Δυόμισι χρόνια μετά τα φονικά έξι ρίχτερ που ράγισαν κτίσματα και καρδιές και έφεραν μια απερίγραπτη καταστροφή στον δήμο Μινώα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να κάνουν Ανάσταση στις εκκλησίες τους, αφού δεκάδες ναοί παραμένουν εγκαταλελειμμένα ερείπια.
Για τους σεισμόπληκτους που ζουν τον δικό τους Γολγοθά, το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης θα ακουστεί μέσα σε αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων, που έχουν μετατραπεί σε προσωρινούς λατρευτικούς χώρους, μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ισχυρής συναισθηματικής φόρτισης. Μέχρι και αίθουσα τράπεζας επιστρατεύτηκαν για να μπορούν οι σεισμόπληκτοι να εκφράσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Στον χώρο όπου βρίσκονται οι οικίσκοι έχει ενεργοποιηθεί ο νεκροταφειακός ναός της Αναστάσεως για τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.
Στο Αρκαλοχώρι, το Χουμέρι, το Αρχοντικό, τον Σαμπά, τον Θραψανό, το Καστέλλι και τόσα άλλα χωριά, οι σεισμόπληκτοι αξιοποιούν αίθουσες που είναι λειτουργικές για να εκκλησιαστούν και περιμένουν την αποκατάστασή τους όπως και την αποκατάσταση των σχολείων των δημοσίων κτηρίων αλλά και των σπιτιών τους.
Το απόκοσμο σκηνικό της καταστροφής δε λέει να ανατραπεί, προκαλώντας κόπωση και οργή στους κατοίκους μετά και την τελευταία τροπολογία, που τους δίνει τη δυνατότητα της οικειοθελούς παραίτησης από την επιδότηση της επισκευής του κτηρίου τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χειρισμοί του υπουργείου με την τελευταία τροπολογία προκάλεσαν και την οργή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που κατήγγειλε ευθέως ότι «το υπουργείο δε διευκολύνει τους πολίτες να επισκευάσουν πιο γρήγορα ή με ικανοποιητική αποζημίωση τα κτήρια, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα με μία ´αυθαίρετη» διαδικασία «αποδεικτικών» εγγράφων για απόσυρση από τη διεκδίκηση αποζημίωσης. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο παίζει με το μέλλον ενός ολόκληρου δήμου και περιπαίζει, επιδεικτικά πλέον, το σύνολο των μηχανικών…».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τρία χρόνια οι κάτοικοι βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, περιμένοντας με ελπίδα την Ανάσταση, που πάντα έρχεται. Πάντα μετά τον Σταυρό ακολουθεί και μια Ανάσταση. Ανάσταση πραγματική για όλους».
Ωστόσο, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, το κλίμα στην περιοχή είναι βαρύ, ειδικά μετά την τροπολογία του υπουργείου. Υπάρχει διάχυτη απογοήτευση, ειδικά τώρα αυτές τις μέρες του Πάσχα, που η περιοχή γεμίζει από τους συγγενείς των σεισμόπληκτων που έρχονται από την Αθήνα και άλλα μέρη, για να συναντήσουν τους δικούς τους και διαπιστώνουν ότι η κατάσταση είναι ακριβώς ίδια όπως την άφησαν.
Δε βλέπουν την παραμικρή πρόοδο, καμία εξέλιξη και η κατάσταση αυτή πληγώνει και εξοργίζει. Ο κ. Γκαντάτσιος μάλιστα επικαλείται τα όσα ακούστηκαν σε διημερίδα που έγινε το καλοκαίρι στον Γαλατά, όπου είχαν έρθει στην περιοχή Ιταλοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, τονίζοντας ότι στους μεγάλους σεισμούς που έγιναν στον τόπο τους το πρώτο που φρόντιζαν να αποκατασταθεί ήταν οι ναοί, τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια, για να επανέλθει η ομαλότητα.
Κάτι που στον τόπο μας δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δει…