Με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι και θα επονήσει έκθεση με πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, ο κ. Γκόλνταμερ δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο έργο.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησής του να οργανώσει αυτή την επιτροπή που θα επιχειρήσει, όπως είπε, να διευκρινίσει και να υπογραμμίσει τις αιτίες για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την πεποίθησή του ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι πως με τις προσπάθειες του διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».

Έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο έργο που του ανατέθηκε κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση του τοπίου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών στο μέλλον, δήλωσε ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το τι έγινε στην Ελλάδα και την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μελλοντικό σχέδιο και προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το τοπίο και τις πυρκαγιές».

Συζήτησαν την ομοιότητα της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που αντιμετωπίζουν και αλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Συζήτησαν για τις αλλαγές στο τοπίο, την κλιματική αλλαγή, παράμετροι που, όπως σημείωσε, επίσης επηρεάζουν τη δυναμική και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών.

Υπογράμμισε ότι «το μέλλον επιβάλλει να έχουμε μια προσέγγιση στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ως επιτροπή θα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο».

«Ναι, νιώθω έτοιμος, αυτό συμφωνήσαμε, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται και είναι ξεκάθαρο ότι θα εργαστεί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα ακούσει όλες τις φωνές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο.

Παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η φωτιά στο Μάτι και αλλού είναι μια έκφραση της πολυπλοκότητας των παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Πρόσθεσε ότι «κάποιες από αυτές τις παράμετρους είναι πέραν του ελέγχου μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως στο Μάτι συνέπεσαν όλα, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μια εκρητκική κατάσταση.

Επισήμανε ότι «αυτές τις μέρες βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες, οπότε ούτε εμείς οι ειδικοί είμαστε μόνοι μας αλλά και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό το πρόβλημα».