Ανδρουλάκης: Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια

«Δεν είναι μπίζνα η στέγαση. Δεν μπορεί να μεγαλώσει μια γενιά ανθρώπων χωρίς να νιώθει αξιοπρέπεια», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τη στεγαστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάστηκε απόψε (3/4) σε ειδική εκδήλωση με νέους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με αυτά τα λόγια, συμπύκνωσε τη στόχευση του συνολικού σχεδίου που προτείνει το Κίνημα και ξεδιπλώνεται σε 6 άξονες.

Συγκεκριμένα:

1) Θέσπιση Διεύθυνσης Κατοικίας

Θα ορίζει ζώνες πίεσης στις περιοχές με μεγάλη στεγαστική επιβάρυνση. Στις ζώνες πίεσης μπορεί να εισηγείται σε κάθε αρμόδια αρχή μέτρα όπως ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κατάργηση της golden visa, το ταβάνι στο ποσοστό αύξησης ενοικίων ή η ανώτατη τιμή μισθώματος σε ακίνητα τα οποία δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές ποιότητας στέγης π.χ. ενεργειακή κλάση.

Θα είναι αρμόδια για την εξεύρεση κονδυλίων από κάθε αρμόδια εθνική και υπερεθνική πηγή και θα συνδράμει τους ΟΤΑ προκειμένου να αναπτύξουν οι ίδιοι προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Παράλληλα συμπεριλαμβάνει το γραφείο Συνηγόρου του Ενοικιαστή το οποίο καταγράφει και διερευνά καταγγελίες ενοικιαστών για παραβάσεις των ρυθμίσεων, επιβάλλοντας κυρώσεις όπου χρειάζεται.

2) Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων

Σε αυτήν, Δημόσιο και ΟΤΑ θα μπορούν να παραχωρούν τη χρήση των ακινήτων τους, να τα ανακαινίζει και να τα διαθέτει προς ενοικίαση σε χαμηλά μισθώματα. Επιπλέον θα κατασκευάσει 5.000 νέες κατοικίες οι οποίες θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια.

Μέσα από τα προγράμματα ανακαίνισης της ΔΕΔΙΑ και τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης των Δήμων υπολογίζεται ότι μπορούν να πέσουν στην αγορά 40.000 σπίτια με χαμηλά ενοίκια εντός της 5ετίας.

Τα σπίτια αυτά θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ και μέρος τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Επιπλέον, ποσοστό των κατοικιών θα είναι κατάλληλο προκειμένου να στεγάσει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά για τη στεγαστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

3) Προτεραιότητα σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και στρατιωτικούς

Σε συνεργασία με τους δήμους τίθενται κριτήρια με βάση τα οποία προτεραιότητα στα σπίτια της ΔΕΔΙΑ θα έχουν γιατροί, αναπληρωτές δάσκαλοι, νοσηλευτές και στρατιωτικοί.

4) Κατάργηση της golden visa σε μικρά νησιά, αστικά κέντρα και Θράκη

Τροποποίηση της επενδυτικής (angel visa), προκειμένου να αφορά επενδύσεις στην Περιφέρεια στον πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και τις start-up, με στόχο η οικονομική δραστηριότητα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, και να αποκλιμακωθεί η οικιστική πίεση στα αστικά κέντρα.

5) Φοροελαφρύνσεις Ενοικίων

Ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα τους στη Διεύθυνση Ακινήτων έχουν μειωμένη φορολογία ή μηδενική για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους

6) Δημιουργία χώρων διαμονής προσωπικού τουριστικών μονάδων

Ενσωμάτωση στη νομοθεσία περί προδιαγραφών τουριστικών μονάδων από μία κατηγορία ή αριθμό κλινών και πάνω, τη δημιουργία χώρων διαμονής προσωπικού με ελάχιστα εμβαδά ανά διαμένον άτομο και προδιαγραφές.

Απαγόρευση χρήσης αυτών προς τουριστική αξιοποίηση και συνδυασμό με την άδεια λειτουργίας της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια συζήτηση-εξειδίκευση του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ με τον γνωστό σεναριογράφο Παναγιώτη Μαρκεζίνη, εξήγησε ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί η οξύτατη στεγαστική κρίση.

«Στην Ελλάδα, οι νέοι φεύγουν κατά μέσο όρο σε ηλικία 30 ετών από το πατρικό σπίτι τους. Στον μέσο όρο της Ευρώπης φεύγουν στα 26 έτη. Εδώ μιλάμε για μια γενιά ανθρώπων που μεγαλώνουν μέσα στα σπίτια των γονιών τους, δεν κάνουν οικογένειες. Αυτό σιγά – σιγά γίνεται νοοτροπία, γίνεται κουλτούρα», τόνισε, για να προσθέσει πως «είναι θέμα δημογραφικό, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι θέμα αξιοπρέπειας των νεότερων γενεών».

