Τι γίνεται πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ; Έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, συγκάλεσε για σήμερα Τρίτη ο Στέφανος Κασσελάκης και επειδή δεν είναι συχνές αυτές οι συνεδριάσεις έχει ενδιαφέρον γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά μετά την πρόταση του Νίκου Παππά: Να συμφωνήσουν από τώρα, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για κοινή εκλογική κάθοδο, προτείνοντας από κοινού ένα πρόσωπο για υποψήφιο πρωθυπουργό.
Δεν φάνηκε πολύ… φιλική για τον Στέφανο Κασσελάκη αυτή η ιδέα. Διότι προτεραιότητα για τον Κασσελάκη αυτό τον καιρό δεν είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ανασύνθεση, ανασύνταξη, ανασυγκρότηση – βάλτε όσα… «ανα» θέλετε – στο καταστατικό συνέδριο του Φθινοπώρου.
Δεν συνέβησαν και λίγα χθες . Είχαμε καταρχήν:
*Την απαξιωτική αναφορά έως και επίθεση του Παύλου Πολάκη στο Ινστιτούτο Τσίπρα, και των συγκλίσεων που προωθεί: «όχι άλλα ινστιτούτα» είπε όχι άλλα στρογγυλά τραπέζια και φληναφήματα για βιώσιμη ανάπτυξη, εμώ τάχθηκε υπέρ των συγκρούσεων με καρτέλ και όχι μόνο
*Την κίνηση Κασσελάκη να προγραμματίσει συνέντευξη την ώρα της ομιλίας Τσίπρα, με μηνύματα και για τον ίδιο, όταν λίγο πριν αντάλλασσαν χειραψία προ της βράβευσης Νίμιτς
*Την απόλυση Θεοχαρόπουλου από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτας Πούλου, λίγες μέρες μετά την πρόταση με Ραγκούση για εσωτερικό δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά. Ο ίδιος απέδωσε την εξέλιξη σε πολιτικούς λόγους (δηλ. την πρόταση για δημοψήφισμα), από την Κουμουνδούρου έλεγαν ότι δεν εκπλήρωνε τα καθήκοντά του και κάποιοι ευρύτερα διαβάζουν προμηνύματα εκκαθαρίσεων τσιπρικών στελεχών.
Και φυσικά το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς νωρίς το πρωί προχώρησε στην δημοσιοποίηση της πρότασής του για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ .
Τι θα πει ο Κασσελάκης σήμερα; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη προς τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1 έδωσε μια γεύση:
–Eίπε καθαρά ότι, εφόσον προχωρήσει κάποιο από τα σενάρια για κοινή κάθοδο ή συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος σε εκλογή από τη βάση ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που είχε φωτογραφίσει ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα την περασμένη Πέμπτη. Ταυτίζει τα σενάρια που περιλαμβάνουν τον Τσίπρα με «συμφωνίες κορυφής» και άρα επιβολής από τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την σημασία της λαϊκής νομιμοποίησης. Όπως είπε κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Νίκου Παππά, «όλα τα σενάρια καταλήγουν σε μία ηγεσία που πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση».
-Μεταφέροντας την δική του ερμηνεία για το ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός μου δίνει την ευκαιρία να είμαι και να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης για τη χώρα». Σημείωσε επιπλέον ότι ο κόσμος «μας λέει παιδιά σοβαρευτείτε» για να φτιαχτεί «κάτι σωστό, φρέσκο, αξιοκρατικό, έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα». Είπε ακόμη και ότι ο κόσμος «απαιτεί» να συνεχίσει και να φτιάξει μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, και σε αυτόν τον κόσμο που τον έχει στηρίξει -και έναντι της εσωκομματική αμφισβήτησης, όπως είπε, τους προηγούμενους μήνες, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα τον προδώσει ποτές, κοινώς άφησε να εννοηθεί ότι δεν εγκαταλείπει ακόμη και αν χρειαστεί να μπει σε εκλογική αναμέτρηση με τον προκάτοχό του.
– Όσο για τα περί συνεργασίες είναι ενδεικτικό ότι αλλάζει στάση και για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανακρούωντας πρύμναν καταρχάς για το «εκβιαζόμενος», καθώς παραδέχτηκε ότι μπορεί να ήταν υπερβολή. Υπογράμμισε δε ότι συντάσσεται με το θύμα που εν προκειμένω είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ θύτης είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο ανιψιός του.
Υποσχέσεις ότι θα αλλάξει και ο ίδιος
Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε διατεθειμένος να αλλάξει και ο ίδιος, εγκαταλείποντας την προεκλογική του άμυνα έναντι επικρίσεων ότι είναι αυθεντικός και αληθινός, ακόμη κι αν κάνει λάθη. Στην χθεσινή του συνέντευξη υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τα πρωινάδικα και την προβολή της προσωπικής του ζωής, και δήλωσε έτοιμος «να βελτιωθώ, να συνεργαστώ και να εμπνεύσω».
Παραδέχθηκε προηγουμένως ότι το lifestyle μπορεί να ήταν απωθητικό για έναν κόσμο και δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, φαίνεται να αποσύρει το αφήγημα του περήφανου «μη επαγγελματία πολιτικού» που επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τις μάζες και δείχνει διατεθειμένος για προσαρμογές.
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται πως το 14,92% δεν του δίνει την ξεκάθαρη επιβεβαίωση που ανέμενε και δεν τον προστατεύει από αμφισβήτηση και σενάρια υπερκερασμού ή παράκαμψής του, τα οποία δείχνει να ξορκίζει.