«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει τις εκλογές μετά την ευρωκάλπη. Το 2015 όταν βρέθηκα χωρίς ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας πήγα σε εκλογές. Το κάνω και τώρα μιας και το μήνυμα δυσαρέσκειας ήταν ισχυρό. Δεν παραιτήθηκα, θα δώσω τη μάχη με καθαρό δίλημμα ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία» ανέφερε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Συνταγματικά η προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής είναι 30 μέρες. Και να ήθελα δεν μπορούσα να πάω νωρίτερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάω στις 10 Ιουνίου» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Οδηγούμε τη χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Θα επισκεφτώ τον κ. Παυλόπουλος επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για τη διάλυση της Βουλής» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία. «Θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Μέχρι να κλείσει η Βουλή θα είμαστε εκεί για να παράγουμε νομοθετικό έργο. Μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει τους Κώδικες αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την κατάργηση του αφορολογήτου από 1/1/2020, κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει ως κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους “Θεσμούς”. Τον καλώ στη Βουλή για να το αποδείξει. Η Βουλή θα διαλυθεί με ένα μέτρο που είναι θετικό για τους πολίτες» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου» υποστήριξε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.
«Συντηρητικοί κύκλοι θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τα θετικά μέτρα» ανέφερε ακόμη. «Είπα στον ελληνικό λαό ότι οι ευρωεκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα για τα θετικά μέτρα. Ο πολιτικός μου αντίπαλος δεν δεσμεύτηκε και υποστήριξε ότι ήταν λαϊκισμός “να δώσουμε χρήματα στον ελληνικό λαό”. Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία, στη χαράδρα της χρεοκοπίας. Κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό για να βγάλουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο» συνέχισε.
«Αναγκαστήκαμε να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη για να βγούμε από τη χαράδρα στο ξέφωτο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.