Η πρόβλεψη έμενε ουσιαστικά ανεφάρμοστη επί δεκαετίες, όμως πλέον επέστρεψε λόγω της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μαζικής διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS.
Η αύξηση αναγκάζει τους εργοδότες να δηλώνουν τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους, ώστε να φορολογούνται αυτά όπως ο μισθός τους.
Πλέον, στην εξεύρεση λύσης όσον αφορά στο γρίφο των φιλοδωρημάτων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν οι πελάτες στον εργαζόμενο είναι μισθός, αποσκοπεί η νομοθετική διάταξη που δρομολογεί η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εισαχθεί το αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα για τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) και αναμένεται να οδηγηθεί για ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Προβλέπεται μάλιστα το ποσό που θα είναι 3.600 ευρώ ετησίως να μην φορολογείται αλλά και να μην επιβαρύνεται από ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού, ενώ για τους εργοδότες υπάρχει πρόβλεψη ότι αν διαπιστωθεί μείωση των τακτικών αποδοχών ενώ αυξάνεται το ποσό για τα φιλοδωρήματα να πρέπει να πληρώσουν εισφορά επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Ταυτόχρονα εισάγεται και μια αντικαταχρηστική διάταξη για τους εργοδότες εκείνους που τυχόν σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς και να μετατρέψουν (μέσω τροποποίησης της σύμβασης) ένα μέρος του μισθού σε αφορολόγητο φιλοδώρημα για να γλιτώνουν εργοδοτικές εισφορές.
Συγκεκριμένα η διάταξη θα προβλέπει:
Φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί από πελάτες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως.
Το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του «επίσημου» μισθού.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση τακτικών αποδοχών με παράλληλη αύξηση πρόσθετων αποδοχών (δηλαδή των φιλοδωρημάτων που δηλώνονται στο πεδίο «τακτικές αποδοχές» της ΑΠΔ), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία για φορολόγηση των tips δεν είναι καινούρια στην Ελλάδα, αν και τόσα χρόνια έμεινα ανεφάρμοστη. Το ζήτημα ήρθε στο φως μετά τη μαζική διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, η οποία αναγκάζει τους εργοδότες να δηλώνουν και τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους, ώστε να φορολογούνται αυτά όπως ο μισθός τους.