Ο πλοίαρχος είχε δει από την κάμερα την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα
Ο πλοίαρχος είχε δει από την κάμερα την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα

«Γύρισε κυνικά την πλάτη του σαν να είχε ρίξει στο νερό ένα χαρτί…» περιγράφει σοκαρισμένος επιβάτης του Blue Horizon, ο οποίος το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου θα ταξίδευε για Κρήτη από Πειραιά και βρισκόταν στο κατάστρωμα. Ακόμα και από το σπρώξιμο του αδικοχαμένου Αντώνη, όλοι όσοι έχουν καταθέσει στο Λιμεναρχείο Πειραιά δεν μπορούν να χωνέψουν  το μέγεθος του κυνισμού και της αταραξίας των παριστάμενων μελών του πληρώματος και πρωτίστως του 47χρονου ύπαρχου.

Ενόψει και της σημερινής διαδικασίας των απολογιών των τεσσάρων κατηγορουμένων, η «Π» στρέφει τον προβολέα  στα απόνερα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας όπου συντελέστηκε το απάνθρωπο έγκλημα σε δημόσια θέα..  Φωτίζουμε καρέ-καρέ όλα όσα έγιναν και έχουν καταγραφεί επίσημα από το Λιμενικό Σώμα, από τις 9.13 οπότε ο Αντώνης βρίσκεται ήδη αβοήθητος στη θάλασσα μέχρι και τις 21.59 οπότε και παραλαμβάνεται νεκρός πια από το ΕΚΑΒ. Ο 36χρονος ανασύρθηκε από το νερό στη λέμβο,  χωρίς τις αισθήσεις του, στις 21.40! Ο Αντώνης ήταν στο νερό για τουλάχιστον 27 λεπτά.

Το  λεγόμενο «μαύρο κουτί» του πλοίου, δηλαδή  στο σύστημα καταγραφής όλων των δεδομένων του ταξιδιού (VDR)  που είναι εγκατεστημένο στη γέφυρα του πλοίου,  βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Εκεί καταγράφονται όλες οι ενδοεπικοινωνίες, συνομιλίες, ήχοι κλπ

Το περιεχόμενο του ενδέχεται να διαφωτίσει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες απέπλευσε το Blue Horizon και να δώσει απαντήσεις για την στάση τουλάχιστον του καπετάνιου ως προς τον απόπλου. Ήξερε και αγνόησε; Τι γνώριζε, τι είχε δει, τι του είχαν αναφέρει οι υφιστάμενοι του;

Η κάμερα του πλοίου που βρίσκεται στον καταπέλτη δεν καταγράφει, όμως  ο καπετάνιος από τη γέφυρα του πλοίου βλέπει μέσω της κάμερας αυτής σε πραγματικό χρόνο. Υποστηρίζεται ωστόσο από ναυτικούς ότι συνήθως ο πλοίαρχος κάνει χρήση αυτής της κάμερας κατά τον κατάπλου και όχι τόσο κατά τον απόπλου.

Η «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πάντως, με βάση τα όσα έχουν καταγραφεί στο ημερολόγιο  της γέφυρας ότι στις 21.14 ο καπετάνιος φέρεται να έχει σημειώσει: «Άκουσα τον Ύπαρχο να φωνάζει «Κάπτεν» μέσω VHF, κοιτάζοντας στην κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από τον καταπέλτη».

Καθίσταται σαφές ότι ο πλοίαρχος ΕΙΔΕ. Και πώς ενήργησε; Μείωσε, όπως καταγράφεται,  την ισχύ των μηχανών, βγήκε από το λιμάνι με ελαττωμένη πηδαλιουχία  δύναμη  και ενημέρωσε αρμοδίως, μέσω VHF και μέσω τηλεφώνου, τόσο το Piraeus Traffic όσο και το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πειραιά  για άνθρωπο στη θάλασσα.

Ο  50χρονος πλοίαρχος, όπως προαναφέρθηκε,  επικοινώνησε  δύο φορές με τη Λιμενική Αρχή, μία στις 9.13 μέσω VHF, και μία στις 9.16 τηλεφωνικά. Στην πρώτη επαφή με την ενδοεπικοινωνία ενημέρωσε  ότι κατά τον απόπλου του εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου.

Στις 21.16 ο πλοίαρχος επανέρχεται και ενημερώνει τηλεφωνικά ότι «επιβάτης προσπάθησε να ανέβει επί του πλοίου και έπεσε στη θάλασσα».

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε, με βάση και τις καταθέσεις λιμενικών,  ότι ναι μεν ο πλοίαρχος ενημέρωσε για τον άνθρωπο στη θάλασσα, όμως σε καμία περίπτωση δεν δηλώθηκε ότι το πλοίο και μέλη του πληρώματος είχαν την παραμικρή εμπλοκή ή υπαιτιότητα σε αυτό.

