Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν; Τι ανασχηματισμός ήταν αυτός; Και εάν η ΝΔ δεν είχε πάρει αυτό το…μήνυμα στις εκλογές πόσο χειρότερη θα ήταν μια απλή διορθωτική κίνηση; Δεν μοιάζει για…ριζική αλλαγή η απομάκρυνση 4 υπουργών για ασαφείς λόγους– πλην της ακρίβειας που δεν αφορά ένα μόνο υπουργείο για να είμαστε σοβαροί- και η επαναφορά στρατού υφυπουργών σε θέσεις που απλώς ανακαλύπτονται.
Ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν εκτεταμένες και δομικές αλλαγές. Ο ανασχηματισμός δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την εκτίμηση ή προσδοκία. Μοιάζει κίνηση διεκπεραίωσης και των ελάχιστων δυνατών αλλαγών. Στόχος ήταν να ησυχάσουν και οι βουλευτές; Μάλλον. Αυτή τη φορά όλοι όσοι εισήλθαν στην κυβέρνηση, πλην ενός (του Γιώργου Μυλωνάκη) είναι βουλευτές.
Προφανές δεν βλέπει κάποιος αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική και για διορθωτικές κινήσεις σε κρίσιμα πεδία. Αντιμετωπίζει απλά κάποιες περιπτώσεις εκκωφαντικής ανικανότητας, παρά παρεμβαίνει στην ουσία των κυβερνητικών επιλογών με διάθεση πραγματικών αλλαγών.
Η τιμωρία…Σκρέκα για την ακρίβεια, η υποκριτική…επιτίμηση της Κεραμέως για το σκάνδαλο των mails που την ίδια ώρα επιβραβεύεται με το υπουργείο Εργασίας και η…καρατόμηση των υπουργών της Κρήτης για το άσχημο αποτέλεσμα δεν βγάζει νόημα!.
Γεωγραφικά, ο ανασχηματισμός ενισχύει προφανώς τη Θεσσαλία, λόγω αγροτικού πληθυσμού και δοκιμασίας από τις πλημμύρες, ενώ δίνει πόντους και στη Μακεδονία με την επιστροφή Παναγιωτόπουλου και την ένταξη στο σχήμα του Κώστα Γκιουλέκα. Αποδυναμώνεται όμως η Κρήτη, ενώ δεν κέρδισε κάτι η Πελοπόννησος, που θεωρήθηκαν εκ των αδύναμων κρίκων στον εκλογικό χάρτη της ΝΔ.
Αν δεν είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές, ένας τέτοιος ανασχηματισμός θα ήταν απλά μία διορθωτική κίνηση περιορισμένου βεληνεκούς, με ορισμένες διευθετήσεις για να «κλείσουν τρύπες».
Οι αιτίες του ανασχηματισμού συνδέθηκαν με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά ουσιαστικά μόνο τρεις αλλαγές επικεντρώνονται σε αυτά τα κριτήρια: Στα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, με την απομάκρυνση όμως μόνο του υφυπουργού Θεοχάρη, προφανώς για να μην χρεωθεί όλο το λάθος ο Κωστής Χατζηδάκης.
-Έμειναν στην κυβέρνηση υπουργοί που θεωρούνται εξαιρετικά αμφίβολων επιδόσεων ή και θεωρούνται καταφανώς αποτυχημένοι. Η Νίκη Κεραμέως είναι ένα παράδειγμα, ο Χρήστος Στυλιανίδης ένα δεύτερο. Επίσης με μέτριο έως αρνητικό βαθμό είναι η αξιολόγηση για τους Κ.Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Δεν έφερε νέα πρόσωπα άραγε η κυβερνητική παράταξη δεν διαθέτει «πάγκο»; Αφού επέστρεψαν δοκιμασμένα πρόσωπα (Θεοδωρικάκος, Παναγιωτόπουλος, Τσιάρας), αναβαθμίστηκαν Λιβάνιος, Σπανάκης, αλλά ανανέωση και ανθρώπους εκτός στενής πολιτικής δεν βρέθηκαν . Ουτε καν τα ονόματα που ακούστηκαν δεν έπαιξαν.
Αναγνωρίζονται εκ των υστέρων «λάθη» αφού μπήκαν στην κυβέρνηση δύο βουλευτές, που είχαν καταψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (Καραγκούνης, Γκιουλέκας). Όμως στελέχη όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και άλλοι, παρέμειναν εκτός.
Το βασικότερο: Υπουργεία που έχουν χαρακτηριστεί αδύναμα όπως το Υγείας, το Οικονομίας, το Δικαιοσύνης , το Προστασίας του Πολίτη και δεν πειράχτηκαν. Η πολιτική θα συνεχιστεί ίδια προφανώς και άρα θα έχουμε…σύντομα νέα μηνύματα