Από την άνοδο στην πτώση: Οι 20 μέρες που συγκλόνισαν τον Λευτέρη Αυγενάκη

 

Μόλις στις 13 Ιουνίου ο Λευτέρης Αυγενάκης εθεωρείτο ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στη χώρα. Αναντικατάστατος υπουργός , πρώην γραμματέας της ΝΔ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Πρώτα στον αθλητισμό, μετά στα αγροτικά είχε πάντα κυρίαρχο πολιτικό λόγο στο τι γινόταν στους τομείς αυτούς. Ο ίδιος πολυπράγμων, εργατικός και…πολλές φορές φτάνοντας στα άκρα είχε δείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και πως τίποτα δεν του χαρίστηκε. Ξεκίνησε από το μηδέν χωρίς να είναι από πολιτικό τζάκι, από κάτι κρητικούς νεολαίους και αναρριχήθηκε περνώντας από χίλια κύματα- στα ανώτατα αξιώματα…Και σήμερα μερικές μέρες μετά…φτάνει από το ζενίθ στο ναδίρ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχοντας αυτή την ακραία αντίδραση στο αεροδρόμιο έχασε το πολιτικό του στάτους από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήρθε ως συνέχεια της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση αυτή η αποπομπή- γεγονός που δείχνει ότι μετά που ράγισε το γυαλί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (είχαν προστριβές για διάφορα θέματα και στο αθλητικό υπουργείο, αλλά και στο Αγροτικής Ανάπτυξης) έσπασε κιόλας! Ήταν ο ίδιος που δεν δίστασε να πάει κόντρα σε κομματικές επιλογές στα δημοτικά, που τα έβαλε με την Ντόρα Μπακογιάννη, που γενικώς δεν είχε στρογγυλέματα. Αλλά ήταν και παντού. Φαινόταν να κινεί τα νήματα, να ήθελε να  κρατά τα κλειδιά σε όλα…και είχε πολλούς εχθρούς. Κι όταν δεν είχε τους δημιουργούσε ο ίδιος…

Πόσο δύσκολο είναι τώρα για τον Αυγενάκη να ξανασηκωθεί πολιτικά; Πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο! Καταρχήν στην Ελλάδα ζούμε και όλα ξεχνιούνται αν και το βίντεο είναι…κάτι που καίει. Επίσης ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι επίμονος , μεθοδικός και θα το προσπαθήσει ξανά, ειδικά τώρα που θα παραμείνει βουλευτής (ανεξάρτητος προφανώς) μέχρι το 2027 που θα γίνουν οι εκλογές. Μέχρι τότε κανείς δεν ξέρει…

Αρκεί ο ίδιος να αντέξει και τα χτυπήματα και την ανθρωποφαγία που συνήθως ακολουθεί όταν κάποιος πέσει κάτω. Ήδη του χουν βγάλει τα πάντα. Από το επεισόδιο με τον Σαββίδη, ως αυτά που έλεγε για τη βία, μέχρι και χιουμοριστικά βιντεάκια στα κοινωνικά δίκτυα. Ό,τι έκανε και δεν έκανε ο Αυγενάκης θα τα βρει μπροστά του- η μοίρα των δημοσίων προσώπων τα έχει αυτά!

 

Εκτός της ΝΔ- Τι προηγήθηκε

Το επίμαχο βίντεο εντόπισε κυβερνητικό στέλεχος τα ξημερώματα της Τετάρτης στα social media, όταν ξεκίνησε η ευρεία αναπαραγωγή του. Ο πρωθυπουργός ξύπνησε το πρωί, ώστε να είναι στις 6 το πρωί στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και είχε εικόνα για την κατάσταση. Μόλις έφυγε από εκεί και κατευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τηλεφώνησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είχε προγραμματισμένη εμφάνιση στον ΑΝΤ1. Εκεί ο κ. Μαρινάκης κατέστησε σαφές ότι οι συμπεριφορές του τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», δεν είναι ανεκτές από την κυβέρνηση.

Στον πρωινό καφέ ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Τόσο για τη συμπεριφορά Αυγενάκη, ο οποίος έδινε με αυτόν τον τρόπο τροφή στη συζήτηση περί κυβερνητικής αλαζονείας, όσο και για το γεγονός ότι πήρε τους «προβολείς» από τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε για την καθημερινότητα. Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε ο «καφές», ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη να ειδοποιήσει τον κ. Αυγενάκη . Και νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον κ. Αυγενάκη και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Μετά το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από το γραφείο του και πήγε στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο κ. Αυγενάκης ήταν καθ’ οδόν για την Αθήνα. Μετά την επιστροφή του, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε σε συνεργάτες του ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και, αφού ενημερώθηκε και από τον κ. Καλαφάτη για τη σύντομη συζήτηση που είχε στο γραφείο του με τον πρώην υπουργό και γραμματέα της ΝΔ, ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ να συνεδριασει για να επικυρώσει τη διαγραφή Αυγενάκη.

Την ανακοίνωση έκανε στο σώμα ο προεδρεύων Βασίλης Βιλιάρδος, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση της Βουλής, διαβάζοντας την επιστολή που έφτασε στο προεδρείο:

“Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ενημερώνει πως ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας”, αναφέρει η επιστολή.

Κατόπιν τούτου, η ΝΔ αριθμεί πλέον 157 βουλευτές.

Ωστόσο, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ έχει διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ, δεν παραδίδει την έδρα, τονίζοντας ότι παραμένει βουλευτής Ηρακλείου.

Σε ανάρτησή του αναφέρει σχετικά:

“Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη” αναφέρει σε ανάρτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Και προσθέτει: “Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας.”

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε και παρέπεμψε τον κ. Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του, εισήγηση που η επιτροπή επικύρωσε.

Ο πρώην υπουργός βρέθηκε νωρίτερα στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, και έδωσε εξηγήσεις. Στη συνέχεια, πήγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Το κλίμα για τον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με τον πρωθυπουργό να εμφανιζόταν ενοχλημένος και δυσαρεστημένος με την συμπεριφορά του “γαλάζιου” βουλευτή”, ενώ τον κυβερνητικό τόνο είχε δώσει νωρίτερα και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

 

Εισαγγελική παρέμβαση  

Μετά τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες εκπροσώπων εργαζομένων στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, υποβλήθηκε αναφορά στον Εισαγγελέα και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης.

Ο κ. Αυγενάκης σε δήλωση του αρνείται ότι άσκησε βία, αναφερόμενος σε λεκτικό επεισόδιο, για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Εφόσον, ο κ. Αυγενάκης κληθεί να καταθέσει θα τεθεί θέμα άρσης ασυλίας του από τη Βουλή. Ο ίδιος ο βουλευτής Ηρακλείου, επιμένοντας ότι πρόκειται για λεκτική αντιπαράθεση, είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ότι “εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά θα ζητήσω άρση ασυλίας γιατί είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον νόμο, αλλά απέναντι και στον αξιακό κώδικα να αντιμετωπίσω τα πάντα. Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει. Συνέβη όμως και σε μένα. Γι’ αυτό τόνισα την ανάγκη να ζητήσω δημόσια συγνώμη. Από κει και πέρα, αυτά που έχουν γραφτεί, αυτά έχουν ειπωθεί περί χειροδικίες, περί θείων καταστροφών κλπ κλπ είναι υπερβολές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.