Αλέξης, όπως λέμε... Ανδρέας

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη γέννηση, τη διαδρομή και την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ! Το άρθρο με τίτλο: “Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;” Σχετίστηκε με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός σχολιάζει και περιγράφει “το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή…” “σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης”, όπως και το “πώς το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της αλλαγής” κατέληξε “σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς”.

Τονίζει τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας. Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο. Επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως “λαϊκιστής”, “λαοπλάνος”, “ψεύτης”, “επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες”, για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι “διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε”.

άρθρο Τσίπρα με τίτλο: “Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;”

Μιλά για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. “Από το κόμμα της αλλαγής περάσαμε στην αλλαγή του κόμματος” τονίζει.

“Στον Θερμιδόρ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων”, φαινόμενα που, όπως λέει, στην εποχή μετά τον θάνατο του Α. Παπανδρέου προσέλαβαν καθολικό χαρακτήρα “μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα”. “Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ”, σημειώνει και προσθέτει ότι “το κόμμα πέρασε σε ένα είδος “νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων”.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι “σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ”.

Σημειώνει ότι οι διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, για να προσθέσει: “Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του “παλιού” ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος. Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία”. Και καταλήγει: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια”.

Υβρις

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι ύβρις. Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε τη χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο άρθρο του, ο Έλληνας πρωθυπουργός γράφει, επί τη ευκαιρία της 3ης Σεπτεμβρίου ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου» της εποχής του, «όπως ο ίδιος το ονόμασε ως «λαϊκιστής», «λαοπλάνος», «ψεύτης», «επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες»».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε για πρώτη φορά τα «κυρίαρχα αιτήματα» της κομμουνιστικής αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό «στο κέντρο της αντιπαράθεσης, προσδίδοντάς τους χαρακτήρα ρεαλιστικό στα μάτια μιας προοδευτικής πλειοψηφίας».

«Ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Τη λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα τη γλυτώσει» υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

Ο Ανδρουλάκης

Ο Νικος Ανδρουλάκης έκανε την εξής δήλωση:

Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρομοιάσει τον εαυτό του και την πορεία του κόμματος του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές οτι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Το επόμενο επεισόδιο θα περιλαμβάνει «σκληρή διαπραγμάτευση» για τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, τα οποία ο κ. Τσίπρας τα έχει ήδη αποδεχθεί προκαταβολικά με την επιστολή του προς την κα. Λαγκάρντ στις 11/7. Ο κ. Τσίπρας καλά θα κάνει να θυμάται οτι οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι αξίες των δημοκρατικών πολιτών δεν είναι  ευκαιριακά ζητήματα.

Υπάρχουν πάνω από τις συγκυρίες και εκφράζονται διαχρονικά μέσα από τους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη μέχρι και σήμερα. Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε την ιστορική μας διαδρομή, τις κατακτήσεις μας, αλλά και να σταθούμε αυτοκριτικά σε λάθη ή παραλείψεις.

Ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο των αξιών του για να συμβάλλει καθοριστικά στην ισορροπία του σημερινού, μετέωρου πολιτικού συστήματος. Είναι χρέος όλων μας η παράταξη να επανασυσπειρωθεί. Και για να τελειώνουμε με τις αδόκιμες συγκρίσεις: O Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους πολιτικούς προγόνους του κ. Καμμένου, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τα ιδεολογικά τους τέκνα”.

“Εύχομαι να συναντηθούμε όλοι”

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά το δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων», αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωση του αναφορικά με τις αντιδράσεις στο άρθρο του πρωθυπουργού, με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου.

Και συνεχίζει:
«Εύχομαι ολόψυχα να συναντηθούμε σύντομα με τους υπόλοιπους. Με διαφωνίες και αντεγκλήσεις, με διαφορετικές οπτικές και θεωρήσεις, με διαφορετικές νοοτροπίες και ιεράρχηση, αλλά από την προοδευτική και πατριωτική πλευρά του λόφου. Όχι, από την άλλη πλευρά, παίζοντας τον ρόλο του συμπληρωματικού υπερασπιστή και υποστηρικτή του νεοφιλελευθερισμού, προσβλέποντας στη συμπόρευση με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, επικαλούμενοι την πολιτική των, δήθεν ίσων, αποστάσεων. Όχι, παίζοντας τον ρόλο του χειροκροτητή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι τους ενώνουν πάρα πολλά και τους χωρίζουν πολύ λίγα. Αυτά αποτελούν ύβρη στη μνήμη του Ανδρέα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά τον δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Έχουν τεθεί και από την ελληνική κοινωνία και από τον προοδευτικό κόσμο και είναι μία από τις βαριές παρακαταθήκες της πολιτικής κληρονομιάς του Αντρέα».

Το αιχμηρό σχόλιο Μητσοτάκη

«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σημερινό άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980. Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση

Ο κ. Μητσοτάκης «έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, κ. Κώστα Σημίτη», σχολιάζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στο σχόλιο του πρόεδρου της ΝΔ για το άρθρο του πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, σε δήλωση του ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει: «De te fabula narratur έγραφε ο Μαρξ στον πρόλογο του Κεφαλαίου. Για σένα μιλάει ο μύθος. Θα έπρεπε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει πως η μάχη των ιδεών, όπως και η μάχη για την ερμηνεία της ιστορίας, αφορά πρωτίστως το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν».

«Τον διαβεβαιώνουμε επίσης», συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πως ο πρωθυπουργός, ό,τι είχε να πει για τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το είπε με τον προσήκοντα σεβασμό στο πολιτικό του μνημόσυνο στη Βουλή των Ελλήνων». «Εξάλλου την υπεράσπιση και δικαίωση της πολιτικής του σήμερα την έχουν αναλάβει τα στελέχη και οι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς», σχολιάζει.

Ο κ. Τζανακόπουλος καταλήγει με ένα σκωπτικό σχόλιο, σημειώνοντας: «Όσο για τον ίδιο, δεν χρειάζεται να διαμαρτύρεται. Έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, κ. Κώστα Σημίτη».