Αίτημα για αύξηση των πόρων στο καθεστώς “Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων” ζητά η Ένωση Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία. Τονίζουν ακόμα ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, υπάρουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές ένταξης.
Η Ένωση μεταξύ άλλων επισημαίνει:
“Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 6/12/2022 στην οποία αναφέρεται πως στο Καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, ύψους 1,6 δισ. € λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας κατόπιν πολλών οχλήσεων που δεχθήκαμε από τα μέλη μας αναφορικά με το ζήτημα της επάρκειας πόρων για την ενίσχυση των εν λόγω αιτήσεων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών επενδύσεων» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4210 Β’ 9 Αυγούστου 2022 και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αυτού «Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000,00) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000,00) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000,00) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό εφόσον δεν αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί ενίσχυσής (80% ίσως και παραπάνω) θα βρεθούν εκτός Αναπτυξιακού Νόμου και κατά συνέπεια η υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων θα τεθεί εν αμφιβόλω”.
Οι ξενοδόχοι υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της Ένωσης αναφέρουν πως “για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ο Αναπτυξιακός Νόμος είχε τόσο αυστηρές προδιαγραφές ένταξης με την έννοια της απαίτησης από την πλευρά του επενδυτή της απόδειξης της ιδίας συμμετοχής και της προσκόμισης τραπεζικού δανεισμού αλλά και της σύστασης εταιρείας πριν την υποβολή της πρότασης.
Θα είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για τις επιχειρήσεις που δαπάνησαν σημαντικά ποσά για να συστήσουν νομικά πρόσωπα, να προσκομίσουν αποδεικτικά ιδίας συμμετοχής και δανεισμού να δουν εν τέλει τις προτάσεις τους να απορρίπτονται λόγω μη επάρκειας πόρων”.
Επισημαίνουν μάλιστα “ότι για να μπορέσουν όμως να υλοποιηθούν τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια είναι απαραίτητη η ένταξή τους στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου καθώς η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, του κόστους δανεισμού και επιτοκίων, και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν κάνει απαγορευτική την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων χωρίς τη δυνατότητα ενίσχυσης”.