο Memorial Hermann Heart and Vascular Institute. Το Ιατρικό Κέντρο εδώ είναι τεράστιο, φανταστείτε ότι αριθμεί πάνω από 100.000 άτομα προσωπικό με 4 ιατρικές σχολές και 21 νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά πέρυσι ανακάλυψα ότι κάτω από το παράθυρο του γραφείου μου υπάρχει προτομή του Ιπποκράτη και δίπλα του έχει φυτευτεί ένας πλάτανος με κλαδί που έφερε ο καθηγητής Βασίλης Ζαννής από τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω.
Είμαι επεμβατικός καρδιολόγος με εξειδίκευση στην αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου καθώς και στη διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδων. Οι υποχρεώσεις μου είναι 80% κλινικές στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και 20% διδακτικές με μαθήματα στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και στους ειδικευόμενους. Οπότε οι ώρες δουλειάς ποικίλλουν ανάλογα με τα περιστατικά αλλά δεν νομίζω ότι δουλεύω περισσότερες ώρες από έναν εργαζόμενο σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει αντίστοιχη θέση με τη δική μου”.
Ερωτ: Πώς είναι οι αμοιβές των γιατρών;
Απ: “Φυσικά εδώ οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες ιδιαίτερα μετά την ειδικότητα, αφού οι επεμβατικοί καρδιολόγοι είναι από τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα. Δεν είναι παράξενο ένας γενικός ιατρός να έχει λιγότερο από τη μισή αμοιβή από έναν καρδιολόγο και ένας ορθοπεδικός να βγάζει τα διπλάσια από τον ίδιο καρδιολόγο! Εκτός από τη θέση και την ειδικότητα, οι μισθοί επίσης ποικίλλουν ανάλογα με την πόλη και την περιοχή αφού όλα είναι προϊόν προσφοράς και ζήτησης και ασφαλώς διαπραγμάτευσης”.
Μια επέμβαση ανοικτής καρδιάς κοστίζει 100.000 δολάρια
Ερωτ: Με ποιο τρόπο λειτουργεί το σύστημα υγείας;
Απ: “Η ασφάλειας υγείας είναι πολύ ακριβή και δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο σαν επείγοντα περιστατικά και δεν έχουν ασφάλεια. Φυσικά όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, απλώς η παρακολούθησή τους μετά το εξιτήριο γίνεται σε διαφορετικά ιατρεία. Εχουμε όμως και πολλούς ασθενείς από χώρες όπως το Κατάρ ή τα Αραβικά Εμιράτα που πετάνε εδώ για επεμβάσεις, πληρώνουν μετρητά και οι λογαριασμοί προκαλούν πραγματικό ίλιγγο… Το κόστος για μια επέμβαση ανοικτής καρδιάς κυμαίνεται γύρω στις 100.000 δολάρια και για αγγειοπλαστική γύρω στα 40.000 δολάρια”.
Στο Χιούστον με ρακή και κοτσιφάλι
Ερωτ: Η ζωή στο Χιούστον είναι ενδιαφέρουσα; Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Απ: “Οφείλω να ομολογήσω ότι το Χιούστον δεν είναι τόσο γραφική πόλη όσο η Νέα Υόρκη αλλά το κόστος ζωής είναι σίγουρα χαμηλότερο και η ζωή πολύ πιο εύκολη παρά τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων. Λόγω του Ιατρικού Κέντρου αλλά και των εταιρειών πετρελαίου που έχουν έδρα εδώ, η πόλη έχει πολλές επιλογές υψηλού επιπέδου τόσο σε μουσεία, ποιοτικό φαγητό όσο και σε νυχτερινή διασκέδαση. Στο αγαπημένο μου ελληνικό εστιατόριο “Ελένη” έχω τη δυνατότητα να πιω μια μπύρα “Φιξ” ή “Μύθος”, να επιλέξω από 150 διαφορετικά ελληνικά κρασιά από τα οποία τουλάχιστον τα 20 είναι κρητικά και μετά το γεύμα να πιω ρακή Χαράκι! Ο σερβιτόρος στην αρχή σάστισε όταν του ζήτησα κοτσιφάλι με κρητική προφορά, αλλά πλέον με γνωρίζει και μου προτείνει και νέες ετικέτες.
