Ήταν μία ιστορική συμφωνία που υπογράφτηκε για Ελλάδα-Σκόπια στις Πρέσπες 

Η χθεσινή μέρα θα μείνει στην ιστορία καθώς δεν γυρίζει σελίδα μονάχα στις χώρες Ελλάδα και Σκόπια, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κείμενο της συμφωνίας υπέγραψαν χθες στις Πρέσπες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», είπε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει ότι «αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς».

Το κείμενο της συμφωνίας υπέγραψαν χθες στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημείωσε ότι είναι μια συμφωνία «που σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δύο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες και απολύτως σεβαστές ευαισθησίες των πολιτών μας».

Υπογράμμισε ότι η σημερινή υπογραφή, βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δημιουργεί μια “νέα πραγματικότητα” στην περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ζόραν Ζάεφ - Αλέξης Τσίπρας
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ήταν ιδιαίτερα διαχυτικοί μεταξύ τους.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ ευχήθηκε “καλή τύχη” και σημείωσε: “Θέλω να επικαλεστώ αποφθέγματα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε αν δεν έχεις θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία και η ελπίδα είναι όνειρο όταν είσαι ξύπνιος. Τα αποφθέγματα αυτά μαρτυρούν ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα”.

Δήλωσε υπερήφανος για την επίτευξη συμφωνίας και τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να μετακινήσει βουνά. “Σήμερα έχω τα γενέθλιά μου. Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί”, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας “εκφράζω προσωπικά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μεγάλους αυτούς ηγέτες της περιοχής” και συνέχισε: “Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες”. Για τη συμφωνία είπε ότι “ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών”.

Η ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε στις Πρέσπες.

“Τραπέζι γάμου”

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

 

Επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα στις Πρέσπες
Η ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε στις Πρέσπες.

Επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα στις Πρέσπες

Χημικά και μάχες σώμα με σώμα ήταν τα χαρακτηριστικά στο χθεσινό συλλαλητήριο ατόμων που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» και συγκεντρώθηκαν στους Ψαράδες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα από νωρίς το πρωί σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προσεγγίσουν το σημείο που είχε στηθεί η «φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η απάντηση των αστυνομικών ήταν εκτεταμένη χρήση χημικών και γκλομπ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους διαδηλωτές.
Πολλοί πολίτες είπαν «όχι» στη συμφωνία, την ώρα που «έπεφταν» οι υπογραφές.

Πένθος

Πένθιμα ηχούσαν οι καμπάνες στους Ψαράδες και τον Λαιμό στην περιοχή των Πρεσπών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αναφέρει το voria.gr, με εντολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητου οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα σε ολόκληρο τον νομό Φλωρίνης, ενώ στην εκκλησία των Ψαράδων υπήρχε μια ελληνική σημαία στην πρόσοψη.

Αντίστοιχα, στο χωριό Λαιμός σε κάποια σπίτια οι κάτοικοι είχαν κρεμάσει από τα μπαλκόνια τους μαύρες σημαίες.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της υπογραφής συμφωνίας για το Μακεδονικό, στη Βίγλα Πισοδερίου.
Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους διαδηλωτές.

Νίκος Κοτζιάς:  “Κάναμε συμβιβασμό”

«Ήμασταν η πιο δημοκρατική κυβέρνηση επί των ενημερώσεων για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για πατριωτική συμφωνία, η οποία «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα».  «Είμαι σαφής, κάνουμε συμβιβασμό… Γίνεται μια διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο κερδίσατε πόλεμο;», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Λέτε ότι παραδινόμαστε, αλλά αυτοί (σ.σ. οι πολίτες και κυβέρνηση της ΠΓΔΜ)  είναι που πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα και να αλλάξουν το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωρτερικών, ενώ διερωτήθηκε: «Είναι μικρό πράγμα η γειτονική χώρα να αλλάζει το σύνταγμά της, το όνομά της;». Με τη συμφωνία «δικαιούνται να δεχτούν πρόσκληση του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. «Πιστεύω ότι κι εσείς συμφωνείτε και θέλετε να το λύσουμε. Απλά θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση. Τι λέει ο Ιβάνοφ; Ότι θέλουν να τα παραδώσουν όλα στους Έλληνες. Και σε μας τα ίδια λένε. Μήπως έχουμε δύο συνθήκες;», συνέχισε να διερωτάται.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα. Βρέθηκαν 3.400 εταιρείες με το όνομα Μακεδονία. Και αποφασίσαμε να γίνει μια διεθνής επιτροπή για μια τριετία σε συνεργασία με την Ε.Ε. που θα ελέγξει τα εμπορικά δικαιώματα». Ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε ακόμη αν υπήρχε μακεδονική γλώσσα στην αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι «η Γιουγκοσλαβία ακουλούθησε το σύστημα της Σοβιετικής Ενωσης, και το 1954 αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα. Τι κάνατε τότε που κυβερνούσατε;», τόνισε. «Έχω μια υποψία ότι στη ΝΔ έχουν μπερδέψει το όνομα με τον επιθετικό προσδιορισμό.

