Δεν συμφωνούν οι υποψήφιοι αρχηγοί για την Κεντροαριστερά ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, μετά την άρνηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η Φώφη Γεννηματά δεν συμφωνεί με αναβολή της ψηφοφορίας, ενώ ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ ζητούν να μετάσχουν στη συνάντηση που συγκάλεσε ο Νίκος Αλιβιζάτος με τους υποψηφίους. Στην επιστολή του προς τους υποψήφιους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Αλιβιζάτος τους κάλεσε την Τρίτη ώστε να συμφωνήσουν πώς θα πρέπει να προχωρήσουν στο μέλλον, προτείνοντας μεταξύ άλλων αναβολή της διαδικασίας κατά ένα μήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση της ψηφοφορίας. Ωστόσο οι υποψήφιοι δεν έχουν κοινές θέσεις.
Επιστολή Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά στην απαντητική επιστολή που έστειλε προς τον Νίκο Αλιβιζάτο δηλώνει ότι δεν συμφωνεί ότι συντρέχει λόγος καθυστέρησης ούτε με τη σύγκληση σύσκεψης όλων των υποψηφίων. Το επιχείρημά της είναι ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει αρμοδιότητα μόνο τα διαδικαστικά, ενώ στο εγχείρημα εμπλέκονται κόμματα που δεν εκπροσωπούνται από υποψήφιους.
Επίσης, δηλώνει έκπληξη για τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα και τονίζει ότι δεν θεωρεί πως προκύπτει λόγος αναβολής των εκλογών από την ορθή ανάγνωση των επιστολών των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις.
Ο Ν. Ανδρουλάκης
Από την πλευρά του σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «αν χρειαστεί ας μετατεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η ημερομηνία, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να ψηφίσουν όλοι» ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τα θέματα της εκλογικής διαδικασίας, είπε ότι πρέπει να τα λύσει η επιτροπή, «οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να ασχολούνται πολύ μ’ αυτά. Ας μετατεθεί η ημερομηνία εκλογών για κάποιο διάστημα. Το θέμα είναι η πολιτικοποίηση της διαδικασίας».
Ο Γιώργος Καμίνης
Η καθυστέρηση λίγων εβδομάδων δεν είναι είναι πρόβλημα ούτε για τον Γιώργο Καμίνη.
Όπως είπε: «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων».
Και συμπλήρωσε ότι «θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων ή πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα». «Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα» κατέληξε.
Ο Στ. Θεοδωράκης
Επιστολή στον Νίκο Αλιβιζάτο έστειλε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, στην οποία δηλώνει «σε γενικές γραμμές σύμφωνος» με τις προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής για τη συνάντηση της Τρίτης. Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντηση πρέπει να μετέχουν «οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος».
«Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς» καταλήγει.
Ο Γιάννης Μανιάτης
Για τον Γιάννη Μανιάτη η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης «είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος» και τονίζει ότι πρέπει «να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν»
ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΣΥ
Τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης ζητούν τόσο το ΚΙΔΗΣΟ όσο και η ΔΗΣΥ, που δεν έχουν υποψηφίους στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Το ΚΙΔΗΣΟ αναφέρει ότι «για οποιοδήποτε ζήτημα, που δεν εμπίπτει στην εντολή του Συνεδρίου προς την Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, την ευθύνη έχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ» και η «η όποια μελλοντική μετεξέλιξη της προοδευτικής παράταξης δεν είναι παρά υπόθεση του συνόλου των μελών των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν καθώς και όλων εκείνων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής και θα δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους στις δράσεις της».
Εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Απόστολος Πόντας τόνισε ότι η ΔΗΣΥ είναι «ο πραγματικός εντολέας του κ. Αλιβιζάτου και σε κάθε σύσκεψη για τη μεταβολή των συμφωνηθέντων διαδικασιών για την εκλογή προέδρου θα πρέπει να συμμετέχουν το ΚΗΔΙΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις ως κόμματα – μέλη της ΔΗΣΥ».
Ωστόσο, τονίζει ότι οι αόριστες αναβολές γελοιοποιούν τη διαδικασία και «η Επιτροπή Αλιβιζάτου θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να διεξάγει τις εκλογές, όπως αυτές έχουν προκηρυχθεί».