«Σκληρό ροκ» από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η οποία σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ακολούθησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ενώ τελευταίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις, που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.
Οι επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν, όταν τον λόγο πήραν ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που είδαν το όνομά τους να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σκευωρία και για φθηνό κομματικό παιχνίδι, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε σαφώς πιο υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς ως «μοιραίους ανθρώπους», που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια.
Η κυβέρνηση διατηρεί στη δημοσιότητα την υπόθεση Novartis, γιατί απέτυχε σε όλα τα άλλα, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι η Novartis, όντως, κατηγορείται σε αρκετές χώρες του κόσμου, αλλά σε καμία εξ αυτών δεν υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές. Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περιβάλλον σκανδαλολογίας και να πλήξει την αντιπολίτευση, εκτίμησε.
Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση για τιμωρία της «συμμορίας», η οποία επιχείρησε να θέσει εκτός τους πολιτικούς της αντιπάλους για να κερδίσει ψήφους το κόμμα στο οποίο ανήκει ή στηρίζει, απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα, τόνισε πως αυτή είναι η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης, ενώ υπογράμμισε πως «η λάσπη που πετάξατε γύρισε καταπάνω σας», απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης.
Για «τυραννία της πλειοψηφίας» κατά της μειοψηφίας μίλησε ακόμη ο πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αίσθηση, δε, προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν είπε από το βήμα της Βουλής: «Ακόμη και στην πυρά να με βάλουν, θα επιμένω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα» -τα λόγια του αυτά χρησιμοποίησαν στη συνέχεια πολλοί εκ των ομιλητών, διερωτώμενοι γιατί διεξάγεται η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή…