Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έγινε χθες το πρωί έξω από την Πολεοδομία
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση που έγινε χθες το πρωί έξω από την Πολεοδομία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκες χθες έξω από την πολεοδομία Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών  Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών ( ΕΜΔΥΔΑΣ), την ΠΟΕ ΟΤΑ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ) που πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου,

εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το βαρύ πλήγμα που δέχονται οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες  βρίσκονται αντιμέτωπες αφενός με την υποστελέχωση και αφετέρου με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες , την ίδια ώρα που συντελείται η απόλυτη υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και οι αμοιβές των μηχανικών του δημοσίου είναι εξευτελιστικές.

Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης της ΕΜΔΥΔΑΣ Ελένη Μαστοράκη, τονίζει ότι η κινητοποίηση αυτή είναι μονόδρομος με δεδομένο το γεγονός ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες δόμησης, έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω της τραγικής υποστελέχωσης και του τεράστιου όγκου εργασίας. Η ιδια τονίζει ότι την ίδια ώρα που υπάρχει τραγική υποστελέχωση είναι τεράστιες οι  νομικές ευθύνες από τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν οι πολεοδομίες.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκη «η κατάσταση επιδεινώθηκε από την Καποδιστριακή περίοδο, το 2010 όταν πέρασαν στους δήμους οι πολεοδομίες χωρίς στη συνέχεια να γίνουν προσλήψεις και ενίσχυση με νέο προσωπικό. Δυστυχώς σήμερα οι  μισοί Δήμοι στη χώρα δεν έχουν πολεοδομία και όσοι διαθέτουν στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας  διεκπεραιώνεται από 1033 μηχανικούς και ο αριθμός αυτός συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Την ίδια ώρα υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση από την κυβέρνηση να δοθούν σε ιδιώτες οι πολεοδομίες, πράγμα αφενός αντισυνταγματικό και ευθέως κατά του δημοσίου συμφέροντος».

Τα αιτήματα

Βασικά αιτήματα της ΕΜΔΥΔΑΣ είναι η στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών επ’ ωφελεία των Υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

Η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ελένη Μαστοράκη
Η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ελένη Μαστοράκη

Επίσης ζητά βελτίωση των αποδοχών των μηχανικών στο δημόσιο – πέρα από την αναγκαιότητά της – συνδέεται και εν δυνάμει συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους.

Στο τραπέζι της συζήτησης βάζει η ΕΜΔΥΔΑΣ το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους μηχανικούς που είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις των υπηρεσιών με πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης οι μηχανικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνει η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Ακόμα ζητά  Νομική Προστασία αλλά και σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών που μπορούν να συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Πολίτες, Ελεύθερους Επαγγελματίες).

Παράλληλα θέτει το ζήτημα του εξοπλισμού των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και εργαλεία ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτερη και ποιοτικότερη ανταπόκριση των μηχανικών στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Τέλος , ζητά το σαφή και συγκεκριμένο δημόσιο Έλεγχο (προληπτικό και κατασταλτικό) που προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον.  Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλύουν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”.