Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την επίσπευση διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα μονάχα επικοινωνιακά, επιχειρώντας για μία ακόμα φορά να αρνηθεί τις ευθύνες της και να υποστηρίξει πως για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους κυβερνώντες.
Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη δίνει στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά έγγραφα από την περίοδο του 2015, αναφορικά με εντολές που έδιναν οι τότε υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νίκος Βούτσης, που ζητούσαν αναβολή κατεδαφίσεων.
Η κ. Σπυράκη παρουσίασε δύο έγγραφα από το 2015 με τις υπογραφές των τότε υπουργών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συσκοτίσει την υπόθεση για να κρύψει την ευθύνη της.
«Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μια ακόμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποποιηθεί τις τραγικές ευθύνες που φέρει για την τραγωδία στο Μάτι, προσπαθώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, ότι για όλα φταίνε οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες που έλαβαν χώρα σε παρελθόντα χρόνο» τόνισε από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως στο σχέδιο παραπλάνησης εντάσσεται η κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο υπουργό, παρόλο που επί τρεισήμισι χρόνια υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, το Μαξίμου απαντά ότι «δεν μπορεί το κόμμα των “αναψυκτήριων” και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί “ηλίθια” την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα -” φωτιά”».
Σφοδρή αντιπαράθεση και για τα… σήματα
Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι χειρισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη των επίσημων συνομιλιών, που δημοσίευσε η Καθημερινή, τα στελέχη της Τροχαίας καταγγέλλονται ότι αντί να απομακρύνουν τους κατοίκους, τους έστελναν πίσω στις εστίες της φωτιάς και το «μάτι του κυκλώνα».
Σύμφωνα με τις συνομιλίες του ασυρμάτου, προκύπτει ότι η εντολή του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής Κωνσταντίνου Βουτσελά προς τον επικεφαλής της Τροχαίας Αργύρη Μπακαλώνη για διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Μαραθώνα δόθηκε τηλεφωνικά στις 18.12 και ενώ η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 18.13 ο κ. Μπακαλώνης δίνει μέσω ασυρμάτου εντολή σε μια μοτοσικλέτα και ένα περιπολικό της Τροχαίας που πραγματοποιούσαν εκτροπές της κυκλοφορίας σε Νέο Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη να μετακινηθούν και να κόψουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή της με τη διασταύρωση Ραφήνας, μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς Μαραθώνα.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., την ίδια στιγμή έγινε διακοπή της κυκλοφορίας και στη διασταύρωση που οδηγεί προς το λιμάνι της Ραφήνας.
Με βάση τις συνομιλίες παράλληλα αποκαλύπτεται ότι μερικά λεπτά αφότου απαγορεύθηκε η είσοδος στη λεωφόρο Μαραθώνος, η Τροχαία δημιούργησε φραγμό και στον πρώτο παράλληλο δρόμο που οδηγεί στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή, τον κυκλικό κόμβο δηλαδή της λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν πάντως ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε φραγμός στην παράλληλη λεωφόρο Δημοκρατίας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν στην οδό Φλέμινγκ είχαν δυνατότητα να στρίψουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μάτι.
Το θέμα αναδεικνύει με ρεπορτάζ του και το διεθνές δίκτυο BBC το οποίο κάνει λόγο για άρθρο – κόλαφο για τους χειρισμούς της Αστυνομίας την ώρα της φονικής πυρκαγιάς.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στην πορεία της πυρκαγιάς, ενώ επισημαίνεται ότι την ώρα της τραγωδίας όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους στο Μάτι, αλλά οι ίδιοι έμαθαν από στόμα σε στόμα πως η φωτιά συνεχίζει προς τον οικισμό τους.
Στο άρθρο σχολιάζεται ακόμα ότι δεν έγινε ούτε μία παραίτηση από τους αρμοδίους παρά το μεγάλο μέγεθος της τραγωδίας, ενώ αναφορά γίνεται και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν από την πυρκαγιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία.