Το όνομα είναι πέρα για πέρα erga omnes. Και τους σέβομαι τους Σκοπιανούς που το δέχτηκαν αυτό».  «Υπάρχει μια [παλαιότερη] διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει κανείς. Καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι δέχεται η Ελλάδα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το περάσει, να βγει σαν απόφαση του ΣΑ», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Δεν είχε ενημερωθεί ούτε το [τότε] υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα πω επί ποιας κυβέρνησης έγινε. Θα έρθει η ώρα να κατατεθούν όλα αυτά».

«H διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας. Η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερις χώρες βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913. Να πούμε στον Μπορίσοφ ότι δεν τον αναγνωρίζουμε που είναι από τη Μακεδονία του Πιρίν; Να το πούμε στα ίσα θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δίκαιου, κάτι που θέλει και ο Ερντογάν», σχολίασε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στα μαχητικά που αγοράζει η Τουρκία είπε: «Από ποιούς κινδυνεύει η χώρα; από αυτούς που δεν έχουν αεροπλάνα ή από αυτούς που θα αγοράσουν F-35;».

Σημειώνεται δε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία υπηρεσιακά έγγραφα σχετικά με την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό.

 

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Ν.Δ.

Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε προχθές η Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εξήλθε «αλώβητη» από τη δοκιμασία της ψηφοφορίας, καθώς η διαφοροποίηση του κ. Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ψήφισε θετικά, οδήγησε στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Με τη φράση «είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή πλέον για τα πάντα» ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κορύφωσε από του βήματος της Βουλής την αντιπολιτευτική κριτική του προς τον πρωθυπουργό και καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, με επίκεντρο τους χειρισμούς στο θέμα της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναμενόταν και σχεδόν προαναγγελθεί μέσω κυβερνητικών διαρροών το τελευταίο 48ωρο, η κυβέρνηση με διπλή στρατηγική αφενός μέσω της χρήσης αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της διπλωματίας και αφετέρου με την προβολή του ισχυρισμού ότι η ΝΔ εκτρέφει τις ακρότητες των χρυσαυγιτών, αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι ανεύθυνη η στάση σας στο μακεδονικό», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Αλ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε σημείο προς σημείο το περιεχόμενο της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων, όπως αναλυτικά είχε πράξει νωρίτερα και ο κ. Ν. Κοτζιάς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ακριβώς και μέσω των προαναφερθέντων εγγράφων, προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι πολλά εξ εκείνων που σήμερα η ΝΔ καταγγέλλει, στελέχη της ως μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων τα αποδέχονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα, των οποίων χρήση θα κάνει στο προσεχές μέλλον.

Απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά», ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι γίνεται επιλεκτική και αποσπασματική χρήση απορρήτων εγγράφων, τόνισε ότι δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Κοτζιάς στην πρόσκλησή της να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων από την αρχή των διαπραγματεύσεων έως σήμερα, καταθέτοντας παράλληλα τρία με απόρρητα κείμενα που όπως επισήμανε δικαιώνει τις θέσεις της.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος είπε πως επιμένει στη  θέση του να μην υπάρχει όνομα με τον όρο Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, προαναγγέλλοντας όχι απλώς μελλοντική καταψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά και πως θα κάνει οτιδήποτε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του από τη συγκυβέρνηση.

«Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, στους θεσμούς, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα» υπογράμμισε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά.

Τη θέση του υπέρ της συμφωνίας, παρά τα προβλήματα που έχει, επανέλαβε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ασκώντας πάντως κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Κύριε Κοτζιά θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς για όλα τα έγγραφα. Να μην κάνετε επιλεκτική χρήση», είπε. «Αύριο μπορεί να είστε υπόλογος, κατηγορούμενος κ. Κοτζιά. Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.

Σφοδρή επίθεση είχε κάνει νωρίτερα στον κ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς: «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Εσείς τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα. Χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με μυστική διπλωματία, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή, χωρίς καμία νομιμοποίηση» είπε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζετε ένα «έκτρωμα» που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Θα τη δυναμιτίσει… Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα».

