Δεν κρατιούνται οι επίδοξοι αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ και ζητούν γρήγορες διαδικασίες

 

Δεν κρατιούνται οι…επίδοξοι αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «αν δεν κάνουμε ολοκληρωμένη αποτίμηση για το τι πήγε λάθος, δεν θα μάθουμε ποτέ τι φταίει και τι πρέπει να διορθώσουμε».
«Έχουμε μπροστά μας μόνο τρία χρόνια για να μάθουμε γιατί έφυγαν οι 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, συν όσοι δεν ψήφισαν και να τους πείσουμε γιατί πρέπει να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει την κατάσταση της χώρας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θέτει θέμα ηγεσίας, ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι «μόνο στα αρμόδια όργανα θα κάνω τέτοια συζήτηση. Η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια που αύξησε τα ποσοστά της». Πρόσθεσε, δε, πως «όταν η αποτίμηση γίνεται στα όργανα, το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει. Όσες φορές το κάναμε, βγήκαμε κερδισμένοι. Έχουμε τώρα μία τεράστια ευκαιρία να το κάνουμε».«Θα κάνω ολοκληρωμένο απολογισμό στα Όργανα»

«Δεν είναι στόχος μας να πάρουμε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας, απάντησε: «Θα κάνω ολοκληρωμένο απολογισμό στα Όργανα, σε ό,τι με αφορά, σε αυτήν τη φάση που είμαστε, είναι το τελευταίο που με απασχολεί, είναι το θέμα ηγεσίας. Αλλά, όταν σου έρχεται ένα αποτέλεσμα που δεν είναι χειροπιαστό, ψάχνεις να δεις τι πήγε λάθος».

«Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα, δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Για επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής αρχηγού κάνει λόγο και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με παρέμβασή του.

«Αυτές τις μέρες συζητάμε πολύ. Βάζουμε στο κάδρο την «επόμενη μέρα», αλλά και την “προηγούμενη”. Κινδυνεύουμε, όμως, να το κάνουμε με όρους αποκλειστικά τεχνικούς, διαδικαστικούς, αριθμητικούς, απολίτικους. Λες και δεν πήραμε χαμπάρι τι αλλάζει στην κοινωνία μας, στην χώρα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει κάνοντας τον απολογισμό της ευρωκάλπης.

»Ακόμα και αν διαβάζουμε τις Ευρωεκλογές μόνο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: στην Ελλάδα η Κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος οπισθοχώρησαν. Όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον τον ορατό κίνδυνο να υποστούν στρατηγική ήττα. Γιατί πολύ απλά, η ελληνική κοινωνία επέλεξε να στείλει μήνυμα εμφανούς αποδοκιμασίας της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, μόνο. Και όχι μήνυμα διαμόρφωσης προοπτικά πλειοψηφικών κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων που θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν την υφιστάμενη διακυβέρνηση, με όρους συντεταγμένων προοδευτικών ιδεολογικών αναφορών, και όχι απλώς μέσω συγκυριακών αντιδραστικών σχηματισμών», συνεχίζει.«Αποδοκίμασε μία κυβέρνηση που έχει καταστήσει εμφανή, πλέον, όλα τα αδιέξοδα και προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής της (….) Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, μας είπε καθαρά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μας υπέδειξε, όμως, ποιος θα φέρει αυτή την αλλαγή», επισημαίνει.

«Οι Ευρωεκλογές έγιναν καθρέφτης μιας νέας εμφατικής πραγματικότητας. Η πλειοψηφία, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας, δεν εμπνέεται από την πολιτική και το πολιτικό της προσωπικό. Απέχει, απογοητεύεται, αποστασιοποιείται, μηδενίζει και απαξιώνει οριζόντια. Δεν αντιλαμβάνεται το πολιτικό μας σύστημα ως τον μοχλό παραγωγής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται και θα ενσωματώνει τις ανάγκες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες του. Και αυτό το πολιτικό σύστημα, τελικά, διαμορφώνει κοινωνίες χαμηλών προσδοκιών και συμβιβασμών, δημιουργεί πολίτες ευάλωτους εκ νέου στην αντιδραστικότητα και τον δήθεν αντισυστημισμό, που εργαλειοποιείται τελικά για να αναπαράγει το υφιστάμενο status quo, ακόμα και αν έχει πλέον την ελάχιστη κοινωνική νομιμοποίηση. Αυτό το πολιτικό σύστημα ζητάει εμπιστοσύνη που δεν εκπέμπει», τονίζει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Η ροπή στην αντιδραστικότητα αποτελεί πλέον την αναμφισβήτητη πολιτική πραγματικότητα και στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο οι συντριπτικές πολιτικές μεταβολές στη Γαλλία ή τη Γερμανία, αλλά ακόμα περισσότερο, η παγιωμένη πεποίθηση των λαών της Ευρώπης ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι δικό τους κεκτημένο, δεν μπορεί να εντοπίσει ή να διορθώσει τις αιτίες της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό επίπεδο. (….) Σε αυτό το περιβάλλον των προκλήσεων, των κινδύνων και της αστάθειας, περισσεύουν τα αφηγήματα που απέναντι στον φόβο, υπερθεματίζουν για το ελάχιστο και το αυτονόητο, για το στοιχειώδες και όχι για το ιδεατό, για τη σταθερότητα στη στασιμότητα. Αλλά λείπει ξανά η ελπίδα. Λείπει το όραμα που θα την ξυπνήσει. Όχι απλώς το αφήγημα, αλλά και η αξιοπιστία ότι θα το κάνουμε πράξη. Για αυτό το όραμα, λοιπόν, έχουμε χρέος να μιλήσουμε ξανά σήμερα. Για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», επισημαίνει.