Μισό αιώνα μετά από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει ένα περίπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, που μόνο με επιμονή, στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια μπορεί να επιλυθεί, τονίζει η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.
Όπως τόνισε η Αννίτα Δημητρίου σε δήλωση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός του πλαισίου των συζητήσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της νομιμότητα».
Ακολούθως η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου προσθέτει πως σε «αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος και το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Η αλληλοτροφοδότηση, η διαρκής και άριστη συνεργασία και η διαμόρφωση κοινού μετώπου Κύπρου-Ελλάδας αποδεικνύονται πολύτιμα όχι μόνο για τον καθορισμό στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και για όλα τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, ειδικότερα σήμερα μέσα σε ένα τρεμάμενο γεωπολιτικό σκηνικό».
Κατά την ίδια η μόνη λύση είναι η ίδια η επίλυση του Κυπριακού. «Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας μοναδικό ζητούμενο και εθνικός στόχος. Μόνο έτσι θα λυτρωθεί ο τόπος μας και θα γνωρίσει το μέλλον που δικαιούται», επισήμανε η Αννίτα Δημητρίου.
Τέλος η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, καθώς και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και θα στηρίζεται στο σεβασμό της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας και της κουλτούρας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Αναλυτικά η δήλωση της Αννίτας Δημητρίου:
«Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τις δύο ανοιχτές πληγές που στοιχειώνουν την ιστορία μας.
Πενήντα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και των συνεργατών της, που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να εισβάλλει στην Κύπρο και να θέσει σε εφαρμογή τα διχοτομικά σχέδιά της.
Πενήντα χρόνια που το τραύμα της κατεχόμενης πατρίδας μας παραμένει ανεπούλωτο.
Υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης» για αποκατάσταση δήθεν της συνταγματικής τάξης, η Τουρκία παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει έκτοτε κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας και διατηρώντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας που εδώ και είκοσι χρόνια είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στον τραγικό απολογισμό της εισβολής του Αττίλα, οι χιλιάδες πεσόντες και οι άμαχοι νεκροί, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εκτοπισμένοι.
Μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό παραμένει ένα περίπλοκο κι ευαίσθητο ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, που μόνο με επιμονή, στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια μπορεί να επιλυθεί. Oι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός του πλαισίου των συζητήσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της νομιμότητας.
Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος και το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Η αλληλοτροφοδότηση, η διαρκής και άριστη συνεργασία και η διαμόρφωση κοινού μετώπου Κύπρου-Ελλάδας αποδεικνύονται πολύτιμα όχι μόνο για τον καθορισμό στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και για όλα τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, ειδικότερα σήμερα μέσα σε ένα τρεμάμενο γεωπολιτικό σκηνικό.
Επιβάλλεται για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, καθώς και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και θα στηρίζεται στο σεβασμό της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας και της κουλτούρας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Μόνη λύση η ίδια η επίλυση του Κυπριακού.
Mόνο έτσι θα διασφαλισθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και η Κύπρος μπορεί πραγματικά να αποτελέσει καταλύτη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας μοναδικό ζητούμενο και εθνικός στόχος. Μόνο έτσι θα λυτρωθεί ο τόπος μας και θα γνωρίσει το μέλλον που δικαιούται».