Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, όπως είναι το BBC, το National Geographic, το Channel 4, το ZDF και πολλά άλλα έχουν τον δικό τους άνθρωπο στην Κρήτη όταν θέλουν να κάνουν κάποια παραγωγή. Ένα ντοκιμαντέρ, μια δημοσιογραφική εκπομπή, ένα ριάλιτι, μια εκπομπή μαγειρικής, μια διαφήμιση.
Πρόκειται για την σκηνοθέτιδα και παραγωγό Βικτώρια Τρέτσιακ, που κατάγεται από την Πολωνία, γεννήθηκε στην Αγγλία και έχει βρετανική υπηκοότητα αλλά ζει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις Αρχάνες.
Η Βικτώρια, με σπουδές σκηνοθεσίας στο Λονδίνο, τη Σκωτία και την Αθήνα, η οποία επί 15 χρόνια ήταν συνεργάτιδα του Νίκου Κούνδουρου, μας μιλάει για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά της που κυριολεκτικά την οδηγεί παντού.
Από τα μιτάτα των βοσκών μέχρι τις βίλες των ριάλιτι
“Δημιούργησα την εταιρεία μου Tola Films στη Σκωτία το 2005 και τη μετέφερα στην Κρήτη το 2006” λέει. Έχω συνεργαστεί με BBC, National Geographic, Channel 4 UK, ZDF, Arte, ERT, Canal +, CanJun (Taiwan), Woodpecker Films (Φινλανδία) και πολλές άλλες.
Εργάστηκα στις ταινίες El Greco του Σμαραγδή, The Inbetweeners – the Movie (μπλοκμπάστερ για το αγγλικό κοινό με γυρίσματα στα Μάλια), Eden is West (ο Παράδεισος στη Δύση) του Κώστα Γαβρά, My Life in Ruins (Έρωτας αλά Ελληνικά) της Νία Βαρντάλος, the Two Faces of January (τα Δύο Πρόσωπα του Γενάρη) με τους Viggo Mortensen και Kirsten Dunst, και το Πλοίο για την Παλαιστίνη του Νίκου Κούνδουρου. Έχω σκηνοθετήσει την μικρού μήκους “Κύκλωπας” σε σενάριο του συντοπίτη μας βραβευμένου συγγραφέα Λευτέρη Γιαννακουδάκη για την ΕΡΤ με πρωταγωνιστές τους Στράτο Τζώρτζογλου και Δημήτρη Μαραγκάκη, όπως και το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “το Άρωμα της Ελληνικής Μυθολογίας” για την Ταϊβανέζικη CanJun”.
Η Βικτώρια Τρέτσιακ συνεργάζεται κάθε χρόνο με πολλά δίκτυα που κάνουν γυρίσματα σχετικά με ταξίδια, μαγειρική, θέματα της επικαιρότητας, ταινίες, ακόμη και ριάλιτι.
“Για παράδειγμα”, εξηγεί, “τη μια μέρα μπορεί να βρεθώ με το συνεργείο στην Κρούστα για να δείξουμε πώς φτιάχνονται τα παξιμάδια, την άλλη στα Ζωνιανά για να κάνουμε γυρίσματα με θέμα το κρέας το αντικριστό. Μια άλλη στον Άγιο Νικόλαο παρέα μ’ έναν ψαρά για να δείξουμε πώς μαγειρεύεται το χταπόδι και τα καλαμάρια”.
Ένας φόνος
Το σκηνικό αλλάζει όταν έρχονται δημοσιογράφοι από το εξωτερικό και το θέμα τους είναι για παράδειγμα ένας φόνος.
Τότε τα γυρίσματα μπορεί να γίνουν στο Δικαστικό Μέγαρο, στον τόπο του εγκλήματος ή σε χώρους που κυκλοφορούσε το θύμα.
Η Βικτώρια Τρέτσιακ επιλέγει ακόμη τα μέρη της Κρήτης όπου γίνονται γυρίσματα ταινιών, διαφημιστικά σποτ αλλά και ριάλιτι. “Τα τελευταία χρόνια” είπε, “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα δίκτυα για το γύρισμα ριάλιτι στην Κρήτη. Ζητούν να τους βρω από τις τοποθεσίες που μπορούν να γίνονται τα γυρίσματα μέχρι τις βίλες που μπορούν να μείνουν οι παίκτες.
Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή τη δουλειά δεν βαριέσαι ποτέ. Ευτυχώς κάνεις διαφορετικά πράγματα”.
Η ζωή στις Αρχάνες και ο θερινός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια
Η Βικτώρια ζει με την 14χρονη κόρη της και τη μητέρα της που είναι συνταξιούχος αρχιτέκτονας στις Αρχάνες. Τα καλοκαίρια είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου “Ο Παράδεισος” και η ζωή της κυλάει ήρεμα και ευχάριστα.
“Για την κόρη μου εδώ είναι καλύτερη η ποιότητα της ζωής, αλλά θα έλεγα για όλους μας. Η μητέρα μου άρχισε να γράφει ένα βιβλίο. Εγώ ασχολούμαι με το σπίτι, διαβάζω, γράφω, μαγειρεύω, κάνω σχέδια για το μέλλον. Μας αρέσει η ζωή εκεί, γιατί είναι πιο ανθρώπινη, οι κάτοικοι δημιουργούν εύκολα παρέες και τα βράδια στα καφενεία και τα μεζεδοπωλεία όλο και κάποιο γνωστό θα βρεις να μιλήσεις”.
Η Βικτώρια, λοιπόν, που κατάγεται από την Πολωνία, είναι υπήκοος Αγγλίας και μιλάει Ελληνικά, Πολωνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Αραβικά, νιώθει τώρα πια μάλλον Κρητικιά.
Οι άνθρωποι τραγουδάνε και κλαίνε ταυτόχρονα
“Η Κρήτη” σημειώνει “είναι το σπίτι μου, γιατί είναι ο τόπος που μεγάλωσα και την έχω αγαπήσει για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί είναι το νησί των αντιθέσεων και οι άνθρωποι το ίδιο. Υπάρχει η γαλήνη και η πολυκοσμία, τα υπέροχα προϊόντα διατροφής και η νηστεία, οι άνθρωποι τραγουδάνε και κλαίνε ταυτόχρονα. Αυτές οι αντιθέσεις, που γίνονται ακραίες καμιά φορά, είναι η Κρήτη, κι εμένα μου ταιριάζει πολύ αυτή η ζωή και αυτό το νησί”.