Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θετική εξέλιξη» η εκλογή Τραμπ

«Θετική εξέλιξη» την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στην αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα Breitbart News. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «ωφελεί τον κόσμο».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Μάθιου Μπόιλ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας με τη βοήθεια μεταφραστή, εκφράζει την άποψη ότι το όραμα του Ντ. Τραμπ σε οικονομικά και πολιτιστικά θέματα είναι καλό, συνάμα όμως προειδοποιεί ότι πρέπει να είναι προσεκτικός για να μην οδηγηθεί ο κόσμος σε πόλεμο.

Για σχέση ΗΠΑ-Κίνας

«Η εκλογή του Προέδρου Τραμπ ήταν μια θετική εξέλιξη», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος. «Θα ήθελα να του πω ότι χρειαζόμαστε αλλαγές, όπως οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να εφαρμόσει, αλλά μεταρρυθμίσεις που μπορούμε και πρέπει να κατανοήσουμε. Για παράδειγμα, όταν η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα μεταβάλλεται παράλληλα με την αλλαγή της οικονομικής δυναμικής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και σε κλιμάκωση ή ακόμη και σε πόλεμο. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. Η οικονομία αλλάζει καθημερινά. Οι αυξανόμενες τιμές επιβαρύνουν τις οικογένειες και η ζωή γίνεται πιο δύσκολη. Το μήνυμά μου εδώ είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις νεότερες γενιές».

Ο Τραμπ οδηγεί τον κόσμο μακριά από την «ριζοσπαστική τρέλα»

Αναφερόμενος στα πολιτιστικά θέματα και ειδικότερα, στα θέματα ταυτότητας φύλου, ο Ιερώνυμος λέει ότι ο Ντ. Τραμπ οδηγεί τον κόσμο μακριά από την «ριζοσπαστική τρέλα».

Για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
«Στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν έχει γίνει αποδεκτός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας», τονίζει ο κ. Ιερώνυμος. «Πιστεύουμε στην ανθρώπινη ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακραίες ενέργειες και διαδηλώσεις ή ακτιβισμό που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εξαναγκάζουμε τους πολιτικούς να ψηφίσουν κάτι με το οποίο διαφωνούν ριζικά. Όλα αυτά έχουν σοκάρει τον μέσο πολίτη τα προηγούμενα χρόνια. Μετά ήρθε η νίκη του Τραμπ και ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα και παρατηρήσαμε ότι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο επιχείρημα».

Γενικότερα, ο Ιερώνυμος επαινεί τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ τον καλεί να είναι προσεκτικός, γιατί αν τα πράγματα γυρίσουν μπούμερανγκ τότε η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να ανακτήσει την εξουσία.

Τον επαινώ, αλλά χρειάζεται αυτοσυγκράτηση

«Με πολλούς τρόπους, τον επαινώ και πιστεύω ότι ωφελεί τον κόσμο», συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος. «Αλλά χρειάζεται επίσης μερικές φορές να επιδεικνύει λίγη αυτοσυγκράτηση. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι αν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να επιστρέψουμε σε σκληρές εποχές. Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει επίγνωση των αναγκών του μέσου ανθρώπου και παίζει καλά αυτόν τον ρόλο. Αλλά επίσης, θέλω να του υπενθυμίσω ότι η Εκκλησία είναι μια δύναμη που μπορεί πάντα να προσφέρει στήριξη και δύναμη στους ανθρώπους. Πάντα θαύμαζα τους προγόνους μας που έλεγαν ότι αν θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, πρέπει να προχωρήσουμε αργά και σταθερά. Παρακολουθώ στενά τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι πολύ δραστήριος. Χρειαζόμαστε πολλές αλλαγές, αλλά όχι βιαστικές. Βήμα-βήμα πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στον κόσμο».

Το ενδιαφέρον των νέων για την πίστη

Ο Ιερώνυμος αναφέρεται επίσης και στην «μεγάλη αύξηση» νέων ανθρώπων στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται για την πίστη και δραστηριοποιούνται στην Εκκλησία. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει μάλιστα σε αυτό το σημείο ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς η Wall Street Journal μίλησε για παράδειγμα το 2023 για μια τεράστια άνοδο της πίστης μεταξύ των νέων και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι αλήθεια ότι εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε αν αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε είναι πραγματική αύξηση ή απλώς μια περαστική τάση», δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι σημερινοί νέοι, ψάχνουν

«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολες στιγμές πρόσφατα και πολλοί στράφηκαν σε διάφορα είδη αναζήτησης. Και η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν τα πολιτικά κόμματα και οι ιδεολογίες. Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στους νέους ανθρώπους, ειδικά αφού τελειώσουν το δημοτικό σχολείο. Οι σημερινοί νέοι ψάχνουν. Θέλουν ένα νέο είδος κόσμου, ίσως επηρεασμένοι από τα διάφορα σημάδια των καιρών. Το πραγματικό ζήτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τις δικές μας ευθύνες. Πρόσφατα είχα μια συνάντηση με κάποιους συναδέλφους μου που εργάζονται με τη νεολαία. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, οι νέοι σήμερα έχουν ευρύτερο ορίζοντα από ό,τι εμείς, και αναζητούν συνεχώς κάτι περισσότερο. Υπάρχουν όμως δύο βασικά ερωτήματα: τι ακριβώς αναζητούν οι νέοι; Μόνο τα καθημερινά πράγματα, τα φευγαλέα και προσωρινά; Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι καταλαβαίνουν ότι τα υλικά πράγματα από μόνα τους δεν ικανοποιούν την ανθρώπινη ψυχή. Τι θα τους προσφέρουμε λοιπόν; Εδώ είναι που μπαίνει ο ρόλος μου: πώς μπορώ να συνδεθώ με αυτούς τους νέους, αν εγώ ο ίδιος δεν καταλαβαίνω όλα όσα περνούν; Αν δεν μπορώ να αγκαλιάσω τις ανησυχίες τους ή αν τις αγνοήσω, τότε απομακρύνομαι από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστώ προκειμένου να δημιουργήσω πραγματική συνεργασία».