Η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου βρίσκεται συνεχώς σε ένα αεροπλάνο και ταξιδεύει λόγω της δουλειάς της. Τι εκτιμά όμως η ίδια σ’ έναν προορισμό τον οποίο επισκέπτεται και τι μπορεί να την ενοχλήσει πραγματικά;
Πώς αντιλαμβάνεται τις αλλαγές σε ένα παρωχημένο τουριστικό προϊόν, τι εκτιμήσεις κάνει για τη φετινή τουριστική σεζόν, και τι λέει για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι;
Όταν επισκέπτομαι ένα τόπο με κερδίζουν οι ζεστοί, φιλόξενοι άνθρωποι. Αντίθετα, με ενοχλούν πολύ η αγένεια και η αδιακρισία
Οι απαντήσεις στη συζήτηση που ακολουθεί:
Ερ.: Βρίσκεστε συνεχώς σε ένα αεροπλάνο και ταξιδεύετε, ωστόσο διαφορετικό πράγμα είναι να ταξιδεύετε για δουλειά και άλλο για διακοπές. Ποιες είναι λοιπόν για εσάς οι ιδανικές διακοπές;
Απ.: H Κέρκυρα αποτελεί τον ιδανικό τόπο διακοπών για εμένα χρόνια τώρα. Το σπίτι μου, τα χρώματα, τα δρομάκια, η αρχιτεκτονική, η θάλασσα με ξεκουράζουν και με αναζωογονούν. Είναι η δύναμή μου, το νησί μου.
Επίσης αγαπώ τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα, είναι οι πολυτελείς σκηνές (glumping), κοντά στη φύση και τα δεντρόσπιτα, τα οποία λατρεύω.
Ερ. Απο τις χώρες τις οποίες έχετε επισκεφθεί, σε ποια νιώσατε αληθινή οικειότητα και ζεστασιά, τέτοια που σας έκανε να σκεφθείτε ότι ίσως θα μπορούσατε να ζήσετε έστω για ένα διάστημα εκεί.
Απ.: Ιταλία… Ρώμη, Νάπολη, Τοσκάνη. Μην ξεχνάτε ότι εκεί σπούδασα αρχιτεκτονική και αγαπώ αυτή τη χώρα πολύ.
Ερ.: Λέμε συχνά ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλάξει. Πώς την αντιλαμβάνεστε αυτή την αλλαγή, πώς πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε όλοι;
Απ.: Οφείλουμε να γίνουμε πιο βιώσιμοι.
Μέσα στους στόχους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού είναι η σωστή διαχείριση και ο σχεδιασμός των προορισμών, υπό το πρίσμα της αειφορίας. Για εμάς σημαίνει ισχυρή περιβαλλοντική προστασία, προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα, ένα αποτύπωμα που συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η βιώσιμη, ισόρροπη ανάπτυξη είναι ο πιο σοφός τρόπος για να προχωρήσει ο τουρισμός σε πιο ποιοτικά μεγέθη. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται στρατηγική που να διασφαλίζει ένα βιώσιμο τουριστικά μοντέλο, εναρμονισμένο πλήρως με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Επιπλέον χρειάζεται και μια ισχυρή πολιτική βούληση που δεν κάνει εκπτώσεις, στοχεύοντας στην ποιότητα, στη διατήρηση της αυθεντικότητας, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
Ερ.: Όταν επισκέπτεστε μια ελληνική πόλη, ένα ελληνικό νησί, τι σας ελκύει περισσότερο, τι μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση;
Απ.: Οι ζεστοί άνθρωποι, οι καθαροί δρόμοι, τα σοκάκια και τα μονοπάτια σε συνδυασμό με όμορφα χρώματα και οι καθαρές ακρογιαλιές! Η φιλοξενία του κάθε τόπου, η γαστρονομία και τα τοπικά προιόντα.
Ερ.: Τι μπορεί να σας τη χαλάσει και να σας ενοχλήσει πολύ;
Απ.: Η αδιακρισία, η αγένεια, η έλλειψη σεβασμού και ο κακός επαγγελματισμός.
Ερ.: Είναι σημαντικό το κομμάτι των δημόσιων σχέσεων στον τουρισμό και γιατί;
Απ.: Γιατί είμαστε όλοι οι πρεσβευτές του τόπου μας, άρα είμαστε υπεύθυνοι για το πώς επικοινωνούμε το κάθε τι που αφορά τη χώρα μας και με ποια μέσα αλλά και στρατηγική.
Ερ.: Τι προσδοκίες μπορούμε να έχουμε από τη φετινή σεζόν;
Απ.: Η χρονιά που πέρασε άφησε θετικό αποτύπωμα σε όλες τις πτυχές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με κυρίαρχο αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς στην οικονομία μας μέσον της αύξησης του τζίρου. Επίσης, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα και τα έσοδα από τον θαλάσσιο τουρισμό.
Τα πρώτα μηνύματα για το 2020 είναι θετικά, ο τουρισμός αναμένεται να είναι ανοδικός, με τις προβλέψεις να μιλάνε για 1,8 δισ. αφίξεις μέχρι το 2030, εξέλιξη που με σωστή, ολοκληρωμένη διαχείριση μπορεί να δημιουργήσει θετικά αλλά και ποιοτικά αποτελέσματα στις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες φέρνοντας οικονομική πρόοδο, εργασία και επενδύσεις.
Ερ.: Εσάς προσωπικά τι σας αρέσει και τι όχι στην Κρήτη, την οποία όλοι περιγράφουν ως «ναυαρχίδα» του τουρισμού;
Απ.: Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στον ελληνικό τουρισμό.
Και, ναι, είναι ναυαρχίδα αλλά θα πρέπει να δώσουμε βάση και να έχουμε πλέον μελέτες και πρακτικές πιο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στη φύση, αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε διαχρονικοί, να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, να επιδιώκουμε και να αναζητάμε την ποιότητα παντού.
Ερ.: Το νέο αεροδρόμιο το θέλουν οι κυβερνήσεις, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Γιατί θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για το καινούργιο αεροδρόμιο, που θα είναι μακριά από την πόλη, πιο ακριβό, σε μια περιοχή που περιβαλλοντικά θα καταστραφεί;
Απ.: Δεν είχα ποτέ αισθανθεί ότι υπήρχαν τέτοιες αντιδράσεις! Μάλλον το αντίθετο, θα έλεγα.
Τα αιτήματα για νέο αεροδρόμιο ήταν πολλά, από όλους τους φορείς.
Πολλά παράπονα για το υπάρχον αεροδρόμιο, καθώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τον όγκο των επισκεπτών.
Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω συμφόρησης, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής, περιορίζοντας μια σημαντική θετική προοπτική.
Κατά συνέπεια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μειονεκτούν σε σχέση με τις προδιαγραφές των σύγχρονων αεροδρομίων που εξυπηρετούν δημοφιλείς προορισμούς.
Το αεροδρόμιο αυτό θα είναι το καλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα.
Το πιο σύγχρονο, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ το κόστος κατασκευής του θα φτάσει τα 480 εκατ. ευρώ.
Όντως η Κρήτη αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού και πιστεύω ότι ένα νέο αεροδρόμιο αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του νησιού.