Ερντογάν - Μητσοτάκης

Για μία ακόμα φορά, κατά την προσφιλή της τακτική, η Τουρκία επιχειρεί να βγάλει από τη «μύγα ξίγκι» συνδιαλεγόμενη με το ΝΑΤΟ και τη Διεθνή κοινότητα μέσω… παζαριών.

Σ’ αυτή τη λογική, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει στο τραπέζι το Κυπριακό ως μέρος της διαπραγμάτευσης για να δεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Μέσα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει χωρίς λόγο η Τουρκία, επιχειρεί να επιλύσει μία και καλή το Κυπριακό, ασφαλώς προς όφελος της, προκειμένου να συνταχθεί με τη λογική ολόκληρης της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους μάλιστα Ερσίν Τατάρ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο και μετέφερε πως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναγνωριστεί το καθεστώς της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας της Κύπρου.

Οι Τούρκοι μάλιστα βλέπουν το ζήτημα ως … υποχρέωση του ΝΑΤΟ, γιατί όπως υποστηρίζουν η «Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο», οπότε τώρα θεωρούν πως είναι ο καιρός να λυθούν οι «αδικίες» εις βάρος των Τούρκων.

Ο πρόεδρος Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη «Sunday Express» ότι στόχος του είναι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή χώρα και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να έρθουν ξανά κοντά οι δύο πλευρές από την εισβολή του 1974 είναι πλέον μάταιες.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK και στη θυγατρική της, YPG. Για τον λόγο αυτόν έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος από το 1952.

Από την πλευρά της, η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στο αμφισβητούμενο έδαφος στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Όλα αυτά ασφαλώς συμβαίνουν διότι η Ευρώπη συνεχίζει στη λογική των ίσων αποστάσεων. Η γερμανική κυβέρνηση μάλιστα έχει καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν σε συνεννόηση μέσω του διαλόγου, χωρίς να αντιλαμβάνεται ή χωρίς να θέλει να αντιληφθεί ότι η προκλητικότητα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εργαλείο για την έναρξη οποιασδήποτε διαλογικής συζήτησης.

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν,  παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα Άινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.