Πότε και με ποιους όρους ένας εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη; Πόσα ένσημα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει; Τι διαδικασία θα πρέπει να γίνει για να κατοχυρώσει κάποιος τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία μπορεί να πάρει επίσημες και νομικά θεμελιωμένες απαντήσεις και μάλιστα δωρεάν απευθυνόμενος στην Εξειδικευμένη Δομή Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝ.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε) στην Περιφέρεια Κρήτης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, η οποία λειτουργεί από το 2016 (Α. Παπανδρέου 61).
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρους για να τους ενημερώσουν για το πότε δικαιούνται να μπουν στη διαδικασία της συνταξιοδότησης και ποια είναι τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνουν στην κατεύθυνση αυτή.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο περιφερειακός συντονιστής ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κρήτης Μανώλης Μελαμπιανάκης, σημειώνει ότι «το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστώσει ότι οι αλλεπάλληλες και εκτεταμένες ανατροπές στην οικονομία έχουν ως επακόλουθο τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την εντεινόμενη κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών και των όρων απασχόλησης, καθώς και την ανεπαρκή λειτουργία του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης.Επιπλέον, οι γραμμικές μορφές σταδιοδρομίας τείνουν να εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο, ενώ παράλληλα τείνουν να αυξάνονται μορφές σταδιοδρομίας με χαρακτήρα απρόβλεπτο, πολύπλευρο, ασταθή, κυκλικό και μεταβατικό.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, τόσο η διατήρηση όσο και η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας αποτελεί μία σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Σε αυτό το δυσμενές και αόριστο περιβάλλον καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη συμβουλευτική παρέμβαση και πληροφόρηση των ανέργων και των εργαζομένων, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, το ΙΝ.Ε. /Γ.Σ.Ε.Ε., στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση – ΕΣΠΑ 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αναπτύξει Εξειδικευμένη Δομή Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εργαζομένων και Ανέργων στην Περιφέρεια Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Απασχόλησης ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κρήτης Μάνο Πετράκη, η Δομή απευθύνεται σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και ανέργους παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες που αφορούν στην εξατομικευμένη πληροφόρηση για θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (συνταξιοδοτικά, αποζημιώσεις, βλαπτικές μεταβολές κ.α.), δίνοντας έγκυρες απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται από τους ενδιαφερόμενους.
Επίσης γίνεται διοργάνωση δια ζώσης δράσεων πληροφόρησης για θέματα εργασιακής νομοθεσίας, κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης, με τη συμμετοχή νομικών μας συνεργατών και εξειδικευμένων επαγγελματικών συμβούλων. Ακόμα η Δομή παρέχει εξατομικευμένη επαγγελματική συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανάπτυξης (τεχνικές αναζήτησης εργασίας, διαχείρισης επαγγελματικών μεταβάσεων, εργασίας).
Επίσης διαμορφώνονται ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους (εργασιακό άγχος, συγκρούσεις στο χώρο εργασίας, επικοινωνία στον εργασιακό χώρο κ.ά.).
Πώς θα ενημερωθεί κάποιος για το πότε θα πάρει σύνταξη
Στο Γραφείο του Περιφερειακού Παραρτήματος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που βρίσκεται στην Ανδρέα Παπανδρέου (Ακαδημίας) 61, ο κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να κλείσει ένα ραντεβού σε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο οποίο θα προσέλθει έχοντας μαζί του όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα αφορούν την ασφάλισή του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά, θα πρέπει να έχει στοιχεία που αφορούν την ημέρα πρόσληψής του, την εργασιακή σχέση του με τον φορέα απασχόλησής του, τους εργασιακούς χώρους στους οποίους έχει απασχοληθεί όπως και αντίστοιχα τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία έχει ασφαλιστεί ώστε να προκύπτει ένα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενσήμων του.
Όλος ο φάκελος με τα στοιχεία αυτά θα στέλνεται στην Αθήνα όπου θα εξετάζεται από εργατολόγους και νομικούς συμβούλους και μέσα σε ένα μήνα ο ασφαλισμένος θα έχει έγγραφη απάντηση σε σχέση με το πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον τελικό στόχο του.
Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, πρόκειται για μια πολύ σημαντική παροχή, που έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες δεκάδων εργαζόμενων, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν εικόνα για το πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Η απάντηση που λαμβάνει εγγράφως ο εργαζόμενος είναι επίσημο επιστημονικό έγγραφο και έχει νομική ισχύ.