Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε ο ίδιος επιβάλει κατά του σταθμού. Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει στο κανάλι του Φαλήρου επειδή, όπως είπε, του το ζήτησε ένας ηλικιωμένος σε μια περιοδεία του στην Αρκαδία.
Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την άρση του εμπάργκο στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό.
«Οσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κριτική είναι κριτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές. Εγώ δεν έχω απευθυνθεί σε όλους τους δημοσιογράφους, όμως θεωρώ πως τα ΜΜΕ παίζουν έναν ρόλο.
Και πολλές φορές στον σταθμό σας υπερβαίνατε τα όρια. Και έχω σκεφτεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να ακουστώ από όλους τους πολίτες αλλά να επιστρέψουμε και σε μια μορφής κανονικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον σταθμό να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι η απόφασή του να πάει εκεί ήταν οριακή – εκτίμησε δε, ότι μάλλον δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα “ναι”;», ρώτησε η Σία Κοσιώνη για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της Βουλής.
Στην παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίηση («βοθροκάναλα», «σκάι- ξεφτίλες» κ.λπ.) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική». «Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα κανάλια αυτά μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο ήταν ευλογία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Η ήττα
Σε ερώτηση για το πώς νιώθει και γιατί πιστεύει πως ο κόσμος «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μάς μαύρισε. Και άλλες φορές έχουν χάσει μάχες αρχηγοί. Μετά από 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κάνει ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο να βγει από τα Μνημόνια. Όμως ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα.
Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές ήταν πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας πιστώνει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά όχι τόσο αναίμακτα όσο περίμενε και όσο γρήγορα προσδοκούσε». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη και την πλήρωσα».
«Ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2014 ήταν να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση και ήταν επιλογή του να μην το κάνει. Έκανε ανασχηματισμό και σταμάτησε, επίσπευσε την εκλογή ΠτΔ πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει πάνω από 3 μήνες και θα γυρίσει. Δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλο.
Ο κ. Σαμαράς δεν με υποδέχτηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές στη μέση της θητείας και ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Σαμαράς δεν ήθελε να προχωρήσει την αξιολόγηση και έστησε την υπόθεση», ανέφερε. «Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας.
«Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε. Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πώς γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;» είπε.
Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα, σε πολλά σημεία ήταν ίδια. Όμως την πρώτη φορά μάς έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Ξέρετε τι έκαναν; Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς διέξοδο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα για να αναστηθεί η οικονομία που θα ερχόταν νέο Μνημόνιο. Ήταν επιμονή του Σόιμπλε να μην βρούμε συμβιβασμό στη διαπραγμάτευση.
Η Μέρκελ προσπαθούσε να άρει τις εμμονές του και αυτό που υπογράψαμε δεν είχε σχέση με αυτές τις εμμονές. Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.
Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Σε ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθούσε σαν αντιπολίτευση είπε: «Δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση, αλλά για να συνεχίσω να κυβερνώ. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική του απόφαση. Δεν θα σας κάνω τη χάρη να γυρίσω στο 3%», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπαχελά.
«Μη βιάζεστε, κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι ράβουν ήδη κοστούμια. Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν έχω προετοιμαστεί να είμαι στην Αντιπολίτευση αλλά για να δώσω μάχη να κερδίσω. Ο λαός θα επιλέξει σε μια κρίσιμη μάχη», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τη μεσαία τάξη: «Θέλω να το πω επειδή είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα ταξική επιλογή να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Δεν την είχαμε. Δεν είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τους πρόποδες. Γεννήθηκα και ζω σε γειτονιά της Αθήνας. Εγώ, κυρία Κοσιώνη, δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια».
Για το Μάτι
Για την τραγωδία στο Μάτι και το θέατρο της δημόσιας σύσκεψης την ώρα της ολέθριας καταστροφής απάντησε επίσης.
Ο κύριος Τσίπρας απάντησε πως δεν ήξερε για νεκρούς, πως δεν ήξερε πως η σύσκεψη μεταδιδόταν δημόσια και πως είχε μόνο μια πληροφορία ότι μπορεί και να υπήρχαν ένας ή δύο άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις!
Αναλυτικότερα, στην απάντησή του στους δημοσιογράφους που ρώτησαν αν θύμωσε για την τραγωδία στο Μάτι, ο κύριος Τσίπρας είπε:
«Για μένα δεν ήταν σαφές. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση, όταν με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό.
Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο, αλλά δεν είχα εικόνα. Βρέθηκα από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση.
Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Ειδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. Δεν ήξερα, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους.
Αιφνιδιάστηκαν από την κάμερα οι υπουργοί και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα “γιατί είστε έτσι”, τους υπουργούς και μου απάντησαν ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Β
γήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε δήλωση. Λάθη γίνονται, αλλά το ζήτημα είναι ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όχι ότι έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση».