Διαλόγους «φωτιά» που δείχνουν τον τρόπο δράσης του πυροσβέστη και του αστυνομικού που συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη Χαλκιδική, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το protothema.gr.
Μέσα από τις συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, φαίνεται ότι ο πυροσβέστης, ο οποίος φέρει τον βαθμό του υπαρχιπυροσβέστη, σχημάτισε ομάδα με τον αστυνομικό για να διακινούν κοκαΐνη και κάνναβη.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν ότι τις παραδόσεις των ναρκωτικών ουσιών φαίνεται πως τις είχε αναλάβει ο πυροσβέστης, ενώ ο αστυνομικός είχε τον ρόλο του προμηθευτή. Σχετικά με το χρηματικό ποσό που αποκόμιζαν από κάθε «ντελίβερι» ήταν από 50 έως 500 ευρώ, μέχρι να συλληφθούν την Τέταρτη, έξω από παραλιακό κέντρο της Χαλκιδικής, όπου και ακινητοποιήθηκαν, μετά από μεταξύ τους συνάντηση.
Σημειώνεται ότι στη δικογραφία για την υπόθεση περιλαμβάνονται ο Υπαρχιπυροσβέστης, πρώην αστυνομικός και ιδιώτης, ενώ επιπλέον κατηγορούνται εν ενεργεία αστυνομικός και ακόμη ένας ιδιώτης.
«Αυτό που δεν βρέχεται»
Μία από τις συνομιλίες των δύο εκ των κατηγορούμενων, του πυροσβέστη και του αστυνομικού, η οποία έλαβε χώρα στις 18 Ιουλίου και είχε να κάνει με την προμήθεια και την πώληση των ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται ο αστυνομικός να μιλάει με τον πυροσβέστη προκειμένου να τον προμηθεύσει με ποσότητα ναρκωτικών αξίας 100 ευρώ, ενώ στη συγκεκριμένη συνομιλία γίνεται λόγος και για την ποιότητα των ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας της φράσεις: «Αυτό που δεν βρέχεται» και «Όχι ρε, το πιο φτηνό».
(Πυροσβέστης): Ε.. ένα παντελόνι 100 ευρώ θες εσύ, αυτό που κάνει 100 ευρώ δε θες εσύ, το καλό. (αναφέρεται στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών για το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ)
(Αστυνομικός): Όχι το…
(Πυροσβέστης): Αυτό που δεν βρέχεται.
(Αστυνομικός): Όχι ρε, το πιο φτηνό.
(Πυροσβέστης): Εντάξει, καλά, θα δω.
Την επόμενη ημέρα ο πυροσβέστης ενημερώνει τον αστυνομικό ότι έχει στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικής ουσίας ύψους 500 ευρώ, την οποία πρέπει να διαθέσει εξ’ ολοκλήρου, καθώς την έχει «χρεωμένη», δηλαδή την έχει προμηθευτεί από έτερο πρόσωπο και πρέπει με την παραλαβή των χρημάτων να προβεί στην αποπληρωμή της, με τον αστυνομικό να του απαντάει ότι δεν διαθέτει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.
(Πυροσβέστης): «Αυτό που είπες για πενηντάρικο.»
(Αστυνομικός): «Ναι.»
(Πυροσβέστης): «Μα…κα δεν γίνεται.»
(Αστυνομικός): «Γιατί;»
(Πυροσβέστης): «Γιατί χρειάζεται παραπάνω.»
(Αστυνομικός): «Ε ναι, είναι τέλος του μήνα όμως.»
(Πυροσβέστης): «Εγώ τώρα μπορώ να το κάνω, δεν μπορώ να τον πω τέλος του μήνα, ο άνθρωπος ξέμπλεξε, μας είπε.. με είπε εντάξει, τελειώσαμε. Αν δε το θες, δεν με πειράζει.»
(Αστυνομικός): «Όχι ρε Μήτσο, δε.. αφού είμαι.. δε.. υπάρχει θέμα.»
