Ιστορική ομιλία πραγματοποίησε χθες στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε μπροστά σε εκπροσώπους και των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ομιλία του περιείχε ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις για την Τουρκία, το Κυπριακό, καθώς και για την Ουκρανία και τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. «Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε:
«Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό, με την επισήμανση ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.
Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε: Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός.
Ο Κυριάκος Mητσοτάκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα από τους γερουσιαστές, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι που σηκώθηκαν όρθιοι.
Επίσης με θερμά χειροκροτήματα συνόδευσαν τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στα κοινά σημεία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος το 1821 και της Ουκρανίας, καθώς και τη σύνδεση του Μεσολογγίου με την Μαριούπολη.
Στην κατάμεση αίθουσα, παρευρίσκονταν η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι κόρες τους Σοφία και Δάφνη καθώς και πολλοί ομογενείς.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας» συνέχισε για να προσθέσει:
«Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».
Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας»