Χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα και πίστευαν ότι με την τελεσίδικη απόφαση θα μπορούσαν να δρομολογήσουν κάπως τις ζωές τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες διαδικασίες, κοστοβόρες και ψυχοφθόρες. Βλέπετε, τα funds είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν! Και όσο οι δικαστικές αποφάσεις αντιγράφουν τους νόμους χωρίς ειδικές επεξηγήσεις, τόσο οι εταιρείες διαχείρισης θα επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, θα επιδίδονται σε ασφυκτικές τηλεφωνικές οχλήσεις, θα στέλνουν εξώδικα και στο τέλος θα θέτουν και εκτός νόμου όλους εκείνους που νόμιζαν ότι προστατεύονται.
Τι ακριβώς όμως έχει γίνει και υπάρχει αναβρασμός σε χιλιάδες νοικοκυριά; Όλα είναι θέμα… ερμηνείας, όπως μας εξηγούν η κ. Χρύσα Σπανάκη και ο κ. Νεκτάριος Χρυσός, δύο εκ των δικηγόρων του Ηρακλείου που ασχολούνται επισταμένως με τέτοιες υποθέσεις και έχουν άριστη γνώση της κατάστασης.
Οι αποφάσεις που είχαν εκδοθεί για τα υπερχρεωμένα είχαν δύο σκέλη ρυθμίσεων, την άτοκη περίοδο ρύθμισης και την έντοκη περίοδο ρύθμισης. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έντοκη περίοδο ρύθμισης καθώς οι οφειλέτες υπολογίζουν τον τόκο επί της μηνιαίας δόσης, όμως τα funds διαφωνούν και απαιτούν, όπως αναφέρουν, το έντοκο επί του συνολικού κεφαλαίου που θα πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης με αποτέλεσμα κάθε μήνα η δόση να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται και σε βάθος 20ετίας να βγαίνει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει στα ύψη.
«Οι δικαστικές αποφάσεις δεν διευκρινίζουν το έντοκο του πράγματος με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα Funds. Οι δικαστές απλά αντιγράφουν το κείμενο του νόμου, γεγονός που έδωσε στα funds περιθώριο να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους» υπογραμμίζει η κα Σπανάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσό, «τώρα πια που έχουν αρχίσει να πληρώνονται οι πρώτες δόσεις για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, διότι τελεσιδίκησαν οι αποφάσεις ή διότι παρήλθαν οι αρχικές 3ετίες ή 5ετίες που ο οφειλέτης έπρεπε να πληρώνει μόνο ένα ποσό γενικά, άρχισαν τα funds να στέλνουν επιτόκια σαν να είχε πάρει ο άλλος δάνειο στο ύψος των δόσεων που του έχει ορίσει το δικαστήριο, που μπορεί να βγει στην 20ετία σχεδόν διπλάσιο ποσό να πληρώσεις».
Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο διαδικασιών με δικόγραφα, αφού οι δικηγόροι που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις προσφεύγουν εκ νέου στα Ειρηνοδικεία για λογαριασμό των εντολέων τους με αιτήσεις ερμηνείας των αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει. «Εμείς ζητάμε από τα δικαστήρια να ερμηνεύσουν τη διάταξή τους γιατί λέμε ότι για να σώσεις την κύρια κατοικία σου, ο νομοθέτης δεν θα ήθελε να πληρώσεις διπλή τη δόση. Θα ήθελε να πληρώσεις ένα επιτόκιο που θα ήταν επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνόλου των δόσεων».
Η πλειονότητα των αιτήσεων αυτών γίνεται δεκτή, όπως επισημαίνουν οι δύο δικηγόροι, δηλαδή οι δικαστές δικαιώνουν τους οφειλέτες, όμως οι εταιρείες διαχείρισης ασκούν εφέσεις οπότε πλέον το όλο θέμα παραπέμπεται λόγω αρμοδιότητας στα Πρωτοδικεία, με τις πρώτες εφέσεις σε τοπικό επίπεδο να προσδιορίζονται το…2028!
Στην Αθήνα προσδιορίζονται ακόμα πιο μετά, το 2030 ή το 2031. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει εκδικαστεί τέτοια έφεση.
Οι οφειλέτες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός νόμου και είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν, με οικονομικό και ψυχικό κόστος, έναν κυκεώνα διαδικασιών για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. «Τους συμβουλεύουμε να συνεχίσουν να πληρώνουν το έντοκο επί της μηνιαίας δόσης, όπως αυτοί θεωρούν σωστό, όμως τα funds γίνονται εξαιρετικά ενοχλητικά, στέλνουν εξώδικα καθώς σε θεωρούν ληξιπρόθεσμο και έχουν τη δυνατότητα να σε πετάξουν εκτός νόμου, πράγμα που σημαίνει: καμία προστασία κύριας κατοικίας, αναβίωση χρεών, άμεσες διαδικασίες εκτέλεσης, διαταγές πληρωμής, κατασχετήριες εκθέσεις».
Όπως τονίζει η κ. Σπανάκη, «η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τα υπερχρεωμένα είναι ιδιαιτέρως δυσχερής. Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Διαρκώς πιέσεις και τηλεφωνικές οχλήσεις από τα funds που έχουν μπει στο παιχνίδι και όλο αυτό δεν έχει τελειωμό, δεν έχει ορίζοντα τέλους».
«Έχουν βγει αποφάσεις, έχουν ξεκινήσει να πληρώνονται δόσεις και αυτή τη στιγμή οι δόσεις που πληρώνονται, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν οι οφειλέτες και εμείς, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να πληρώνουν, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν τα funds. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί είτε δικαστικά είτε νομοθετικά και σύντομα, διότι αλλιώς πολύς κόσμος που είχε ρυθμίσει τις οφειλές του με τον νόμο Κατσέλη θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός προστασίας» συμπληρώνει ο κ. Χρυσός.