Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου
Αύριο εκτός απροόπτου η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

Σε αναβολή οδηγήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η πολυδιαφημισμένη συνεδρίαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος δεν κατάφερε να τιθασεύσει τους βουλευτές του, ούτε ως προς την παρουσία τους σε προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Παρ’ όλα αυτά ο Πάνος Καμμένος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει το γεγονός υποστηρίζοντας πως η αναβολή της συνεδρίασης  ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εντός της βουλής σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16.

Από τις εξελίξεις, φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξασφάλισε από τη μία πλευρά μια ομαλή και ήρεμη επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη κατάφερε να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε μια διαμάχη που μπορεί να διακυβεύει ακόμα και την κυβερνητική συνοχή, ανακοινώνοντας πως θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η μόνη εξέλιξη της χθεσινής πολύκροτης συμφωνίας, ήταν η παρουσίαση του νέου λογότυπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος. Το νέο σήμα του κόμματος εστιάζει συμβολικά στις «κόκκινες γραμμές», με τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο να θέλει να δείξει σε όλα τα μέλη και βουλευτές του κόμματος του, πως εφόσον δεν συμφωνούν με τις βασικές θέσεις που έχουν συνυπογράψει, θα πρέπει και να παραιτηθούν. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού η ενσωμάτωση του βασικού κορμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων θεωρείται το πιθανότερο σενάριο.

Ο Πάνος Καμμένος βέβαια, κλείνει τα μάτια στις ραγδαίες εξελίξεις, υποστηρίζοντας πως θα πραγματοποιήσει δηλώσεις την Παρασκευή, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.  Στο μεταξύ, το Ποτάμι πραγματοποίησε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, όπου και αποφασίστηκε και επίσημα ότι θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά κατά της στήριξης της κυβέρνησης σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία κατέληξε στο ότι η συμφωνία θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Πέραν αυτού βέβαια, το Ποτάμι αποσύνδεσε τη συγκεκριμένη ψηφοφορία με την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης, ζητώντας καταληκτικά την προκήρυξη εκλογών.

«Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή η θέση βέβαια δεν ισχύει απόλυτα, αφού ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα υπερψηφίσει μια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η οποία να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Κάτω από το συνολικό αυτό πρίσμα πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα θέμα για να περάσει τη συμφωνία, αφού μετά τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλλη και Σπύρο Λυκούδη που δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, οι θετικές ψήφοι ανέρχονται στις 149. Αν σε αυτές προσμετρήσουν οι ψήφοι του Θανάση Παπαχρηστόπουλου και Κατερίνας Παπακώστα, τότε η κυβέρνηση έχει τους 151 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία.