Χαμός με το όνομα «τσικουδιά» και τη χρήση του από μικρούς παραγωγούς

Μείζον είναι το θέμα που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα με τη διατήρηση των ονομάτων «τσικουδιά» και «τσίπουρο», το οποίο έχει φθάσει ως και τη Βουλή.

Χθες μάλιστα, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία και ζητείται η διατήρηση των ονομάτων «τσικουδιά» και «τσίπουρο» και η δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε επίσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης ο οποίος και δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να «πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του τόπου μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αμπελουργών, των αποσταγματοποιών, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με σκοπό τη συνεννόηση και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών στις οποίες επιβάλλεται να προβούμε».

Ο κ. Βαρδάκης μάλιστα υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας της “τσικουδιάς Κρήτης” είναι εντελώς παράλογη και αδιανόητη».

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο Βασίλης Κεγκέρογλου
Ο πρόεδρος του Συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου κ. Τάσος Βρέντζος

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι αποσταγματοποιοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κι όπως φαίνεται και η πλειοψηφία των αποσταγματοποιών της Κρήτης έχουν μια διαφορετική άποψη επί του θέματος και δηλώνουν πως στην ουσία οι αλλαγές που έρχονται, λύνουν προβλήματα και δεν δημιουργούν θέματα.

«Το όνομα τσικουδιά το έχουμε χάσει επίσημα από το 2019 όταν και η υπόθεση ολοκληρώθηκε τελεσίδικα, μετά από μια διαδικασία που είχε αρχίσει ήδη από το 2016» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος για να προσθέσει:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν επιστρέψει το όνομα “τσικουδιά”, εμείς ως παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί δεν μπορούμε να παράξουμε. Διότι υπάρχει ένας ολόκληρος τεχνικός φάκελος πίσω από τη διαδικασία παραγωγής πλέον. Χρειαζόμαστε στέμφυλα από οινοποιεία και νέες εγκαταστάσεις με νέες προδιαγραφές που σε κόστος υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον, μπαίνουμε σε μία άλλη διαδικασία όπου από τα 50 ευρώ κόστος το 12ωρο καλούμαστε να πληρώσουμε 700 ευρώ το δωδεκάωρο κι από 1,4 ευρώ φορολογία στο λίτρο, ανεβαίνουμε στα 5,8 ευρώ ανά λίτρο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου κ. Τάσος Βρέντζος
Ο κ. Κοντάκης

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών, η ονομασία «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» είναι μια λύση, που στην ουσία έρχεται να απαντήσει στα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν.

«Δεν είναι ότι είχαμε ένα όνομα και το χάσαμε. Είναι σαφές ότι από το 2019 δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται το όνομα τσικουδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέσει:

«Εμείς πιέσαμε, βρήκαμε μια λύση πατώντας σε συγκεκριμένες διατάξεις και καταφέραμε να ενταχθούμε σε μια τροπολογία που υπερψηφίστηκε από 27 κράτη / μέλη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, αντίστοιχη είναι η στάση και η συμπεριφορά και των αποσταγματοποιών Ρεθύμνου και Χανίων. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, σε κοινή τηλεδιάσκεψή τους είχαν συμφωνήσει πως με τον συγκεκριμένο τρόπο, μέσω του οποίου τους δίνεται η ειδική απαλλαγή φόρου, αλλά και διάφορα ακόμα ευεργετήματα, παρέχονται πια, πολλαπλά οφέλη. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου ισχυρίζεται πως αντίστοιχες είναι και οι θέσεις των παραδοσιακών αποσταγματοποιών όλης της Ελλάδας, αφού γίνεται αντιληπτή η πραγματική κατάσταση.

Από την πλευρά του πάντως, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου ισχυρίζεται ότι η αναφορά στον όρο «προϊόν απόσταξης» είναι πολύ γενική, ενώ διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξει κάποιο κώλυμα εφόσον η τσικουδιά αναφέρεται ως «παραδοσιακή τσικουδιά» κι όχι ως «προϊόν απόσταξης».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, άλλωστε, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύουν στην Ελλάδα τη χρήση της ονομασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Οι Τούρκοι κατάφεραν πριν από χρόνια και μας «αφαίρεσαν» το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την ονομασία “ρακί” και είναι απαράδεκτο η Ελληνική Κυβέρνηση τώρα να αφαιρέσει και τα ονόματα “Τσικουδιά’και “Τσίπουρο” …” και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει τον νόμο του 2001.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι με την άποψη του Υπουργείου συμφωνούν πολλοί σύλλογοι αποσταγματοποιών και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τον βουλευτή να αντιτείνει ότι η παραδοσιακή τσικουδία και το τσίπουρο δεν μπορούν να γίνουν «no name» και οι αμπελουργοί και αποσταγματοποιοί δεν το αποδέχονται ακόμη και αν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τα έχει βρει με τους βιομήχανους.