πλοία του πολεμικού ναυτικού

Συνεχίζεται αργά αλλά σταδιακά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολλά από τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχουν ήδη επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης. Ένας σημαντικός αριθμός παράλληλα τούρκικων πλοίων έχει περάσει ήδη τα στενά.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η οπισθοχώρηση των Τούρκων, φαίνεται να επιβεβαιώνει το αρχικό σενάριο, για έλεγχο ετοιμότητας από ελληνικής πλευράς, την οποία και ήθελαν να εξετάσουν οι Τούρκοι για να γνωρίζουν τους χρόνους και τους ρυθμούς απόκρισης των αντιπάλων.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο βέβαια, η οπισθοχώρηση εξακολουθεί να προβληματίζει και να εκλαμβάνεται ως ένα βαθμό ως κίνηση τακτικής, αφού η τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραμένει σε ισχύ έως και τις 2 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Μουσταφά Ντεστιτζί, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον Ερντογάν, όπου σύμφωνα με αυτές στο «μέλλον μπορεί και πάλι να κυματίζει» σε ελληνικό έδαφος τούρκικη σημαία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά εξετάζει πολύ σχολαστικά όλες τις κινήσεις των Τούρκων, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα και παραμένει σε εγρήγορση σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες της και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, όπου η ένταση δεν έχει πλήρως αποκλιμακωθεί.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ειδικότερα, παραμένει σε ετοιμότητα τουλάχιστον ως την επόμενη Κυριακή διατηρώντας σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή και δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υπαναχώρηση όσο δεν υπάρχει αποκλιμάκωση της προκλητικότητας.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι στο σύνολο της η Τουρκία έχει αναδιπλωθεί, έχοντας βιώσει την παγκόσμια κατακραυγή για τις κινήσεις της, συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

«Τα βήματα που έχουμε λάβει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι γενικά αποδεκτά και σεβαστά, εκτός από μερικές φανερές ενστάσεις» ανέφερε στο πλαίσιο εγκαινίων αυτοκινητόδρομου για να προσθέσει:

«Ο στόχος των χωρών που έχουν κάνει πολύ θόρυβο τις τελευταίες μέρες δεν είναι η Αγία Σοφία και η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά το τουρκικό έθνος και οι μουσουλμάνοι στην επικράτειά του.  Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Διεθνείς αναλυτές πάντως εκτιμούν, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Ερντογάν, είναι ξεκάθαρες δηλώσεις αναδίπλωσης, δεδομένου του ακροατηρίου στο όποιο απευθύνεται και σε καμία περίπτωση δεν συντηρούν την πολεμική στρατηγική, την οποία η Τουρκία στην πραγματικότητα απεύχεται.

Παρά τον τόνο των δηλώσεων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, με τη σαφή προϋπόθεση ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα αποσύρει όλα τα πλοία και τις δυνάμεις και θα κάτσει σε ένα «τραπέζι ειρήνης» χωρίς ίχνος προκλητικότητας.

Ο Ερντογάν παράλληλα, ενώ συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τόνους, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού όχι μόνο αναγκάζεται σε οπισθοχώρηση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από ανοικτά μέτωπα. Το πλήγμα που δέχθηκαν Τούρκικα στρατεύματα στη δυτική Λιβύη σε αεροπορική βάση που είχαν εγκατασταθεί ήταν καίριο, ενώ αποδεικνύει πως οι Τούρκοι αρχίζουν να χάνουν τον έλεγχο στη διαχείριση των καταστάσεων, αλλά δεν χάνουν το εμπρηστικό ύφος στις δηλώσεις τους.