Δεν χάνουν το χαμόγελο τους στο… πολιορκημένο Λονδίνο
Η Ελένη Φιλιππίδη και ο Κώστας Βλάχος

Όταν η Ελένη και ο Κώστας έπαιρναν μέτρα και οι Βρετανοί γελούσαν

Έπιανε το πόμολο με χαρτί και οι Βρετανοί συνάδελφοι της την κοιτούσαν περίπου σαν… εξωγήινη. Τώρα τρέχουν.  Τρέχουν να προλάβουν τις επιπτώσεις από την περιβόητη «αγέλη της ανοσίας» του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Η Ελένη Φιλιππίδη, από τον Άγιο Νικόλαο, εργάζεται στο financial accounting μεγάλης αλυσίδας καφέ στο Λονδίνο. Όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες άρχισε να παίρνει μέτρα ατομικής υγιεινής (όπως και όλοι οι Έλληνες εκεί), οι Βρετανοί γελούσαν μαζί της. Θεωρούσαν υπερβολική την αντίδραση της. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους εμφανιζόταν χαλαρός  γιατί να ανησυχήσουν εκείνοι;

Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Από το μητροπολιτικό Λονδίνο, στο οποίο η μεταδοτικότητα του κοροναϊού συναγωνίζεται την …ταχύτητα του φωτός, η Ελένη Φιλιππίδη άνοιξε την καρδιά και το σπίτι της (κατά μία έννοια) και μαζί με τον Έλληνα σύντροφο της, Κωνσταντίνο Βλάχο, μας μίλησαν για την επικρατούσα κατάσταση. Ο Κωνσταντίνος εργάζεται στην εφοδιαστική αλυσίδα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Πρόσφατα, μετακόμισαν στο δυτικό Λονδίνο, στο Chiswick, μία περιοχή που θεωρείται αρκετά ασφαλής και ιδανική για οικογένειες.

Αμφότεροι εργάζονται από το σπίτι. Τα λαπ-τοπ έχουν πάρει «φωτιά». Από τον καναπέ στο χαλί και ενδιάμεσα στο coffee table. «Η εταιρεία μου θα αξιολογεί τα δεδομένα εβδομάδα-εβδομάδα. Εξετάζουν, τώρα, να επιδοτήσουν γραφείο και υπολογιστή για τους εργαζόμενους της. Θα δούμε…» λέει η Ελένη.

Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου

Και οι δύο βρίσκονται διαρκώς στο σπίτι. Βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν από το σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς αν και τα ράφια έχουν σχεδόν αδειάσει. «Βγήκα με τη μάσκα και δύο-τρεις με κοιτούσαν πραγματικά παράξενα. Στο σούπερ-μάρκετ τα περισσότερα είδη έχουν εξαφανιστεί. Βρήκα μόνο δύο μπριζόλες να πάρω. Ευτυχώς που έχουμε το καλό ελαιόλαδο που μας έστειλαν από την Ελλάδα. Είχαμε προνοήσει να πάρουμε κάποιες προμήθειες σχεδόν δέκα ημέρες πριν, όταν ακόμα εδώ οι Βρετανοί ήταν χαλαροί. Μάσκες, αντισηπτικά και γάντια έχουν εξαφανιστεί. Είχαμε πάρει από την Ελλάδα μέρες πριν. Τώρα έχουμε ζητήσει από τους δικούς μας να μας στείλουν αν έχουν τη δυνατότητα».

Ο Κώστας και η Ελένη είναι απόλυτα ψύχραιμοι και συνειδητοποιημένοι. Μένουν στο σπίτι γιατί ξέρουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς. «Επιτέλους πήραν απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και ακόμα πιο σημαντικό να κλείσουν παμπ και εστιατόρια». Συνάδελφος της Ελένης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με άσθμα, ακόμα και την Παρασκευή ήταν σε παμπ. «Τώρα πια έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου και έχει κλειστεί μέσα». Μεταφέρουν, παράλληλα, ότι πολλοί Βρετανοί νιώθουν θυμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και για τις προτεραιότητες της, για το γεγονός ότι την ενδιέφερε πρωτίστως η οικονομία και όχι η πρόνοια.

Μαγειρικοί πειραματισμοί και… Sun Salutation

Μπορεί στο Λονδίνο ο ήλιος να είναι…δυσεύρετος, όμως η Ελένη εξασκείται στον… χαιρετισμό του! Όταν τους ρωτάμε πώς διαχειρίζονται τον… άπλετο χρόνο εγκλεισμού, και οι δύο χαμογελούν και μας συμβουλεύουν: don’t panic!

«Πριν την επιδημία, σηκωνόμουν το πρωί, έπαιρνα γρήγορα πρωινό και έφευγα για δουλειά. Τώρα έχω βρει κάποιες ενδιαφέρουσες ασκήσεις, sun salutation, χαιρετισμός στον ήλιο…  Στη συνέχεια απολαμβάνουμε το πρωινό μας. Δουλεύουμε μέσω λαπ-τοπ. Σηκωνόμαστε, βέβαια, τακτικά για να ξεπιανόμαστε. Τρώμε μεσημεριανό. Ακούμε μουσικούλα. Το απόγευμα έχω βρει και κάνουμε χορευτικό. Ο Κώστας, βέβαια, με το ζόρι αλλά το κάνουμε για εκτόνωση και ευεξία. Επιτέλους, έπιασα να διαβάσω το βιβλίο που τόσο πολύ ήθελα και δεν προλάβαινα. Σιδερώνω πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να σιδερώσω (γελάει) και φυσικά πειραματιζόμαστε μαγειρικά!».

Η Ελένη και ο Κωνσταντίνος νιώθουν τυχεροί που ως ζευγάρι μοιράζονται συναισθήματα και καταστάσεις αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο. Φίλοι τους προσπαθούν να διαχειριστούν τη μοναξιά τους με βιντεοκλήσεις.

«Μη πανικοβάλλεστε» είναι το μήνυμα που ζητούν επίμονα να μεταφέρουμε στην Ελλάδα, σε όσους έχουν συγγενείς και αγαπημένους στη Βρετανία. «Τηλεφωνούν σε φίλους μας οι οικογένειες τους από την Ελλάδα και τους ζητούν επιτακτικά να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα. Και τους προκαλούν πανικό και άγχος. Είναι μεγάλο λάθος να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Είναι πιο επικίνδυνο να ταξιδέψουν. Με τόση διασπορά όποιος μετακινηθεί τώρα θα κολλήσει 100%. Το πιο ασφαλές είναι να μείνουμε  σπίτι. Να είμαστε δημιουργικοί και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί πουθενά…».