ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος

«Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», δήλωσε χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των συντακτών.

Ο αρχηγός φρόντισε να δηλώσει σε όλους τους τόνους πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση.

Ο κ. Φλώρος απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως

«Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».

Όπως είπε, το Πολεμικό Ναυτικό, η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με διαρκείς ασκήσεις σε κάθε σημείο της χώρας.

«Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, επιμένοντας πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» ανέφερε ο  Υπουργός για να προσθέσει:

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει σε ένα τέτοιο όνειρο».

Ειδικά για το Καστελόριζο, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ορατό από την Τουρκία από τα 2 χιλιόμετρα, ενώ από την Ελλάδα βρίσκεται 570 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικαλέστηκε τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο – μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».