«Πυρά» Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, πως «καλώς ή κακώς, για λόγους ιδεοληπτικούς, έκανε την αγορά ακινήτων αναπτυξιακή πολιτική, μονόπλευρα, χωρίς να βλέπει τα κοινωνικά ζητήματα που δημιουργεί η πολιτική της ατζέντα. Δηλαδή, όταν σχεδόν οι μισές άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας είναι σε real estate, είναι αυτό υγιές για την ελληνική οικονομία;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Ανδρουλάκης αποσαφήνισε πως η δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών θα συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων στην αγορά ακινήτων προς τα κάτω: «Τα σπίτια αυτά θα έχουν ένα πολύ μικρότερο ενοίκιο, διότι ακόμη και ο ιδιώτης που θα βάζει το διαμέρισμα του στη δεξαμενή θα έχει άλλα οφέλη, οπότε η μείωση του ενοικίου μπορεί να είναι 30-40%. Στη Βιέννη για παράδειγμα που ασκεί τέτοιες πολιτικές το ‘domino effect’ στην αγορά είναι μείωση ενοικίων της τάξης του 15-20%».

Η δεξαμενή των κοινωνικών κατοικιών σε βάθος 5ετίας

Αναλύοντας περαιτέρω πώς θα διαμορφωθεί η δεξαμενή των 40.000 κοινωνικών κατοικιών σε βάθος 5ετίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «σε κάποιους τα 40, 50, 60.000 σπίτια ηχούν λίγα. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε. Δεν είχαν αυτομάτως 200-300.000 σπίτια στη δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών για παράδειγμα οι Πορτογάλοι, ούτε μισό εκατομμύριο κοινωνικές κατοικίες οι Αυστριακοί. Από κάπου ξεκινάμε και διαμορφώνουμε την κουλτούρα του κράτους συγκροτώντας μια διεύθυνση και μια δεξαμενή κατοικιών».

Και προσέθεσε ότι «η δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών θέτουμε ως στόχο να έχει 40.000 κατοικίες μαζί με τις νεόδμητες. Εμείς παλαιότερα είχαμε βάλει και υψηλότερους στόχους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση όμως δεν το αξιοποίησε. Άλλα κράτη χρησιμοποίησαν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατασκευάζοντας 10-20.000 νεόδμητες κατοικίες. Άρα τι λέμε; Φτιάχνουμε μια δεξαμενή κατοικιών με νεόδμητα, με ανακαινισμένα ακίνητα του δημοσίου, με κατοικίες ιδιωτών, τα διαχειρίζεται μια Αρχή και δίνονται με κοινωνικά κριτήρια σε νέα ζευγάρια, σε ανθρώπους με αναπηρία, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη βάση και θα βάλουμε τα θεμέλια μιας μεγάλης πολιτικής για τη στέγαση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς δεν θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε ρουσφέτια όπως ο Μητσοτάκης»

Ερωτηθείς, τέλος, για την αξιοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κανονική χώρα θα γίνουμε, όταν μια κυβέρνηση μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κυβερνήσει και όχι για να κατακτήσει το κράτος. Και δεσμεύομαι, αν μας δώσει ο λαός αυτή τη δυνατότητα, εμείς θα κυβερνήσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια και δεν θα κατακτήσουμε το κράτος για να κάνουμε ρουσφέτια και με αυτό τον τρόπο να διαιωνίζουμε την εξουσία μας όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ομάδας προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης, ξεκίνησε την παρουσίαση της στεγαστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «είναι κοινωνική ασχήμια τέσσερις στους δέκα Έλληνες να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους στο τέλος του μήνα. Είναι η ασχήμια του να μην μπορεί ένα νέο ζευγάρι να ζήσει μαζί και να κάνει οικογένεια. Είναι η ασχήμια του να μην μπορείς με τον βασικό μισθό να ζήσεις αξιοπρεπώς και να έχεις το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου».

Και τόνισε ότι «το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι για ένα σπίτι το οποίο θα αποτελεί για όλες και όλους δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ξέρετε οι πολιτικές πολλές φορές κρίνονται επικοινωνιακά. Αυτό είναι που έχουμε συνηθίσει από την κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, τι θα μπορέσει να έχει τη λιγότερη προσπάθεια και το μέγιστο επικοινωνιακό αποτέλεσμα».

«Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, ο τρόπος που λειτουργούμε είναι τελείως διαφορετικός. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι η άσκηση πολιτικής με άξονα το μπόι των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το μπόι που είναι ψηλό θέλουμε να μετρήσουμε. Αυτό το μπόι των αναγκών θέλουμε να συναντήσουμε, με αυτό μετριόμαστε, με τις ανάγκες του κόσμου. Και με βάση αυτό θέλουμε μια κοινωνία για τους πολλούς και όχι για τους λίγους», ανέφερε καταληκτικά.