Συνέντευξη στην Αννα Κωνσταντουλάκη
Σπούδασε Νομικά, έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συνεργάζεται με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στο θέατρο. Συμμετείχε με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και ως ραδιοφωνικός παραγωγός έκανε δεκάδες εκπομπές στο ραδιόφωνο, διδάσκει υποκριτική και πριν λίγο καιρό πήρε την απόφαση να δοκιμαστεί στη σκηνή της πολιτικής με ειλικρινή διάθεση να προσφέρει.
Η γνωστή ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, η οποία πιστεύει ότι ο πολιτισμός και η τέχνη είναι δύο από τους βασικούς άξονες μιας ανοικτής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας και αγαθά ανυπολόγιστης αξίας, μιλά στην “Π” για την απόφασή της να δεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Ποια είναι η Ελλάδα που ονειρεύεται η Πέγκυ Σταθακοπούλου και πώς θα ήθελε να αξιοποιήσει τη θέση της στην Ευρωβουλή, αν εκλεγεί;
Οι απαντήσεις στη συζήτηση που ακολουθεί:
Ερωτ: Γιατί αποφασίσατε να ακολουθήσετε έναν δρόμο που οδηγεί στην πολιτική και γιατί με το συγκεκριμένο κόμμα;
Απ: Ο δρόμος προς την πολιτική συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό, την παιδεία και την ιστορία κάθε τόπου και κάθε λαού. Ο συνδετικός κρίκος είναι πάντα ο πολίτης και εν τέλει ο άνθρωπος. Είναι επίσης ο πιο σύντομος -ελπίζω και ασφαλής -δρόμος, που μπορεί να φέρει με δράσεις και ρυθμίσεις ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Η χώρα μας μέσα από αυτήν την τεράστια οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και τη φαιδρή διακυβέρνηση και διαχείριση των τεράστιων προβλημάτων έρχεται αντιμέτωπη με το κρίσιμο ερώτημα ποιο είναι το αύριο που μας περιμένει. Ποια Ελλάδα ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας. Ο καθένας μας φέρει αυτούσια την ευθύνη για τη δική του συνεισφορά ή αποχή.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκφέρει έναν λόγο αλήθειας και ευθύνης και προτείνει έναν δρόμο που θα απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά του στείρου λαϊκισμού και της εξαπάτησης των πολιτών. Έναν τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων ρεαλιστικό με λύσεις εφαρμόσιμες, για μια Ελλάδα πιο κοντά σ’ αυτό που εγώ ονειρεύομαι.
Ερωτ: Τι πιστεύετε ότι μπορεί να συναντήσετε σε αυτή τη διαδρομή;
Απ: Προκλήσεις, σκληρή δουλειά, αντιστάσεις και διλήμματα. Είναι ένα καινούργιο τοπίο για μένα και είναι πολλά αυτά που πρέπει να μελετήσω και να μάθω. Πάνω απ’ όλα θα προσπαθήσω να καταλάβω τα προβλήματα σε βάθος και κυρίως να ελαχιστοποιήσω τα εμπόδια που αποκλείουν τη λύση τους. Θέλω να εργαστώ για τον τομέα του πολιτισμού και της προβολής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, με όρους ισότιμους και λόγο εμπεριστατωμένο και ισχυρό. Πιστεύω ότι οι νομικές μου σπουδές, η σχέση μου με την τέχνη και η αγάπη μου για την Ελλάδα μας θα είναι πάντα αρωγοί σ’ αυτό το δύσκολο έργο. Θέλω να ονειρεύομαι ότι και η μικρότερη κατάκτηση είναι σημαντική και σίγουρα η συμμετοχή στα κοινά είναι μιά αξία που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είναι ένα ταξίδι ανεπανάληπτο.
Ερωτ: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρώπη του σήμερα;
Απ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της πολυετούς πορείας της. Μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρέασε βαθιά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε, οφείλει να αναγνωρίσει και τα δικά της σφάλματα. ΄Ηταν πράγματι απροετόιμαστη για τη μεταναστευτική ροή, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται.
Χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αναρωτιούνται γιατί να ψηφίσουν και ποια Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται. Αυτό το κλίμα ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με ακραία λαϊκιστικά φαινόμενα, μοιάζει να απειλεί την ΕΕ. Όμως χωρίς αυτήν την Ένωση όλα τα κράτη-μέλη θα είναι πολύ πιο αδύναμα, μπροστά στις προκλήσεις μιας νέας εποχής -αυτής της παγκοσμιοποίησης-, πιο φοβισμένα έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας, πιο ανυπεράσπιστα μπροστά στον διακρατικό ανταγωνισμό των ισχυρών οικονομιών.
Ερωτ: Τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό;
Απ: Θα ήθελα περισσότερη Ένωση και περισσότερη Ευρώπη. Θα ήθελα μια Ευρώπη όχι τόσο αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις και πιστεύω στην ανάγκη αναθεώρησης της σκληρής οικονομικής πολιτικής στις χώρες του νότου. Μια Ένωση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου. Μια Ε.Ε. που ο πολιτισμός θα αποτελέσει μια καινούργια γλώσσα επικοινωνίας, η ανεργία θα μειωθεί, τα εξωτερικά της σύνορα θα τα υπερασπίζεται με σθένος. Μια Ε.Ε που θα αντιμετωπίσει τις ακραίες λαϊκίστικες ιδεολογίες, δίνοντας την ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες να αντιληφθούν την περιπλοκότητα την προβλημάτων που καλείται να επιλύσει.
Ερωτ: Αν εκλεγείτε, πώς φαντάζεστε την παρουσία σας στην Ευρωβουλή; Πώς θα θέλατε να αξιοποιήσετε αυτή τη θέση;
Απ: Θα ήθελα να προσφέρω στη χώρα μου τη δυνατότητα να αισθανθεί και πάλι ισχυρή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εταίρους της σαν ίσος προς ίσον. Προφανώς οι οικονομίες των κρατών-μελών διαφέρουν αισθητά, όπως άλλωστε και οι δομές του κάθε κράτους. Κάθε χώρα έχει τη δική της διαδρομή να διανύσει, αλλά η Ελλάδα δεν ζητάει μόνο.Έχει πολλά να επιστρέψει στην ΕΕ σε επίπεδο παιδείας και πολιτισμού και όχι μόνο ως αγαθά. Θα ήθελα να εργαστώ για την προστασία, ασφάλεια, περιφρούρηση, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρώπης, για την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και των τεχνών. Θα ήθελα να εργαστώ για τα γυναικεία ζητήματα και ιδίως για την τεράστια πληγή της κακοποίησης των γυναικών-σωματικής, λεκτικής, εργασιακής- που άλλωστε αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Θα ήθελα τέλος να προσφέρω στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής πρόνοιας, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες της Ε.Ε. τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σ’ ένα νέο πλαίσιο, που πρακτικά θα αποτυπώνει τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.
Ερωτ: Πώς φαντάζεστε ή πως θέλετε να φαντάζεστε την Ελλάδα και τους Έλληνες σε μία ή δυο δεκαετίες από σήμερα;
Απ: Θα ήθελα οι Έλληνες να ξαναγίνουν περήφανοι, γενναιόδωροι, αισιόδοξοι, προκομμένοι. Να υπάρχουν όλο και περισσότερες δουλειές και επενδύσεις στον τόπο μου, όλο και λιγότεροι άνεργοι και κοινωνικά παραγκωνισμένοι άνθρωποι. Η προστασία του φυσικού πλούτου και της ομορφιάς αυτής της χώρας να γίνει ο μεγάλος μας στόχος. Η προβολή του πολιτισμού μας, η γλώσσα και η παράδοσή μας να γίνουν η σημαία μας και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της ιστορίας μας η αδιαπραγμάτευτη αξία μας.
Φαντάζομαι τη χώρα μου με τα νέα της παιδιά στην πατρίδα τους, να δημιουργούν και να προσφέρουν στον τόπο τους, ονειρεύομαι μιά Ελλάδα αντάξια της ιστορίας της και του πνεύματος του ελληνισμού και του πολιτισμού της, έτσι όπως τροφοδότησε με αξίες και αρχές ανά τους αιώνες ολόκληρο τον κόσμο.