H «Χρυσή βίζα»  στην Ελλάδα  έφερε έσοδα 2,6 δισ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα το «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», προσπάθησε να υποτιμήσει το πρόβλημα με την εκτίναξη του κόστους στέγασης υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθωμάτων κατά 40% δεν είναι τόσο μεγάλη, γιατί ενδιαμέσως είχαμε την υποχώρηση της περιόδου της κρίσης και αντί για μέτρα περιορισμού των ενοικίων προανήγγειλε απλώς αλλαγές στη Golden Visa με υψηλότερο όριο επένδυσης για τη λήψη της και μάλιστα όχι σε όλες τις περιοχές, μόνο σε αυτές που έχει παρατηρηθεί αύξηση των ενοικίων.

Όπως ανάφερε  πρόθεση της κυβέρνησης  είναι η αύξηση του ποσού για την χορήγηση της Golden Visa στις 800 χιλιάδες ευρώ σε μεγάλα κέντρα και νησιά, καθώς και τα σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης και των αυξημένων ενοικίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους πιο ευάλωτους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν φτάσει στο σημείο όπου ήταν το 2007-2008 και σημείωσε πως η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος δεν είναι απλή. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, με τη σημείωση ότι άλλες χώρες έχουν διαφορετική κουλτούρα και δομή σε σχέση με τη δική μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι έχουμε στην Ελλάδα σχετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, όμως 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπενθύμισε την πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ, όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από 3 διαμερίσματα, να επιβαρύνονται πλέον με τις υποχρεώσεις μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης. «Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», επισημαίνοντας ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ, για 4.000 δικαιούχους έχουν ήδη εκταμιευτεί 378 εκατ. ευρώ και έχουν συναφθει περίπου 4.600 ύψους 440 εκατ. ευρώ.

Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Καλό να μην υιοθετούμε λύσεις copy-paste, αλλά να συνδιαμορφώσουμε λύσεις εντός του Προϋπολογισμού. Αδικείτε την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ 35%», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες από το 2020 και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και άλλες σχετικές δράσεις της κυβέρνησης.

H «Χρυσή βίζα»  στην Ελλάδα  έφερε έσοδα 2,6 δισ.

Η αγορά ακινήτων από επενδυτές του εξωτερικού με «Χρυσή βίζα» έφερε έσοδα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα άδειες παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σέγκεν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εγκρίθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις και άνοιξε ο δρόμος σε 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους να διαμένουν στην Ελλάδα και να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, στις χώρες που ισχύει η σύμβαση. Το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν για «Χρυσή Βίζα» αφορούν Κινέζους και ακολούθησαν οι Τούρκοι με περίπου 10%.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη «Χρυσή Βίζα» της Ελλάδας μπορεί να έφερε ξένο χρήμα στη χώρα, δημιούργησε όμως και προβλήματα με κυριότερο τη μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και συνεπακόλουθα «έκρηξη» τιμών και έλλειψη στέγης για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών, σήμερα από την αγορά λείπουν 212.000 κατοικίες ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν διαρκείς αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό (από 11% έως και 15% τα τρία πρώτα τρίμηνα) του 2023. Ο σχετικός δείκτης τιμών διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας έφτασε πέρυσι τις 92 μονάδες όταν την περίοδο της βαθιάς κρίσης, τη διετία 2016-17, είχε υποχωρήσει ακόμα και στις 58 μονάδες.

 Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία ( 2021-2023) , οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.