Το μείζον θέμα των εργατών γης και των προβλημάτων που υπάρχουν αναμένεται να απασχολήσει αυτή την εβδομάδα, ή ακόμα και σήμερα, ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκο, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες λύσεις με σκοπό την επίλυσή του. Ήδη, μάλιστα, όπως είχε ενημερωθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γεωργαντάς έχει προαναγγείλει την παράταση της απασχόλησης για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες που διέπονται από την διάταξη 13 Α’ που λήγει την 1η Ιουλίου. Εκτός αυτού ωστόσο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία γενικότερη λύση που θα απλουστεύει τις διαδικασίες και θα στηρίζεται σε επτά βασικά σημεία σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος.
Με βάση αυτές τις υποδείξεις, υπάρχει ένας σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο οι εργάτες γης είτε θα προσκομίζουν διαβατήριο είτε θα εγγράφονται σε ειδικά μητρώα για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Οι εργάτες θα εγγράφονται παράλληλα σε ειδικά μητρώα της Αστυνομίας, ενώ θα καταβάλουν στον ΟΓΑ παράβολο 50 ευρώ για να μπορούν να δουλέψουν. Θα πρέπει να εκδώσουν επίσης τραπεζικό λογαριασμό για να κόβονται τα εργόσημα, ενώ θα τους δίνεται προσωρινή άδεια παραμονής. Με βάση τις προτάσεις, οι εργάτες γης θα μπορούν να φεύγουν από τη χώρα για έως τρεις μήνες, εφόσον έχουν ελάχιστο αριθμό εργοσήμων 700 ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες αφενός θα εγγράφονται στο Gov.gr και αφετέρου θα καταγράφεται το όνομα του εργοδότη, προκειμένου οι εργάτες να ασφαλίζονται, αλλά και τα έξοδα των εργοδοτών προς τους εργαζομένους τους να δηλώνονται στο κράτος.
Το Υπουργείο παράλληλα επισημαίνει πως έχουν προχωρήσει μια σειρά από διαδικασίες προς την επίλυση του προβλήματος των αγροτικών χεριών, καθώς με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα πενταετούς άδειας εργασίας εποχικών υπαλλήλων.
Με ένα παράβολο των 100 ευρώ παράλληλα, ήδη δίνεται άδεια εργασίας για πέντε έτη, με την υποχρέωση αποχώρησης για τρίμηνο ανά έτος. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών, διευκρινίζοντας πως λειτουργεί παράλληλα και η δυνατότητα έως και 30 Σεπτεμβρίου της κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εργασίας αλλοδαπών από τους οποίους λείπει η θεώρηση εισόδου. Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.
Ερωτηματικά
Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με τους εργάτες γης, το θέμα φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερο σύνθετο, αφού όπως διατείνεται το Υπουργείο, ούτε η Ιταλία ούτε όμως και η Ισπανία έχουν στην ουσία ένα σύστημα πιο ευέλικτο ή «φιλικό» προς τους αλλοδαπούς.
Αυτό όμως που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ίναι οι αλλοδαποί να φεύγουν προς την Ιταλία και την Ισπανία και να εγκαταλείπουν άρον άρον τις εργασίες τους από την Κρήτη και την Ελλάδα.
Μοναδική εξήγηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο υπό τη λογική πως Ιταλία και Ισπανία έχουν σαφώς υψηλότερα ημερομίσθια, αν και στην Ελλάδα ήδη οι αλλοδαποί ζητούν και λαμβάνουν 40 – 45 ευρώ ημερησίως σε ορισμένους εργοδότες με κηπευτικές εργασίες.
Προφανώς το ευρύτερο περιβάλλον στην Ισπανία και την Ιταλία θεωρείται περισσότερο φιλικό για αγροτικές εργασίες και με πολύ λιγότερο κόπο σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, οπότε πλέον το ζήτημα σταματά να είναι καθαρό πολιτικό και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις.
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν ακόμα και μετά τις κυβερνητικές πρόσθετες ρυθμίσεις θα μπορέσει να βρεθεί λύση αναφορικά με τους εργάτες γης ή αν συνεχίσουν τα ίδια προβλήματα που κάθε χρόνο μοιάζουν να μεγεθύνονται.