Ταξιδεύω αρκετά για τη δουλειά μου σε συνέδρια, συναντήσεις και φυσικά διακοπές και τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα να δούμε την οικογένειά μου. Λατρεύω την ποδηλασία και το τένις και κάνω προπόνηση τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα”.
“Τι μας ενώνει με την Κρίστυ”
Ερωτ: Στις αρχές του Σεπτέμβρη παντρευτήκατε στην Κρήτη μια κοπέλα από το Τέξας. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να ενώσετε τις ζωές σας;
Απ: “Η σύζυγός μου η Κρίστυ είναι από το Τέξας και γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού μας φίλου. Δουλεύει στη Lazard, μια συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων, κάτι το τελείως διαφορετικό από την επεμβατική καρδιολογία. Μας ένωσε η κοινή αγάπη μας για οικογένεια, την παρέα με καλούς φίλους, τα ταξίδια και το Cabernet Sauvignon. Επίσης λάτρεψε την Κρήτη από την πρώτη φορά που ήρθε και συνεχώς με ρωτάει πότε θα επιστρέψουμε μόνιμα”.
Ερωτ: Τι σας λένε οι φίλοι σας από το εξωτερικό που έρχονται για διακοπές στην Κρήτη και τι είναι για εσάς το νησί που γεννηθήκατε;
Απ: “Ισως ακουστεί κλισέ αλλά προτιμώ την Κρήτη απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η ανατολική της πλευρά που είναι και η λιγότερο αναπτυγμένη, είναι η αγαπημένη μου. Δεν ήταν τυχαίο που διαλέξαμε να κάνουμε και το γάμο μας στην Κρήτη και να φιλοξενήσουμε τους φίλους μας στην Αγία Πελαγία κοντά στην παραλία που μεγάλωσα. Είχαμε 50 φίλους από την Αμερική και την Ευρώπη που μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον ήλιο, τη θάλασσα, την ελληνική φιλοξενία, τους κρητικούς χορούς αλλά και το παραδοσιακό γαμοπίλαφο”.
Και ο Δίας με ασφάλεια υγείας
Ερωτ: Εχετε και ένα λαμπραντόρ, τον Δία. Ο πατέρας σας μου είπε ότι είναι φοβερός χαρακτήρας και ότι έχει και ασφάλεια υγείας που την χρειάστηκε μάλιστα πρόσφατα.
Απ: “Ο Δίας (ή Zeus εδώ στην Αμερική), είναι το λευκό λαμπραντόρ κουτάβι που κερδίσαμε σε ένα φιλανθρωπικό δείπνο πριν από ένα χρόνο και από τότε έχει εξελιχθεί στο επίκεντρο της ζωής μας. Λατρεύει την ανθρώπινη παρέα και το φαγητό, οπότε πάμε σχεδόν παντού όλοι μαζί. Είναι ο σταρ της γειτονιάς! Εκτός από αξιογάπητο χαρακτήρα έχει αλλεργία στο κοτόπουλο και στα γαλακτοκομικά, οπότε είμαστε προσεκτικοί με τη διατροφή του. Επίσης έκανε μια αρθροσκόπηση στο αριστερό ισχύο πριν 3 μήνες για δυσπλασία. Δεν κόστισε όσο μια επέμβαση ανοικτής καρδιάς αλλά χαίρομαι που είχε ασφάλεια υγείας και κάλυψε το κόστος και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο”.
Ερωτ: Οι γονείς, τα αδέλφια, πολλοί φίλοι σας ζουν στο Ηράκλειο. Εχετε σκεφθεί την επιστροφή;
Απ: Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που έχω μια μεγάλη οικογένεια που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά τους χρωστάω ό,τι έχω πετύχει εδώ. Η τεχνολογία και εφαρμογές όπως το skype έχουν κάνει την επικοινωνία πολύ πιο εύκολη αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή. Ομολογώ ότι μου λείπουν πολύ τόσο η οικογένεια όσο και οι φίλοι μου εκεί και ανυπομονώ να γυρίσω όταν ολοκληρώσω αυτό που έχω ξεκινήσει εδώ. Προσπαθώ πολλές φορές να περιγράψω εδώ σε ντόπιους το συναίσθημα αλλά δεν νομίζω να υπάρχει πιο κατάλληλη λέξη από το “νόστος”: Ενα μίγμα νοσταλγίας και αγάπης για την πατρίδα που γιατρεύει μόνο η επιστροφή. Ελπίζω οι συνθήκες στην Ελλάδα να το επιτρέψουν σύντομα”.