Η συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων στην περιοχή.
Στη συνεδρίαση έλαβαν συμμετείχαν μετά από πρόσκληση οι καθηγητές Κωνσταντίνος Φίλης από την Ελλάδα και Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν το λόγο, εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πιστή τήρηση της Συμφωνίας από τη νέα Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης ανέδειξε την ανάγκη να αναπτυχθεί ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για τα Δυτικά Βαλκάνια και να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ΕΕ και τις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων. Προσέθεσε ότι τον δρόμο για την Ευρώπη τον δείχνει η Συμφωνία των Πρεσπών που εξασφάλισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ το 2018 και η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης που προωθήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2003.
Στη συνεδρίαση παρέστη και έλαβε τον λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε πως όσο η περιοχή είναι ευάλωτη στις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις θα αναζητά προστάτες και θα βυθίζεται στην αστάθεια και σε νέες συγκρούσεις.
Αντιθέτως απαιτείται να σεβαστούμε όλοι την αρχή της καλής γειτονιάς, της προσήλωσης σε αρχές δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Να αναζητούμε λύσεις που θα προωθούν σε αμοιβαία βάση τα συμφέροντα των λαών μας.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και την περιφερειακή συνεργασία.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ενεργά ο αγώνας κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και δυναμικό διπλωματικό ρόλο της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πριν χάσει τελείως την αξιοπιστία της. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να καταστήσουν σαφείς τις επιπτώσεις που θα έχει στη περιοχή και ιδιαίτερα στο μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, η μη τήρηση της Συμφωνίας.