(Πυροσβέστης): «Τέλος πάντων, θα το δώσω αλλού.»
(Αστυνομικός): «Γιατί να το δώσεις αλλού;»
(Πυροσβέστης): «Γιατί είναι ένα κατοστάρικο και δεν μπορώ να πάρω άλλο εγώ.»
(Αστυνομικός): «Και τι θες να κάνεις δηλαδή; Δεν κατάλαβα, τι θες να κάνεις;»
(Πυροσβέστης): «Ρε μαλάκα πήρα πέντε κατοστάρικα.»
(Αστυνομικός): «Ναι.»
(Πυροσβέστης): «Αφού θα το δώσεις.. δε θα το δώσεις;»
(Αστυνομικός): «Δε θα κάτσω, δε θα κάτσω να το κουβεντιάσουμε, ότι θες κάνε.»
(Πυροσβέστης): «Δε θα το δώσεις εσύ;»
(Αστυνομικός): «Αυτή τη στιγμή εγώ λεφτά δεν έχω να σε δώσω, θα έχω στις 26 μετά που θα πληρωθώ.»
Η έλλειψη χρημάτων, όπως φάνηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεν ήταν, τελικά, πρόβλημα, αφού λίγες ώρες αργότερα ο πυροσβέστης ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι θα του παραδώσει αδιευκρίνιστη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…εντάξει sorry θα στο κάνω όπως και να ‘χει τι….» με τον δεύτερο να τερματίζει την συνομιλία λέγοντας ότι έχει υπηρεσία.
(Αστυνομικός): «Τι ήθελες;»
(Πυροσβέστης): «Τίποτα μωρέ.. να σε πω ότι.. εντάξει σόρρυ θα στο κάνω όπως και να ‘χει τι.. τώρα να σ’ αφήσω. Απλά ήμαν νευριασμένος και.. με λες και εσύ.. εκεί που λέμε να πάρουμε κάτι.. με φέρνεις μουρλάδες και α..»
(Αστυνομικός): «Τέλος πάντων.»
(Πυροσβέστης): «Κατάλαβες; Γιατί το φορτώνομαι όλο εγώ. Κατάλαβες;»
(Αστυνομικός): «Καλά, καλά αδερφέ έχω υπηρεσία.
Η διακίνηση ναρκωτικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στις 3 Αυγούστου ο πυροσβέστης προέβη στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στον κατηγορούμενο ιδιώτη, στην περιοχή της Καλλιθέας στη Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη ημέρα, ο πυροσβέστης αναφέρει στον ιδιώτη ότι θα του επιστρέψει πίσω χρηματικό ποσό που του έδωσε, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί με τον προμηθευτή του.
Εν συνεχεία, την επόμενη ημέρα, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, ο πυροσβέστης κατάφερε να προμηθευτεί ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, η οποία θα πρέπει να διαμοιραστεί και για τον λόγο αυτό κανονίζουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ενδεικτικά καταγράφεται:
(Πυροσβέστης): Τίποτα, είναι.. ξες τι.. θέλω να βρω ρε μα…κα να σε δώσω τα λεφτά σου γιατί.. με έστησε κάνα δυο φορές και δεν μπορώ τώρα έτσι.
(Πυροσβέστης): Ε τώρα.. άι τσακίσου και έλα στα δωμάτια μαλάκα τώρα.
(Ιδιώτης): Έλα ρε, τώρα δεν έρχομαι Μήτσο..
(Πυροσβέστης): Δεν γίνεται τώρα.
(Ιδιώτης): Γιατί;
(Πυροσβέστης): Γιατί.. έχω αυτό που θες. (εννοεί τις ναρκωτικές ουσίες που προμηθεύτηκε) …..
