“Αρχισαν τα όργανα” στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης των πρυτάνεων για τη διεξαγωγή τηλεξετάσεων στις σχολές των ΑΕΙ στις περιπτώσεις των οποίων, λόγω καταλήψεων, αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης.
Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες μουρμούρες από πλευράς καθηγητών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Ενδεικτικό του σκεπτικισμού των διδασκόντων είναι η απόφαση του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Το Χημικό του ΕΚΠΑ αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως.
Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό και δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα. Η σημερινή Συνέλευση του Τμήματος Χημείας λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, δηλώνει ότι αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως.
Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε εξ αποστάσεως εξετάσεις υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δια τους παρακάτω δύο λόγους:
- Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό
- Δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας.
Τα τεχνικά ατομικά μέσα (π.χ. μικρής ταχύτητας οικιακό διαδίκτυο) που διαθέτουν δεν είναι επαρκή για την ομαλή διεξαγωγή των εξ αποστάσεων εξετάσεων.”
Βαρόμετρο
Όλα θα κριθούν στις συνεδριάσεις των Πανεπιστημίων με το βάρος να πέφτει στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς τα περιφερειακά πανεπιστήμια της περιφέρειας δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις καταλήψεις ενώ σε αρκετά ήδη οι εξετάσεις διεξάγονται δια ζώσης. Τον τελικό λόγο σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων (ψηφιακά ή δια ζώσης) τη λαμβάνει η Σύγκλητος κάθε πανεπιστημίου μετά και από πρόταση των πρυτανικών αρχών.
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.
Διαδικτυακά τα μαθήματα και η εξεταστική στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε με θέμα την “ολοκλήρωση των μαθημάτων και την εξεταστική” αποφάσισε ότι η ολοκλήρωση των μαθημάτων και οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως).
Στην απόφαση αναφερεται:
“Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης στη συνεδρίασή της στις 30.01.2024 αποφασίζει να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι διαλέξεις στα μαθήματα για τα οποία δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου. Οι διαλέξεις και τα μαθήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου θα διενεργηθούν από την Πέμπτη 01.02.2024 έως και τη Δευτέρα 05.02.2024 σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν οι Σχολές.
Δυνατότητες σχετικά με την εξεταστική περίοδο χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2023-2024. Η Σύγκλητος αποφασίζει την έναρξη της εξεταστικής με ηλεκτρονικά μέσα και ζητά απο τις Σχολές να ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα μαθήματα όπου μπορεί να διασφαλιστεί η αδιαβλητότητα.
Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τις ημερομηνίες διενέργειας της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου από την Τρίτη 06.02.2024 και μετά. Διοικητική Λειτουργία των Σχολών από 31.01.2024 και έπειτα σε περίπτωση που το ίδρυμα παραμείνει κλειστό από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και μετά, όλες οι εκκρεμείς εκπαιδευτικές διαδικασίες προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του χειμερινού εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων διπλωματικών και βεβαιώσεων, θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, κατόπιν αιτημάτων των ενδιαφερόμενων φοιτητών”.
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε με θέμα την “ολοκλήρωση των μαθημάτων και την εξεταστική” αποφάσισε ότι η ολοκλήρωση των μαθημάτων και οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως).
Συνεχίζεται η κατάληψη
Ακόμα μια εβδομάδα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αποφάσισαν την συνέχεια των καταλήψεων για τέταρτη εβδομάδα. Παράλληλα αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση την επόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.
Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Στο Πολυτεχνείο Κρήτης πραγματοποιούνται οι μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών με πάνω από χίλιους φοιτητές!
Όσο και αν προσπάθησαν με λύσσα, οι αντιδραστικές δυνάμεις να βάλουν φρένο στους αγώνες μας, δεν τα κατάφεραν!
Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Ενιαίου αποφάσισε για 3η φορά πανηγυρικά να συνεχίσει τον αγώνα, συντονισμένα με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την διάλυση την δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την παράκαμψη του άρθρου 16. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε! Η συντριπτική ήττα της κυβερνητικής νεολαίας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μας βρουν όλους απέναντι και κάθε προσπάθεια να φέρει αυτό το νομοσχέδιο θα καταπέσει”.