Ο γιατρός δεν πρόλαβε να συνταξιοδοτηθεί
Ο γιατρός δεν πρόλαβε

Οι απανωτές ειδήσεις για ξαφνικούς θανάτους ανθρώπων όλων των ηλικιών συνεχίζουν να τρομάζουν.

Το τελευταίο “αντίο” θα πουν σήμερα η οικογένειά του, φίλοι και συνάδελφοι στον γνωστό ορθοπεδικό του Βενιζελείου Ζαχαρία Αθουσάκη που έφυγε αιφνίδια από καρδιακή ανακοπή ενώ βρισκόταν στον ελαιώνα του και μάζευε ελιές, έξω από την Βασιλική του Δήμου Φαιστού.

ο Ζαχαρίας Αθουσάκης
ο Ζαχαρίας Αθουσάκης

Ο γιατρός από την Βαγιωνιά αισθάνθηκε  χθες το πρωί έντονη δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου οι μεγάλες προσπάθειες των γιατρών να τον ανατάξουνήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο άτυχος ορθοπεδικός είχε πάρει άδεια για να μαζέψει τις ελιές του και βρισκόταν λίγο πριν τη  συνταξιοδότηση.

Η κηδεία του 67χρονου γιατρού θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι και η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.

Τι λένε οι γιατροί για τους απανωτούς θανάτους που φοβίζουν τον κόσμο

Οι απανωτές ειδήσεις για αιφνίδιους θανάτους είναι καθημερινό θέμα συζήτησης και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον κόσμο.

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι στο 30% έως 40% των περιπτώσεων, η πρώτη και η τελευταία εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου για έναν άνθρωπο που φεύγει ξαφνικά από τν ζωή, χωρίς καν να γνωρίζει από τι έπασχε.

Ο διευθυντής ΕΣΥ, καρδιολόγος του ΠΑΓΝΗ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Ζάχαρης, είπε πρόσφατα στην «Π» ότι πάντα υπήρχαν αιφνίδιοι θάνατοι ανθρώπων όλων των ηλικιών και υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται, όπως πιστεύουν πολλοί, με τους εμβολιασμούς κατά της covid.

Eξήγησε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκτός από την πανδημία του κοροναϊού πανελλαδικά, αλλά και στην Κρήτη, έχουμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πανδημία παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων που παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης, είναι να διακόψουμε το κάπνισμα, να προσέχουμε την διατροφή και το βάρος μας, να ελέγχουμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας.

Ο κ. Ζάχαρης υπογράμμισε ότι η υψηλή χοληστερίνη χωρίς θεραπεία δημιουργεί στενώσεις και στεφανιαία νόσο.

Πρόσθεσε ότι αν είμαστε  γενικά ασυμπτωματικοί, πρέπει απο την ηλικία των 35-40 ετών να κάνουμε υπερηχοκαρδιογράφημα, αλλά και ένα τέστ κοπώσεως. Σήμερα στην Ελλάδα το 39% του πληθυσμού έχει υπέρταση, το 60% υψηλή χοληστερίνη, το 11,6% διαβήτη, το 32% παχυσαρκία, ενώ  ποσοστό άνω του 38% των πολιτών είναι καπνιστές, νούμερα ανησυχητικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα συμπτώματα που δεν αξιολογούμε

Ο καρδιολόγος τονίζει ότι μπορούμε να προλάβουμε έναν ξαφνικό θάνατο αν δεν αγνοήσουμε κάποια συμπτώματα  λίγες μέρες ή ώρες πριν, τα οποία δεν είχαμε στο παρελθόν. Αυτά είναι δύσπνοια όταν για παράδειγμα περπατάμε, πόνος, βάρος ή κάψιμο στο στήθος την ώρα που δουλεύουμε ή ταχυκαρδία.

Όπως είπε, πολλοί άνθρωποι  δεν δίνουν σημασία και τα αποδίδουν σε άλλες αιτίες. «Θα μπορούσαν  όμως να σωθούν, τόνισε, αν αξιολογούσαν τέτοιους είδους πρώιμα συμπτώματα που χτυπούν το «καμπανάκι», αλλά εμείς επιμένουμε να μην το ακούμε» τόνισε.