Δεν... τσιμπάμε σε τέτοια μέτρα

 «Δεν είμαστε ζητιάνοι» απαντούν οι αγρότες στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι και φαίνεται ότι οδηγούνται σε μετωπική πλέον σύγκρουση με την κυβέρνηση.  Οι αγρότες χαρακτήρισαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «σταγόνα στον ωκεανό» με την επισήμανση μάλιστα πως εφόσον οι εξαγγελίες είναι «σταγόνα», αυτά που πραγματικά θα ισχύσουν, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, θα είναι πολύ λιγότερα.

Οι αγρότες δηλώνουν πως δεν είναι εφικτό με την ακρίβεια που υπάρχει και το υπέρογκο κόστος παραγωγής να επιβιώσει κανένας αγρότης, γι’ αυτό και ζητούν μια ουσιαστική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και μια νέα, εθνική στρατηγική, που δεν θα περιορίζεται στις εξαγγελίες κάποιων πρόσκαιρων και επιδοματικού χαρακτήρα μέτρων, αλλά θα βάζει τις βάσεις για λύσεις.

Την ίδια στιγμή μιλούν για υπεροψία Μητσοτάκη και της κυβέρνησης συνολικά, πιστεύοντας πως τους αντιμετωπίζει σαν ζητιάνους που απλώς θέλουν χρήματα για να βγάλουν τη μέρα, οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, κανένας διάλογος δεν έχει νόημα, αφού η κυβέρνηση στρέφεται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτή που για τους αγρότες αποτελεί ζητούμενο.

Οι αγρότες πλέον προετοιμάζονται για νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού να θεωρείται από πολλούς πιθανό ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η μαζική κινητοποίηση και το μεγάλο συλλαλητήριο της Agrotica, όπου αναμένεται πολύ μεγάλη συμμετοχή από αγρότες της Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα, σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι» λένε οι αγρότες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
«Δεν είμαστε ζητιάνοι» λένε οι αγρότες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ, μπροστά στην Agrotica, χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη» τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης. «Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης, και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

Δυσαρεστημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δηλώνουν και οι παραγωγοί της Χαλκιδικής, που λένε ότι η μόνη δέσμευση που έχουν λάβει ως τώρα είναι ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης.

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες
Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός, εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Οι αγρότες πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενη κίνησή τους.