στη Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν

Απρόβλεπτος όπως πάντα ο Ερντογάν που προσπάθησε να κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη!

«Έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός και τώρα είναι δική μου ευθύνη να έρθω εδώ ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας… Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, που τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει, κ. πρόεδρε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Τα παζάρια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Χθες είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός».

«Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα.

Εσείς, οι συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, συνεχίζοντας στο προκλητικό ύφος που είχε μιλήσει και κατά τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Αθήνα.

«Μίλησα χθες για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε» συνέχισε. «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν και θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι η ενότητα στην Ελλάδα θα ενισχύσει την αλληλεγγύη».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε και πάλι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες οι αυτές περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης».

«Υπάρχει υποστήριξη από την Ελλάδα εντός της ΕΕ. Όπως και στην Ελλάδα, κάναμε ένα διάλειμμα με την χώρα αυτή, στη συνέχεια υποστηρίξαμε και πάλι την Ελλάδα για να γίνει αποδεκτή από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την αλληλεγγύη. Δεν το θεωρώ εμπόδιο. Εδώ είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των αγαπημένων μας πολιτών, όπως και η ενότητα των νέων» προσέθεσε, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Νέοι, ακούστε τις συμβουλές μας. Η πρώτη, ο Εθνικός Ύμνος από τον ποιητή Mehmet Akif. “Ακούς τον γερό θείο σου, γιε μου; Πες μου τι είναι σπουδαίο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να μιλήσεις ανοιχτά, να μην μιμηθείς την μάζα, να είσαι ουσιώδης, να είσαι άνδρας, να μπαίνεις στον αγώνα”. Τώρα δίνω τη δική μου συμβουλή: διαβάστε, σκεφτείτε, εφαρμόστε, επιβεβαιώστε τα αποτελέσματα» κατέληξε.

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι, όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία”, έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα” τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί τού φώναζε «ηγέτη μας» ενώ κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: “Ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη”

Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στο 10ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη. Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί σοβαρότητα, προετοιμασία, μελετημένες κινήσεις» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αναφέρεται τώρα στα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, “καθώς αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος αναχωρεί από την πατρίδα μας”.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης Ερντογάν, ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Η χθεσινή επίσκεψη – η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια – θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ουσιαστικό στόχο, μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων» συνέχισε και πρόσθεσε: «Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως – και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους – μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο απαντήσεις που δόθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτονόητες.

«Το ερώτημα παραμένει. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες; Η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση.

Χαρακτήρισε επίσης την προετοιμασία που έγινε πρόχειρη για τα δεδομένα και της σημασία της χθεσινής επίσκεψης.

Σχετικά με τη δική του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως επανέλαβε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.