πρόσφυγες και μετανάστες

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και του άτυπου συμβουλίου στο Ελσίνκι, και συμμετείχαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

Στην ευθύνη της Ελλάδας για «αποτελεσματική διαχείριση» των συνόρων στάθηκε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας συγκεκριμένα πως η χώρα είναι «σημαντικός παράγοντας σταθερότερος στην ευρύτερη περιοχή. Της αναλογεί όμως και μία ευθύνη, η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.

Με πλήρη επίγνωση της δικής της αποστολής η κυβέρνηση και με τη δικιά μας υποστήριξη είναι βέβαιο ότι το μεγάλο αυτό  ζήτημα της μετανάστευσης που ήρθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας θα τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, στην πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη νέα ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ειδικότερα στο αποκαλούμενο ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο, που είναι βεβαίως κάτω από απόλυτο έλεγχο».

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο ίδιος σημείωσε πως «η κυβέρνηση σήμερα (σ.σ. χθες) δια στόματος του πρωθυπουργού έδωσε τη διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι». Μάλιστα, εκτίμησε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και με την αμέριστη συμπαράσταση της Κομισιόν από το μεταναστευτικό μέχρι την οικονομία, η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική.

Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε «περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη». «Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη» είπε συμπληρώνοντας πως έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των υπό συζήτηση μέτρων φέρεται να βρέθηκε μία μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από τον κ. Κουμουτσάκο που επισκέφτηκε hot spot στη Σάμο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης περιόδευσε προχθές σε Μόρια και Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη από όπου επαίνεσε όσους διαχειρίζονται τα δύο κέντρα κράτησης προσφύγων.