Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν
Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Συνεχίζει τις προκλήσεις, σαν να μην υπάρχουν Ελλάδα και Κρήτη στον χάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την εμπρηστική δήλωσή του, για το ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα της απέλασης του Λίβυου πρέσβη που αρνήθηκε να παραδώσει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ερντογάν έδειξε σε χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως η ρητορική του δεν έχει καμία απολύτως βάση, ενώ δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση αναφορικά τόσο με την υπεροπλία της Κρήτης, όσο όμως και με τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν και εφόσον, εκτός από λόγια, αποφασίσει να προχωρήσει και σε πράξεις, που θεωρούνται αδύνατες.

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί και τραβά το σχοινί, είναι διότι «πατά» στο δίκαιο του ισχυρού και όχι στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο τιμά και ακολουθεί η Ελλάδα. Θα ήταν άλλωστε αδιανόητο η χώρα να μπει σε μια τέτοια ρητορική, αφού δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως όφελος.

Η κλιμάκωση μάλιστα των αντιδράσεων και οι προκλητικές ανταπαντήσεις από πλευράς Ελλάδας δεν θα προκαλούσαν σε περίπτωση κάποιου θερμού επεισοδίου καμία ουσιαστική απώλεια στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων, ενώ θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα των 9 εκατομμυρίων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η οποιαδήποτε προκλητική συμπεριφορά μένει αναπάντητη ή χωρίς σχολιασμό. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα η κριτική που δέχεται η Τουρκία για τις εμπρηστικές δηλώσεις της είναι πιο σκληρή από ποτέ, ενώ εντάσσεται στις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς ότι έχει μετατρέψει το τουρκικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό.

Στο μεταξύ βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να τραβά το σχοινί, ενώ έδειξε σε χάρτη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει γεωτρήσεις έως και τα ανοιχτά της Κρήτης.  «Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά) εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει:

«Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις προκλήσεις υποστηρίζοντας: «Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε, καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει». Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να υποστηρίζει ότι «απέναντι στις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορά της, το έδαφός της, την ΑΟΖ της, που είναι και σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

 

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Έχουμε αξιόμαχες δυνάμεις

Μπορεί οι Τούρκοι να λένε ό,τι θέλουν αλλά με την Ελλάδα δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Και παρά την ελληνική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παραμένουν αξιόμαχες.

Σε ανθρώπινο δυναμικό η Ελλάδα διαθέτει 141.000 ενεργό προσωπικό, ενώ η Τουρκία 355.000.

Η Ελλάδα διαθέτει 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.492.

Η Ελλάδα διαθέτει 398 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και η Τουρκία 650.

Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13.

Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.

Η Ελλάδα διαθέτει 5 κορβέτες και η Τουρκία 6.

Η Ελλάδα διαθέτει 43 περιπολικά και η Τουρκία 54.

Η Ελλάδα διαθέτει 19 αποβατικά και η Τουρκία 54 (5 πλοία).

Η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα σκάφος υποστήριξης διαφόρων τύπων, αλλά η Τουρκία διαθέτει 79.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ναυτική αεροπορία, ενώ το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων που υπάγονται στον έλεγχο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είναι 13.

Η Ελλάδα διαθέτει 270 μαχητικά αεροσκάφη και η Τουρκία 360.

Η Ελλάδα διαθέτει 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, όπως και η Τουρκία που τώρα διαθέτει και τα B-737 ΑEW.

H Τουρκία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.

Στην αντιαεροπορική άμυνα η Ελλάδα διαθέτει τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1, ενώ η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkMIM-NikeHercules.