κρήτη τουρισμός διακοπές

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την Κρήτη για να γιορτάσουν το Πάσχα, ενώ αυξημένη κίνηση υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά.

Μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αποτελεί ο ποιοτικός τουρισμός, δηλαδή οι τουρίστες που έχουν «γεμάτα πορτοφόλια» και γεμίζουν τα ταμεία.

Μεταξύ αυτών, είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, και οι τουρίστες που έρχονται από την Αυστραλία, οι οποίοι -κατά μέσο όρο- δαπανούν 1.430 ευρώ ανά άτομο στη χώρα μας. Ακολουθούν οι Καναδοί με 1.267 ευρώ ανά άτομο, οι Αμερικανοί με 1.202 ευρώ ανά άτομο και οι Ρώσοι με 1.147 ευρώ ανά άτομο.

«Πρωταθλητές» είναι οι Αυστραλοί και στη δαπάνη που κάνουν ανά διανυκτέρευση. Πιο συγκεκριμένα, ξοδεύουν 110,4 ευρώ ανά άτομο, ενώ ακολουθούν οι τουρίστες από Ρωσία και Καναδά που δαπανούν ως προς τη διανυκτέρευση ανά άτομο 104,8 ευρώ, 100,2 αντίστοιχα και 98,7 ευρώ ανά άτομο, που δαπανούν οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Με κάθε μέσο γίνεται η έξοδος του Πάσχα, καθώς οι περισσότερες περιοχές, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, έχουν πληρότητες που ξεπερνούν ακόμη και το 90%.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τα επίπεδα του 2019.

Το Πάσχα με τα τοπικά έθιμα, έλειψε σε πάρα πολλούς τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά χωριά φέτος να έχουν την τιμητική τους. Σε Παρνασσό και Αράχοβα η πληρότητα αγγίζει το 80%. «Έριξε προχθές χιόνι, οπότε έχει φρέσκο και το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό. Η Αράχοβα έχει πληρότητα 80%», λένε οι επιχειρηματίες.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι και τα Ζαγοροχώρια.

Μπορεί η Μύκονος και η Σαντορίνη να διεκδικούν σημαντικά μερίδια του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο τα περισσότερα ελληνικά νησιά ποντάρουν τις μέρες του Πάσχα να αυξήσουν τις τουριστικές ροές τους και να μπουν με το δεξί στην νέα τουριστική σεζόν. Όπως για παράδειγμα, νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος, η Ικαρία, τα Κύθηρα.

Όσοι επιλέξουν κοντινούς προορισμούς θα έχουν την επιλογή ενός οικονομικότερο πακέτου.

Πάσχα σε θρησκευτικούς προορισμούς

Αρκετοί είναι εκείνοι που θα κάνουν Πάσχα στο νησί της Μεγαλόχαρης, αφού φέτος η πληρότητα φτάνει ακόμα και το 100%, καθώς το θρησκευτικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Παρόλα αυτά, πολλοί νέοι φέτος έχουν ήδη φτάσει στην Τήνο. «Πιστεύω θα είναι από τα πιο καλά Πάσχα και θα έχει πολύ κόσμο το νησί μας», λένε οι επιχειρηματίες.

Και φέτος η Άνδρος ακολουθεί τις παραδόσεις και δημιουργεί την απαραίτητη κατανυκτική ατμόσφαιρα που οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας επιβάλλουν.

Από τις εκδηλώσεις δε λείπουν τα εντυπωσιακά βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης. Από τον Μάρτιο, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες.

«Η πληρότητα είναι στο 80 – 90 % και οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια».

Πάσχα στο Μπαλί

Εδώ και δύο μήνες είναι sold out τα οργανωμένα ταξίδια για το εξωτικό Μπαλί και την Κούβα.

«Ακόμα και τα μακρινά, το Μπαλί, είχε μεγάλη ζήτηση. Η Κούβα ήταν sold out από νωρίς. Το Μπαλί έρχεται στις 2.000€ και η Κούβα της 2.500€. Η Κούβα έχει γεμίσει πριν δύο μήνες», λέει η ταξιδιωτική πράκτορας, Μαρία Αλιγάκη.

Όλα τα στοιχεία των προκρατήσεων και κρατήσεων του πρώτου τριμήνου, δείχνουν ότι το 2023 θα εξελιχθεί καλύτερα από το εξαιρετικό τουριστικά 2022.