Εκρηκτική δείχνει να είναι στην Ελλάδα η διείσδυση των υπηρεσιών του Starlink, του δορυφορικού συστήματος παροχής υπηρεσιών Internet υψηλής ταχύτητας, το οποίο ανήκει στην εταιρεία SpaceX του Έλον Μάσκ. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί έναν αστερισμό χιλιάδων μικρών δορυφόρων, που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (LEO – Low Earth Orbit), προκειμένου να παρέχουν ευρυζωνικό internet σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες Διαδικτύου είτε είναι ανύπαρκτες, είτε αναξιόπιστες.
Η χρήση του Starlink φαίνεται πως εκτοξεύτηκε στη χώρα μας το 2024, με τα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν ότι η κυκλοφορία δεδομένων μέσω της υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 8,9 φορές, όταν παγκοσμίως η χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας του Έλον Μασκ αυξήθηκε κατά μόλις 3,3 φορές. Η επίδοση αυτή αναδεικνύει την εταιρεία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου σε υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, ενώ κάνει την Ελλάδα μία από τις περιοχές του κόσμου με την ταχύτερη υιοθέτηση δορυφορικής σύνδεσης για το Διαδίκτυο, ειδικά σε τοποθεσίες που παραδοσιακά υστερούσαν σε υποδομές ή δεν είχαν πρόσβαση.
Σύμφωνα με το «Cloudflare Radar 2024», η ταχεία ανάπτυξη της Starlink στην Ελλάδα αντανακλά τη γενικότερη τάση στην Ευρώπη για βελτίωση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφορικών υπηρεσιών, με τη χώρα μας πάντως να ξεχωρίζει, με σημαντική αύξηση στη χρήση της υπηρεσίας.
Εκτοξεύτηκε η χρήση του Starlink
Η έντονη αυτή ανάπτυξη δείχνει ότι η Starlink έχει αρχίσει να γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα σε περιοχές με περιορισμένες επιλογές σύνδεσης και η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας αυτής της στρατηγικής.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, στη σημαντική αύξηση της διείσδυσης του Starlink στην Ελλάδα έχει συμβάλει σημαντικά η είσοδος της Κωτσόβολος στη λίστα των πιστοποιημένων μεταπωλητών στη χώρα μας.
Εκρηκτική άνοδος των data
Συνολικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του «Cloudflare Radar 2024 Year in Review», η χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα «χτύπησε κόκκινο» και το 2024. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων αυτών, η συνολική κίνηση στο Διαδίκτυο στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 7,8% το 2024, παρουσιάζοντας ωστόσο μικρότερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων στην Ελλάδα το 2024 ανήλθε στα 81 Mbps, ενώ η καθυστέρηση σε συνθήκες αδράνειας ήταν της τάξης των μόλις 21 ms. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2024 οι καταναλωτές συνέχισαν να στρέφονται στις φορητές συσκευές για τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο. Ειδικότερα, το ποσοστό ανήλθε σε 54,9%, έναντι 45,1% των σταθερών συσκευών.
Οι δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης
Το «Cloudflare Radar» δείχνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το ελληνικό ίντερνετ. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για το 2024 ήταν η Google, με το Facebook και την Apple να ακολουθούν. Τη πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με την «Cloudfare», συμπλήρωσαν οι Microsoft, AWS, TikTok, Office/Microsoft 365, YouTube, Instagram και iCloud.
H Google είχε, μάλιστα, την πρωτοκαθεδρία και στις μηχανές αναζήτησης, με το μερίδιό της να εκτοξεύεται στο 97,9%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η μηχανή αναζήτησης Bing, με μερίδιο μόλις 1,3%, ακολούθησαν το DuckDuckGo με 0,3% και η Yahoo με 0,2%.