(Ιδιώτης): Περίμενε λίγο, περίμενε λίγο. Ε.. κοίταξε δεν θα ‘ρθω κάτω.. μπορείς να βρεθούμε πουθενά αλλού; Εσύ εκεί θα ‘σαι Καλλιθέα;
(Ιδιώτης): Ναι και εγώ θέλω να πάω κάτι παραγγελίες που δεν πήγα χτες και έλεγα ρε παιδί μου άμα σε πετύχαινα εκεί πέρα να τις πήγαιναν μαζί μπαμ- μπαμ και να..
(Πυροσβέστης): Όχι τίποτα άλλο γιατί είναι δύο και ένα θα κρατήσω εγώ, ένα εσύ.
(Ιδιώτης): Α.
(Πυροσβέστης): Αλλά είναι μαζί και πρέπει να σπαστεί αυτό το πράγμα (αναφέρεται στον διαμοιρασμό των ναρκωτικών ουσιών).
(Ιδιώτης): Έλα εγώ σε 15 λεπτά πολύ.. θα είμαι εκεί (εννοώντας την περιοχή Καλλιθέα Χαλκιδικής, σημείο όπου είχαν ορίσει να συναντηθούν δια ζώσης).
(Πυροσβέστης): Άντε αγόρι μου, καλά.
Οι διάλογοι με άλλα πρόσωπα για τη χρήση ναρκωτικών
Μέσα από τους διαλόγους και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, προκύπτει η συμμετοχή του αστυνομικού και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος, στις αρχές Ιουλίου, για το αυτοκίνητο του αστυνομικού που… μύριζε.
(Εμπλεκόμενος): Εν τω μεταξύ πάμε σήμερα να πιούμε καφέ, είχα εγώ.. είχαν περισσέψει δυο τσιγάρα.. έτοιμα. Μου λέει ο (αστυνομικός) πάμε με τη μηχανή, του λέω έλα πάμε με το αμάξι. Πάμε να κάνουμε ένα τσιγάρο.. εγώ δεν το έκανα όλο. Ο (αστυνομικός) το είχε κάνει. Το άφησε εκεί στο τασάκι, μύριζε κιόλας μες το αμάξι. Ε παρκάρουμε.. κλείναμε την είσοδο (…), πιο μέσα όμως είχε αφήσει του (όνομα) το αμάξι, στο στενό εκεί που παρκάρει μέσα το αγροτικό. Ε με λέει μετά και ο (όνομα), βλέπει εκεί παρκάρουμε.. λέω (όνομα) ένα μισάωρο θα κάτσουμε, θα πιούμε ένα καφέ μπροστά λέω, άμα είναι να ενοχλώ λέω, να το πάρω δεν.. Όχι όχι με λέει, αλλά δώσε μου τα κλειδιά. Του δίνω τα κλειδιά, τρώω μια φλασιά όμως όπως πάω. Και γυρνάω πίσω και ανοίγω το ντουλαπάκι βγάζω αρωματικό».
(Άλλο πρόσωπο): «Με λέει ο (αστυνομικός), με λέει, καλά με λέει, έχεις κάνει μα…κία με λέει, δεν έπρεπε να δώσεις τα κλειδιά. Μα…κα μυρίζει λέει τσιγάρο μέσα. Λέω πλάκα με κάνεις λέω μα…κα, έχω βάλει λέω αρωματικό μέσα, ούτε καν λέω. Σιγά με λέει. Ρε άκου που σε λέω. Εν τω μεταξύ απ’ ότι κατάλαβα ο (όνομα) δεν χρειάστηκε να το πάρει το αμάξι. Ε πάμε στο αμάξι, ανοίγει την πόρτα. Και αρχίζουν να χοροπηδάνε έξω οι μπανάνες (γέλιο)».
Στο μεταξύ, σε άλλες συνομιλίες, αποτυπώνεται ο εθισμός του πυροσβέστη στις ναρκωτικές ουσίες. Ενδεικτικά, σε μία εξ αυτών αναφέρει εμπλεκόμενο πρόσωπο: «Τον (πυροσβέστη) βλέπω, έχει φάει σκάλωμα με την κόκα πολύ και.. γά…σέ τα. Χοντρή κόκα».