 

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Ν.Δ.

Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε προχθές η Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εξήλθε «αλώβητη» από τη δοκιμασία της ψηφοφορίας, καθώς η διαφοροποίηση του κ. Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ψήφισε θετικά, οδήγησε στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Με τη φράση «είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή πλέον για τα πάντα» ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κορύφωσε από του βήματος της Βουλής την αντιπολιτευτική κριτική του προς τον πρωθυπουργό και καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, με επίκεντρο τους χειρισμούς στο θέμα της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναμενόταν και σχεδόν προαναγγελθεί μέσω κυβερνητικών διαρροών το τελευταίο 48ωρο, η κυβέρνηση με διπλή στρατηγική αφενός μέσω της χρήσης αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της διπλωματίας και αφετέρου με την προβολή του ισχυρισμού ότι η ΝΔ εκτρέφει τις ακρότητες των χρυσαυγιτών, αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι ανεύθυνη η στάση σας στο μακεδονικό», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Αλ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε σημείο προς σημείο το περιεχόμενο της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων, όπως αναλυτικά είχε πράξει νωρίτερα και ο κ. Ν. Κοτζιάς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ακριβώς και μέσω των προαναφερθέντων εγγράφων, προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι πολλά εξ εκείνων που σήμερα η ΝΔ καταγγέλλει, στελέχη της ως μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων τα αποδέχονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα, των οποίων χρήση θα κάνει στο προσεχές μέλλον.

Απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά», ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι γίνεται επιλεκτική και αποσπασματική χρήση απορρήτων εγγράφων, τόνισε ότι δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Κοτζιάς στην πρόσκλησή της να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων από την αρχή των διαπραγματεύσεων έως σήμερα, καταθέτοντας παράλληλα τρία με απόρρητα κείμενα που όπως επισήμανε δικαιώνει τις θέσεις της.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος είπε πως επιμένει στη  θέση του να μην υπάρχει όνομα με τον όρο Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, προαναγγέλλοντας όχι απλώς μελλοντική καταψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά και πως θα κάνει οτιδήποτε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του από τη συγκυβέρνηση.

«Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, στους θεσμούς, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα» υπογράμμισε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά.

Τη θέση του υπέρ της συμφωνίας, παρά τα προβλήματα που έχει, επανέλαβε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ασκώντας πάντως κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Κύριε Κοτζιά θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς για όλα τα έγγραφα. Να μην κάνετε επιλεκτική χρήση», είπε. «Αύριο μπορεί να είστε υπόλογος, κατηγορούμενος κ. Κοτζιά. Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.

Σφοδρή επίθεση είχε κάνει νωρίτερα στον κ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς: «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Εσείς τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα. Χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με μυστική διπλωματία, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή, χωρίς καμία νομιμοποίηση» είπε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζετε ένα «έκτρωμα» που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Θα τη δυναμιτίσει… Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα».

 

 

 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της υπογραφής συμφωνίας για το Μακεδονικό, στη Βίγλα Πισοδερίου.

Ανέβασαν τους τόνους Τσίπρας και Μητσοτάκης

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, με αφορμή τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι «ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας έιναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας που επίκειται να υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε:

«Θα είστε ο πρωθυπουργός που είπατε “ναι” σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν “όχι”», επισημαίνοντας πως η πρόταση δυσπιστίας ενεργοποιήθηκε από τη ΝΔ προκειμένου να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ο κ. Μητσοτάκης  κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για πολιτική υποκρισία. «Έχουν περάσει κι άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτήν την αίθουσα.

Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής», τόνισε δηκτικά ο αρχηγός της ΝΔ. «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας.

Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως σύντομα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στα διλήμματα που τίθενται και θα προσέλθουν στις κάλπες. «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει», συμπλήρωσε, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες.

Τσίπρας: Νομιμοποιείτε τον εθνικιστικό λόγο

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ανάλογα υψηλούς τόνους στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον για πολιτικό οπορτουνισμό, αλλά και για νομιμοποίηση, μέσω της στάσης του, του ακραίου εθνικιστικού λόγου. «Είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά και δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι για να ξεμυτίσει από το αυγό», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, έκανε λόγο για «συμφωνία που κάθε Ελληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι», ενώ, όσον αφορά το περιεχόμενό της σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οπως ρητά αναφέρεται, η μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονές μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάστε ως Μακεδονομάχοι».