«Απογειώθηκαν» οι κρατήσεις φέτος σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην κορυφή της «χρυσής επτάδας» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, που η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει την προσφορά. Συνολικά, σύμφωνα με την “Ημερήσια”, η μεγάλη ζήτηση έφερε αύξηση στις τιμές κατά 19,1% σε ετήσια βάση και κατά 47,6% σε σχέση με το 2019, ενώ εκτοξεύτηκαν και τα έσοδα κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% από το 2019.
Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε δυναμικά τον Μάιο για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων (STR), με πάνω από 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που αντιστοιχεί σε αύξηση 32,8% σε σύγκριση με το 2019 και 22,6% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία ανάλυση -για τον μήνα Μάιο- της εταιρείας AirDNA, με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.
Αύξηση 21% στις προκρατήσεις στην Ελλάδα
Η ανάκαμψη του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά την πανδημία COVID-19 είχε διαφορετική εικόνα σε καθεμία από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία). Τη δυναμική της διατηρεί η Ελλάδα, η οποία είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 χωρών, όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προ κοροναϊού περίοδο (2019).
Ειδικότερα στη χώρα μας η αύξηση της ζήτησης τον Μάιο ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα η Γαλλία έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την αύξηση της προσφοράς από το 2019.
Στην Ελλάδα για τους μήνες αιχμής, το διάστημα δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, η αύξηση των προκρατήσεων διαμορφώνεται στο 21% σε σχέση με το 2022. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου η ζήτηση κυμαίνεται τώρα από 20-35% υψηλότερα από ό,τι το 2019, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, οδηγώντας στην αύξηση της πληρότητας.