Ο εφιάλτης της ανομβρίας χτυπά και τον Δήμο Ηρακλείου, που με έγγραφό του προειδοποιεί τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ότι «παρατηρείται πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «ο Δήμος ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερούì για την άρδευση απαιτητικών καλλιεργειών, κατάì την κρίσιμη θερινήì περίοδο».
Την ίδια στιγμή η Λότζια προχωρά σε αφαίρεση των υδρομέτρων στην ενδοχώρα του δήμου Ηρακλείου σε όσες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει ταυτοποίηση με τον καταναλωτή.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα η άρδευση στην ενδοχώρα του δήμου Ηρακλείου γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της με νερό από τις γεωτρήσεις και σε ένα μικρό ποσοστό της από την τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για άρδευση αλλά και γεωτρήσεις από τις οποίες γίνεται παράλληλα τροφοδοσία και του πόσιμου νερού στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής και κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Ωστόσο ο περιορισμός των διαθέσιμων αποθεμάτων του νερού, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Χαιρέτη, καθιστούν επιτακτική την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων από το σύνολο των δημοτών και την αυστηρή τήρηση του κανονισμού άρδευσης.
«Καμπανάκι» για τις απαιτητικές σε νερό καλλιέργειες
Είναι αποκαλυπτικό το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία χτυπά «καμπανάκι» προς τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ξεκαθαρίζοντας ότι «απόì τηνλήξη της προηγούμενης αρδευτικής περιόδου, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, παρατηρείται πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων του δήμου Ηρακλείου.
Ο περιορισμός των διαθέσιμων αποθεμάτων νερούì καθιστάì επιτακτικήì την ορθολογικήì χρήση των υδατικών πόρων απόì το σύνολο των δημοτών του δήμου μας στην παραγωγήì αγροτικών προϊόντων και αυστηρήì τήρηση του κανονισμούì άρδευσης». Το έγγραφο στέλνει ξεκάθαρη προειδοποίηση στους αγρότες να μην ανοίξουν τον βηματισμό τους σε καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «για τον λόγο αυτόì οι δημότες που επιθυμούν να ξεκινήσουν καλλιέργειες απαιτητικές σε νερόì θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την υφιστάμενη κατάσταση και το ενδεχόμενο σε συνθηìκες παρατεταμένης ανομβρίας ο Δήμος να μην έχει τη δυνατότητα να διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερούì για την άρδευσηì τους, κατάì την κρίσιμη θερινήì περίοδο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμούì Άρδευσης του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμος δεν ευθύνεται έναντι των καταναλωτών – χρηστών του αρδευτικούì δικτύου και δεν υποχρεούται σε καταβολήì αποζημιώσεων όταν προκληθούν ζημιές στις καλλιέργειες, όταν οι αρδευτικές γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δημοτικόì δίκτυο άρδευσης δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση (ποσότητες αρδευτικούì νερούì), λόγω πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα και μείωσης των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και κλιματολογικάì αίτια.
Παρακαλούμε τους προέδρους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ορθολογικήì χρηìση του νερούì αìρδευσης, στην αυστηρή τήρηση του κανονισμούì άρδευσης και στη δημοσιοποίηση του παρόντος εγγράφου προς τους Δημότες της Τοπικής τους Κοινότητας».
Αφαιρέσεις ρολογιών
Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι αφαιρέσεις ρολογιών νερού στις περιπτώσεις εκείνες που παραμένει άγνωστος ο ιδιοκτήτης τους. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Χαιρέτης, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών στους οποίους δεν έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση με το υδρόμετρό τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σε σχέση με το ποιος είναι ο χρήστης και πού θα πρέπει να πάει ο λογαριασμός.
Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί, ο Δήμος έχει στα χέρια το όνομα αλλά δεν έχει το ΑΦΜ του καταναλωτή, που είναι απαραίτητο να γνωρίζει για να μπορεί να έχει καθαρή εικόνα σε σχέση με την ταυτότητα του χρήση και το πού θα σταλεί η χρέωση του νερού. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να υπάρχουν πάρα πολλοί καταναλωτές οι οποίοι δεν παραλαμβάνουν λογαριασμούς νερού και να επικρατεί ένα χάος σε σχέση με τις χρεώσεις στο νερό της άρδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία να αφαιρούνται ρολόγια στις περιπτώσεις που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Παράλληλα, όπως τονίζει, θα υπάρξει και ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των υδρονομέων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν έναν πιο παρεμβατικό ρόλο, που θα αποτρέπει την ανοχή στις παράνομες συνδέσεις και στην απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού που δεν κοστολογούνται.
Ο ίδιος τονίζει ότι, εκτός από την οικονομική διάσταση της υπόθεσης, υπάρχει και η περιβαλλοντική, αφού ζούμε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία οι υδατικοί πόροι έχουν ελαχιστοποιηθεί και οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ορθολογική διαχείρισηήτους.