Συνάντηση Τσίπρα με Ζερεφό και Λέκκα
Τη θέλησή του να γίνουν οι δύο μεγάλες τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι αφορμή για σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμη Λέκκα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συνάντησή του ότι οι κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να φέρνει τους πολίτες αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα, θα πρέπει η πολιτεία να αναβαθμίσει τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
«Συναντήθηκα σήμερα με δυο σημαντικούς Έλληνες ακαδημαϊκούς, τους Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, που επιστημονικό τους αντικείμενο είναι η μελέτη και η πρόληψη φυσικών καταστροφών. Ζήτησα τις συμβουλές τους και δεσμεύθηκαν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις. Τους ευχαριστώ» γράφει στο λογαριασμό του ο κ. Τσίπρας.
Όπως ήταν φυσικό, οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού επικρότησαν την προσπάθειά του και υπερθεμάτισαν την πρόθεσή του για να αναβαθμιστούν μοντέλα και πρωτόκολλα. Πολλοί ωστόσο ήταν εκείνοι που θεώρησαν τη συγκεκριμένη στάση του πρωθυπουργού προσχηματική, τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός αναζητά εκ των υστέρων λύσεις, αφού όμως πρώτα έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα που έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς, τη στιγμή που κανένας πολιτικός δεν έχει παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τους αντιδρώντες, εφόσον ο πρωθυπουργός ήθελε πραγματικά να αναδιοργανώσει την πολιτική προστασία, αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και σίγουρα, αν όχι νωρίτερα από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, αμέσως μετά.
Λάθη και παραλείψεις βλέπειο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
«Απαράδεκτα λάθη και παραλείψεις» διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τους αρμόδιους φορείς, ενώ θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία της δημόσιας υγείας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για λάθη διαρκείας από τους φορείς του τομέα Υγείας και θέτει τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα:
1) Γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς; Ποιός αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του, στις 12 Ιουλίου 2018, μετά από 14 χρόνια λειτουργίας. Είχε ενημερωθεί για αυτή την απόφαση ο υπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
2) Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες των υπαλλήλων προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο, και την ίδια ώρα να εξασφαλίζονται χρήματα για τους μισθούς του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μέχρι το 2017 ήταν θέσεις άμισθες;
3) Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ μετρήσεις του αέρα για την αιθαλομίχλη και τον καπνό και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν;
4) Γιατί το Υπουργείο Υγείας έβγαλε οδηγίες εννέα ημέρες μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε κινδύνους, κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα; Έγιναν δειγματοληψίες νερού στην περιοχή, μετά την αποκατάσταση των αγωγών και των δικτύων ύδρευσης; Να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις μετρήσεις καταλληλόλητας.
Αιχμηρό ρεπορτάζ από το BBC
Άρθρο – “κόλαφο” για τους χειρισμούς της Αστυνομίας την ώρα της φονικής πυρκαγιάς δημοσιεύει το διεθνές δίκτυο BBC.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στην πορεία της πυρκαγιάς, ενώ επισημαίνεται ότι την ώρα της τραγωδίας όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους στο Μάτι, αλλά οι ίδιοι έμαθαν από στόμα σε στόμα πως η φωτιά συνεχίζει προς τον οικισμό τους.
Στο άρθρο σχολιάζεται ακόμα ότι δεν έγινε ούτε μία παραίτηση από τους αρμοδίους, παρά το μεγάλο μέγεθος της τραγωδίας, ενώ αναφορά γίνεται και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν από την πυρκαγιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία.
Δεν ταυτοποιούνται δύο νεκροί
Δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στο Μάτι παραμένουν στο Νεκροτομείο Αθηνών και δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81.
Υπάρχουν επίσης δύο μη αναγνωρίσιμοι σοροί. Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για σορούς που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, η Πυροσβεστική έκανε γνωστό ότι πρόκειται για σορούς με διαθέσιμο DNA, οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα.
Στους παραπάνω προστίθεται ο αριθμός 4 ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.
Τα πρώτα επιδόματα
Εγκρίθηκε το επίδομα των 5.000 ευρώ για τους πρώτους δεκαοκτώ δικαιούχος των φονικών πυρκαγιών στη Μάνδρα Αττικής. Η έγκριση έγινε χθες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ σχετίζεται με χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης προχωρά σε εντατικούς ρυθμούς.