ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΙΟΔΡΑ: Δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων
Ιδιαίτερη αναφορά στον Γερμανό καθηγητή που “έσβησε” στην Κρήτη έγινε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στην χώρα μας

«… αν όμως αρθούν τα μέτρα, θα έχουμε διαφορετική πορεία»

Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία στην χώρα μας.

Ο καθηγητής  Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως οι νεκροί στην χώρα μας έχουν φτάσει τους 26, ενώ είχαμε 71 νέα κρούσματα με τα συνολικά να φτάνουν τα 892.

Ακόμη,  57 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα, 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, η μέση ηλικία των νεκρών  είναι τα 73 έτη. Από αυτούς, 21 είναι άνδρες και πέντε γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Ωστόσο εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα πράγματα θα αλλάξουν». Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση.

Αναφερόμενος στο θάνατο του Γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή, τονίζοντας πως είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί τελευταία και το οποίο εξετάζεται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Διευκρίνισε ωστόσο πως είναι μια σπάνια περίπτωση.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τo μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει. «Είναι οδηγίες που βοηθούν στην μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, όμως παραμένει μια ήπια νόσος», σχολίασε.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε πως μέσα σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κοροναϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω, στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση με την επαρχία Χουμπέι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών.

«Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10 με 11  βδομάδες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.«Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων, η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης», είπε.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε σε πρόταση συνεργασίας με μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για γεω-χωρική ανάλυση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Ο κόσμος συναινεί…

Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας, ανέφερε  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλο ότι ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, επισήμανε επίσης και τόνισε πως οι έλεγχοι καραντίνας θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα.

Τόνισε ότι σε καραντίνα τέθηκαν 5.824 πολίτες που ήταν είτε δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε ταξιδιώτες, ενώ 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά έγιναν 1.116 έλεγχοι και 92 πολίτες που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα, βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα 5.000 ευρώ και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Διευκρίνισε ότι τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους, και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετακίνησής τους, ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η αποστολή SMS είναι χωρίς χρέωση και πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν διατηρούνται. Πρόσθεσε ότι από το πρωί του Σαββάτου λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη του δημοσίου, gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν μέσω υπολογιστή ή κινητού, υπηρεσίες που ήθελαν αυτοπρόσωπη παρουσία.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στην πλατφόρμα για εθελοντική βοήθεια από γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπου έχουν ήδη εγγραφεί 8.785 άτομα.