Ο 36χρονος Αντώνης...
Όλα λειτούργησαν σε βάρος του για τον 36χρονο Αντώνη

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι  από τις 21.15 είχαν ξεκινήσει οι κλήσεις επιβατών στο Λιμενικό και την Αστυνομία που ενημέρωναν για την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα μετά από διαπληκτισμό με μέλη του πληρώματος. Μάλιστα κάποιος είχε στείλει και το επίμαχο βίντεο με τα σπρωξίματα και την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα.

Ο Αντώνης ανασύρθηκε στην στεριά χωρίς τις αισθήσεις και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ στις 21.59. Ένα λεπτό αργότερα, στις 22.00 ο λιμενάρχης Πειραιά δίνει εντολή στον πλοίαρχο να επιστρέψει. Και το πλοίο δένει στις 22.53.

Στο ερώτημα γιατί ο πλοίαρχος δεν έκανε «κράτει», ο συνήγορος του, Γιώργος Κοκοσάλης, δήλωσε στην «Π» τα εξής:

-ο πλοίαρχος δεν μπορούσε να σταματήσει: 1ον γιατί δεν προβλέπεται από το μνημόνιο ενεργειών διότι αν σταματούσε, το πλοίο θα ήταν ακυβέρνητο με μεγάλο κίνδυνο όσων επέβαιναν, επιβατών και πληρώματος, των ελλιμενισμένων πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Θα μπορούσε να πέσει στον λιμενοβραχιόνα, θα μπορούσε να πέσει στον ντόκο και να συνθλίψει τον Αντώνη.

2ον δεν του δόθηκε η εντολή να σταματήσει από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων, όπως ανάλογη εντολή του δόθηκε στις 21.42 και στις 22.01.

3ον και γι’ αυτούς τους λόγους το Κέντρο Ελέγχου του έδωσε εντολή να εξέλθει του λιμένος με ελάχιστη ταχύτητα πηδαλίου

Κατά συνέπεια, ενήργησε με βάση το μνημόνιο ενεργειών του μέσου συνετού καπετάνιου.

Ο Αντώνης ήταν από ώρα μέσα στο Blue Horizon

Ο αδικοχαμένος Αντώνης είχε επιβιβαστεί κανονικά με το εισιτήριο του στο πλοίο και μάλιστα καθόταν στα αεροπορικά καθίσματα. Κάτι τον έκανε να πεταχτεί σαν ελατήριο έξω για λίγο. Περιγράφεται κάπως ανήσυχος, σαν να περίμενε κάποιον.

Κι όμως, ο άτυχος Αντώνης είχε εισιτήριο!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρουν επιβάτες στις καταθέσεις τους. Αστυνομικός που ταξίδευε με τη σύζυγο του περιγράφει  ότι τον είχε δει τον Αντώνη να κάθεται στα αεροπορικά καθίσματα. Κάποια στιγμή βγήκε με τη σύζυγο του στην πρύμνη, περιμένοντας τον απόπλου. Στις 21.10 αντιλήφθηκαν τον διαπληκτισμό μελών του πληρώματος με τον Αντώνη. Στην τρίτη απώθηση και ενώ το πλοίο είχε ξεκινήσει, ο Αντώνης έπεσε στη θάλασσα.

Όμως οι  ναυτικοί  που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι. Ο καταπέλτης έκλεισε και το πλοίο έφυγε.  Υπήρξε αναταραχή από τους επιβάτες. Υπήρχαν φωνές αλλά καμία ενέργεια διάσωσης από μέρους του πληρώματος. Σχεδόν στα 20 δεύτερα από την στιγμή που έπεσε, μάρτυρες είδαν το μισό σώμα του Αντώνη να βγαίνει στην επιφάνεια.

Υπάρχει μαρτυρία που αναφέρει ότι είδε τον Αντώνη να βρίσκεται στην προβλήτα και να πηγαίνει μία δεξιά, μία αριστερά, μέχρι που είδε το πλοίο να λύνει κάβους και άρχισε να τρέχει. Όπως περιγράφει όταν πια ο Αντώνης βρέθηκε στη θάλασσα και το πλοίο απέπλευσε αντί να σταματήσει τις μηχανές, όλος ο κόσμος ξέσπασε. «Για 20 ευρώ ρίξατε τον άνθρωπο στη θάλασσα; Δολοφόνοι».

Ενδιαφέρον όμως έχει και η μαρτυρία επιβάτη που διαμένει στο Ηράκλειο. Περιγράφει, κατά πληροφορίες, ότι όσο ο αξιωματικός με τα λευκά ρούχα έσπρωχνε κατ’ επανάληψη τον Αντώνη, το μέλος του πληρώματος με τα καφέ ρούχα που ήταν παρών, είπε σε κάποια στιγμή στον αξιωματικό «άσ’τον». Όμως εκείνος φώναζε στον Αντώνη «έξω-έξω». Στην συνέχεια κι ενώ ο 36χρονος παρέμενε μέσα στο νερό, ο ύπαρχος φώναξε μέσω VHF «φεύγουμε-φεύγουμε».